logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 32WF400 – kod 27, TV włącza się na chwilę, jak odblokować przez procesor?

Przemeksad 27 Sty 2007 14:04 1491 6
REKLAMA
  • #1 3493589
    Przemeksad
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam! mam TV Thomson 32wf400 . czasem uda sie go włączyc i chodzi chwile. Ale zazwyczaj sygnalizuje kod 27! Wymienilem juz prawie wszystkie kondki w zasilaczu w.n. i n.n.
    Jak odblokoważ TV? Bo słyszałem ze procesor blokuje!
  • REKLAMA
  • #2 3493683
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    weś się konkretnie za odchylanie H, V, korekcje, obwód ABL, włącznie z rezystorami, cewkami, podstawka kineskopu nie iskrzy? też może występować kod 27, tr WN może też być przyczyną, "zimne luty"?, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3493775
    Przemeksad
    Poziom 12  
    poprawiłem ale wyleciał mi teraz chyba kod 45
  • REKLAMA
  • #4 3493819
    na kozlowce
    Spec od TV
    a wiesz co on oznacza? - defect "video module", coś nie tak z tym tv, posprawdzaj czy nie zwarłeś sobie czegoś, powoli, spokojnie, podstaw pamięć, wszystko podłączyłeś, taśmy łączące moduły?, podrawiam
  • #5 3493860
    Przemeksad
    Poziom 12  
    pomyliłem sie to jest 47 i wyskakuje 4 razy

Dodano po 2 [minuty]:

wszystko podłączyłem, nie ma zwarć. Wczoraj włączył sie na 20min, a dzis nic

Dodano po 22 [minuty]:

znówu wi wyskakuje 27
  • REKLAMA
  • #6 3494219
    na kozlowce
    Spec od TV
    47 to jest "test pattem chip of DCU defekt", dziwne? odchylanie, 27 o tym świadczy, wrzuć w wyszukiwarkę chassis, powinno coś być, ale bez dokładnego sprawdzana elementu za elementem się nie obejdzie, pozdrawiam
  • #7 3499342
    jurek19644
    Poziom 12  
    jerzeli wyskakuje tobie kod 27 masz uszkodzone trafo wysokiego wymień je i wrzystko wruci do normy powodzenia
    Moderowany przez zdzich42:

Jesteś pewien, że piszesz po polsku?

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 32WF400 sygnalizuje kod błędu 27, co wskazuje na problem z transformatorem wysokiego napięcia (trafo WN). Pomimo wymiany kondensatorów w zasilaczu wysokiego i niskiego napięcia, problem nadal występuje. Kod 27 może być związany również z układami odchylania poziomego i pionowego, korekcją, obwodem ABL, rezystorami, cewkami oraz podstawą kineskopu. Zaleca się dokładne sprawdzenie elementów, w tym potencjalnych zimnych lutów oraz stanu tranzystora WN. Pojawiają się także kody 45 i 47, gdzie 47 oznacza defekt testu chipu DCU (moduł wideo). Konieczne jest szczegółowe, element po elemencie sprawdzenie połączeń i taśm łączących moduły. Wymiana uszkodzonego transformatora wysokiego napięcia powinna przywrócić prawidłową pracę telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA