logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czerwona lampka na płycie głównej Siemens D1107 - co oznacza?

TSSX 27 Sty 2007 21:40 1296 5
REKLAMA
  • #1 3495787
    TSSX
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Przeszukałem całe forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujące pytanie:

Posiadam płytę Siemens D1107

Co jest powodem palenia się czerwonej lampki na płycie głównej ?
  • REKLAMA
  • #2 3495878
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    najprawdopodobniej jest to informacja o podłaczonym zasilaniu do płyty, informujaca uzytkownika, ze zanim zacznie grzebać, to żeby wyjął wtyczkę z kontaktu
  • REKLAMA
  • #3 3496083
    TSSX
    Poziom 17  
    Dzięki za szybką odpowiedź

Czyli to nie jest objaw uszkodzonej płyty, zasilacz itp ?

Bo prawdę mówiąc mam problem nastepujący : na początku płyta uruchamiała się na procku 550mhz , później za którymś razem już nie ruszyła (w tym procku - na slot1 - trochę odeszła pasta łącząca radiator z procesorem i teraz radiator się lekko 'rusza'). Inaczej mówiąc : teraz przy zamontowanym procku słysze tylko lekkie 'szarpnięcie' zasilacza i płyta i zasilacz nie ruszają, natomiast jak wyjmę procka to zasilacz rusza i się kręci

Czy w tym wypadku walnięty jest procek ?
  • REKLAMA
  • #4 3496159
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    TSSX napisał:
    Dzięki za szybką odpowiedź

Czyli to nie jest objaw uszkodzonej płyty, zasilacz itp ?

Bo prawdę mówiąc mam problem nastepujący : na początku płyta uruchamiała się na procku 550mhz , później za którymś razem już nie ruszyła (w tym procku - na slot1 - trochę odeszła pasta łącząca radiator z procesorem i teraz radiator się lekko 'rusza'). Inaczej mówiąc : teraz przy zamontowanym procku słysze tylko lekkie 'szarpnięcie' zasilacza i płyta i zasilacz nie ruszają, natomiast jak wyjmę procka to zasilacz rusza i się kręci

Czy w tym wypadku walnięty jest procesor ?

wszystko wskazuje na procesor...

a co do diody to powinna gasnac po wyjeciu wtyczki z kontaktu
  • REKLAMA
  • #5 3498080
    TSSX
    Poziom 17  
    Płyta ta nie obsługuje mi procka 700mHz i pojawia się komunikat "bios update for installed cpu failed"

Po poszukiwaniach znalazłem to:
    http://download.fujitsu-siemens.com/quicksearchresult.asp?SearchFor=d1107

ale nie mam pojecia którego użyć...

I jeszcze jedno - co to są tzw. microcode updates ? Czy to jakiś zbiór instrukcji dla procesora i czy to też powinienem wgrać ?
REKLAMA