logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jest sens 160GB Maxtora Calypso ruszyć PC3000 v14 ?

sqlab 25 Sty 2007 15:34 3630 10
REKLAMA
  • #1 3486372
    sqlab
    Poziom 11  
    Jak myślicie czy jest sens próbować 160gb Maxtora Calypso ruszyć pc3000 v 14 DOSową wersja? DOs chyba do 120gb obsługuje.
    Od 3 dni przeglądam ten dział i nie zdobyłem tajemnej wiedzy jak zmienic firmware:)
    Jak komuś sie to udało zrobic 3000-czką z emulatorem lub jakimś edukacyjnym softem to niech sie pochwali na forum lub na pm :)
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3486440
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Jest to prosta operacja dla dysków do 127 GB, tyle ile obsługuje oprogramowanie pc 3000 ISA ( z emulatorem lub z karta sprzętową ).
    Powyżej tej granicy to oprogramowanie nie działa.
    Do zmiany firmware musisz jeszcze mieć pliki ( loader dla tego dysku oraz moduły ) a o to trudniej na sieci.
    Podaj jaki to model, typ dysku, kody literowe oraz kody elektroniki.
    Poszukaj oprogramowania HDD repair 1.1 lub wersję 2.0 Eng.
  • REKLAMA
  • #4 3486630
    sqlab
    Poziom 11  
    no to lipa. isa za stara , pod winde bez karty nie działa.....sprawdze hdd repair i poszukam edukacyjnej wersji full salvation....
    &
    ....Data recover people are charging lots of money to fix things that can be fixed in 5 minutes or less without any particular knowledge.....
    właśnie takie odnoszę wrażenie :D tylko JAK ?? :cunning:
  • #5 3487364
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    sqlab napisał:
    ....Data recover people are charging lots of money to fix things that can be fixed in 5 minutes or less without any particular knowledge.....
    właśnie takie odnoszę wrażenie tylko JAK ?

No to na co kolega czeka? Do dzieła! Przecież to tylko pięć minut i problem rozwiązany.
  • #6 3487685
    sqlab
    Poziom 11  
    jassne :Fade-color [to ironia była ale widać nie wyszło :boss: ]
  • REKLAMA
  • #7 3487754
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    sqlab napisał:
    ...Data recover people are charging lots of money to fix things that can be fixed in 5 minutes or less without any particular knowledge

Gdyby to było tak bardzo proste , to po świecie chodziliby sami szczęśliwcy .
    Kolega zorg666 , dość jasno ci to naswietlił . Nic dodać , nic ująć .

Pozdrawiam .
  • #8 3488727
    sqlab
    Poziom 11  
    Ja wiem że to nie jest takie proste wkleiłem to z forum do ktorego linka pocisnął okzo. Ja już ten dysk naprawiam od 2 lat :D i jak narazie lipa więc zdaje sobie sprawę że to nie jest takie proste. Pliki do firmware juz mam ale do 120tki , na zagranicznym forum ktoś wkleił maila od maxtora z instrukcją które cyfry i litery muszą się zgadzać żeby firmware był kompatybilny i z tego wynikało że ten który mam teoretycznie pasuje. Do 160 tki nie zdołałem niestety znaleźć plików.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3488786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3491262
    sqlab
    Poziom 11  
    dokladnie taki , moge prosic o linka??
    co się stało się :) zresetowałem kompa kiedyś i już się nie odpalił , pokazuje calypso i primary hard disk fail, z tego co wyczytałem po forach wyciągnałem wniosek że firmware 3ba wgrać, mam nadzieje że sie nie myle bo bedzie zonk hihiih :)
  • Pomocny post
    #11 3492867
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby uruchomienia i zmiany firmware w dysku Maxtor Calypso o pojemności 160 GB za pomocą oprogramowania PC3000 v14 w wersji DOS. PC3000 w wersji ISA obsługuje dyski do 127 GB, powyżej tej pojemności oprogramowanie nie działa poprawnie. Do zmiany firmware niezbędne są odpowiednie pliki loadera i modułów, które trudno znaleźć dla dysków powyżej 120 GB. Użytkownik posiada pliki firmware dla wersji 120 GB, ale nie dla 160 GB. Dysk po resecie komputera nie uruchamia się, wyświetlając komunikat "Calypso" i "primary hard disk fail". Zalecane jest nie wgrywanie całej service area, ponieważ dysk posiada specyficzne moduły (37, 78, 18 - moduły translatora; 93 FMTI - unikalna tablica; 4f overlay, 21, 1e - moduły adaptacyjne), których zamiana lub utrata uniemożliwia naprawę i prowadzi do utraty danych. Przed próbą naprawy należy zgrać wszystkie możliwe dane i dokładnie określić posiadane moduły. Wskazano również na dostępność oprogramowania HDD Repair 1.1 lub 2.0 jako potencjalne narzędzia pomocnicze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA