logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LiveBox i firewall. Outpost zrywa połączenie z LiveBoksem.

kaluna2 26 Sty 2007 20:34 1562 3
REKLAMA
  • #1 3491237
    kaluna2
    Poziom 11  
    Jestem użytkownikiem neostrady i LiveBoxa. Zainstalowałem antyvira NOD32 i Outposta. Niestety Outpost zaczął mi "wieszać" LiveBox-a i zrywać połączenie sieciowe. Przy każdej próbie wejścia do panelu konfiguracyjnego LiveBox-a zerwane połączenie bez możliwości jego zdalnego odnowienia.
    W tej chwili jadę na systemowej zaporze ale ona chyba nie jest zbyt skuteczna(Win XP +SP2).
    Czy ktoś może mi pomóc z ustawieniami Outposta tak żeby nie zrywał połączenia i nie wieszał LiveBox-a ?
    Ewentualnie może ktoś ma jakiś sprawdzony firewall i przetestowany na NEO i LiveBox.?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3491623
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Ustaw w jego regułach aby przepuszczał ruch do IP Livebox'a.

Najprościej uczynisz to ustawiając go w tryb kreatora reguł.
  • REKLAMA
  • #3 3491771
    kaluna2
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie @mbo.
    W związku z tym, że nie czuję się w tym zbyt mocny profilaktycznie ustawiłem go właśnie w trybie kreatora regół. Niestety zrywał połączenie.
    LiveBox znajduje się w pomieszczeniu do którego nie zawsze mam dostęp (poza moim domem), dlatego boję się instalować powtórnie Outposta i grzebać w ustawieniach, ponieważ mogę zostać odcięty na jakiś czas od sieci.
    Zastanawiam się nad takim prowizorycznym rozwiązaniem. Pozostać przy NOD32 i zaporze systemowej jako jedynej działającej w czasie rzeczywistym oraz dodatkowo regularne skanowanie programami typu SpyBots, Spyware Terminator.
    Czy takie rozwiązanie będzie w miarę skuteczne czy lepiej jednak pomęczyć się z ustawieniami jakiegoś porządnego firewalla?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 3492675
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Takie rozwiązanie ma sens.
    Jedyna jego wada jest taka, że nie ma kontroli połączeń wychodzących.

Przed przychodzącymi połączeniami chroni router + ewentualnie zapora systemowa.
REKLAMA