logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć odbarwienia na 29-calowym TV Philips po przeniesieniu?

dareklew2 27 Sty 2007 20:45 1194 8
REKLAMA
  • #1 3495465
    dareklew2
    Poziom 11  
    Mam problem ze starym 29-calowym TV Philipsa. A mianowicie -
    Kiedyś obok tego TV stały dwie kolumny głośnikowe i wszystko było OK , ale kupiłem sobie nowego Soniaka i ten stary poszedł do innego pokoju, no i jaja się pojawiły tzn . Po bokach odbarwiły mi się kolory to znaczy są inne niż w rzeczywistości, jak stały obok kolumny było OK. Magnesy w głośnikach podziałały na kineskop. Jak teraz zrzucić te ładunki żeby wróciło do normy.
  • REKLAMA
  • #2 3495476
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Wylaczyc i wlaczyc wl.sieciowym,jak nie pomoze to rozmagnesowac petla.
  • REKLAMA
  • #3 3495838
    dareklew2
    Poziom 11  
    Wyłączenie nic nie pomaga , może tą pętlą tylko nie wiem co to takiego i jak to zrobić.
  • #4 3495881
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Po wyłączeniu trzeba odczekać i dopiero po czasie włączyć .

Może pozystor uszkodzony lub przerwa .
  • #5 3495888
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Wyłączenie na co najmniej kwadrans? Pętlę mają serwisanci.
  • REKLAMA
  • #6 3495894
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Jezeli rozmagnesowanie w tv jest sprawne to wylacz tv na kilka godzin (noc) wyl. sieciowym - powinno pomoc.
  • #7 3496075
    wjmp3
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Nawiń sobie około 1000 zwojów nawojowym drutem miedzianym 0,2-0,3mm.Nawiń to na pożyczonym od żony/koleżanki garnku o średnicy około 25cm.Wszystko potem zaizoluj i już masz pętlę.
  • #8 3498307
    dareklew2
    Poziom 11  
    Mam pętlę i co dalej.
  • REKLAMA
  • #9 3498410
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Podłącz ją do sieci i przed ekranem przy wyłączonym tv ruchem okrężnym i ściągając w dół wyłącz pętlę .
    Oczywiście przyciskiem na niej .

Zobaczysz jaki będzie efekt .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbarwień kolorów po bokach 29-calowego telewizora kineskopowego Philips, spowodowanych działaniem magnetycznym głośników. Aby usunąć te odbarwienia, zaleca się rozmagnesowanie kineskopu za pomocą pętli rozmagnesowującej. Pętlę można wykonać samodzielnie, nawijając około 1000 zwojów cienkiego drutu miedzianego na izolowany garnek o średnicy około 25 cm. Następnie pętlę podłącza się do sieci i przesuwa ruchem okrężnym przed ekranem wyłączonego telewizora, stopniowo odsuwając ją w dół, wyłączając pętlę przyciskiem. W przypadku braku efektu należy wyłączyć telewizor na kilka godzin (najlepiej na noc) z odłączeniem od sieci, co pozwala na rozładowanie ładunków magnetycznych. Możliwe jest również uszkodzenie elementów wewnętrznych, takich jak pozystor, co wymaga dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA