logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować drukarkę Lexmark Z815 na Linuxie?

jannaszek 28 Sty 2007 12:09 1604 11
REKLAMA
  • #1 3497492
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    witam
    mam ochotę znów pobawić się llinuxem[suse10.2 ] i jak dawniej ,znów nie mogę skonfigórować drukarkiLEXMARK Z 815,seria 810
    przedtem miałem dziada, jetprinter 1020 -zapomnij o zainstalowaniu,jakieś emulacje hp,ale i tak się nie dało ,ale ta ma rok i to samo
    producent zdaje się nie przewidział że istnieje [bezproblemowy linux]

pewnie że nie jestem obryty ,ale właśnie przez te problemy z drukarkami tylko się zniechęcam
    proszę o jakieś wsparcie
    dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3498163
    jannaszek
    Poziom 39  
    But on http://cerqueira.org/software/z810/ are evrythhing to install this driver.

bad link

przy okazji odkryłem że nie da się odsłuchać niczego w AMORAK

MIMO POUSTAWIANIA WSZYSTKIEGO W MIIXERZE

karta realtek ac 97 zint.-co prawda w kanale realtek ikonka i sówak nie aktywne
    na razie słucham przez helix real player ,który się zawiesza i zmienia prędkośc odtwarzania
    sam system w miarę przypadł mi do góstu
    dzięki za odzew
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3498334
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, google trzyma kopię strony, żeby ściągnąć źródła sterownika trzeba poczekać aż strona "wróci". Amarok odtwarza wszystko i to bardzo dobrze, ale z powodu problemów licencyjnych nie może być niektórych kodeków na płycie. Poczytaj: http://suse.ehelp.pl/modules/articles/article.php?id=103

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #5 3504441
    jannaszek
    Poziom 39  
    krzychoocpp
    -proszę oświeć mnie,dlaczego nic nie mogę zrobić w yast2?
    ani zarządzać oprogramowaniem ,instalować, dodawać żródeł instalacji --mielenie i komunikat : błąd-prawdopodobnie inny preoces korzysta z pakietów oprogramowaniai co/
    mam przeinstalować,naprawić,czy jakieś inne?
    powiem ,że z początku wszystko działało

dalej,czy ta konsola w KADE jest właściwą do instalacji itp?,czy też trzeba wyłączyć X,sy?
    z przyzwyczajeń” windows,korzystam przeważnie z rpm,kiedyś w mandrake, instalowałem dwOklikiem ,czy to nie jest możliwe w suse?
    i jeszcze -mam wersję open,czy to przyczyna jakichś błędów?

wobec powyższych nie posunąłem się za daleko,z muzy ,słucham jedynie mpc,i nie drukuję nadal..posiłkuję się windowsem-dobrze że go mam.
    natomiast cieszy bardzo bezproblemowa instalacja,i loader ,który wszystko bezpiecznie uwzględnia na dyskach
    dzięki za co kolwiek
  • Pomocny post
    #6 3504589
    krzychoocpp
    Witam, pierwszy wynik po wyszukaniu: "Yast inny proces":
    http://forum.suse.pl/index.php/topic,10443.0.html

W SUSE też można instalować dwuklikiem, a jeśli dwuklikiem nie, to z menu pod prawym przyciskiem należy wybrać aby pakiet był otworzony za pomocą programu "instalacja oprogramowania".
    Nie w KADE tylko w KDE, X'ów nie trzeba nigdy wyłączać, może czasami przy instalacji sterowników do grafiki jest to wygodniejsze.
    Posiadanie wersji "open" nie jest przyczyną żadnych błędów.
    Konsola w X'ach działa tak samo jak ta "prawdziwa", w dodatku żeby do tej "prawdziwej" się dostać, nie trzeba X'ów wyłączać, wystarczy Ctrl+F1 do F6.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #7 3511873
    jannaszek
    Poziom 39  
    no tak,dzięki za link
    brakuje mi trochę czasu na gmeranie
    na pewno będę jeszcze coś chciał od ciebie
    pozdrowienia
  • #8 3528971
    jannaszek
    Poziom 39  
    dużo już przebrnąłem,NIEstety drukarki nie zainstalowałem
    wyponiewierany po najdziwniejszych stronach[tamten link nie działa] wracam tu do unixowej społeczności której zależy abym został ich lamerskim członkem
    karta awer media działa ,ale nie ma radia..-pewno znów żle szukam
    pozdrawiam
  • #9 3529438
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    pobaw się czymś ambitniejszym niż suse slackware lub gentoo działają naprawdę dobrze, ja nie nażekam ani na nudę (jak grzebię to wszystko się może zdarzyć) ani na brak możliwości
  • #10 3529717
    krzychoocpp
    Witam, jannaszek, żeby pomóc Ci w sprawie karty przydałoby się znać jej model :) Co do drukarki, gdyby mi na tym bardzo zależało spróbowałbym skontaktować się z autorem sterownika, ale chyba nie jest to aż tak palący problem.

Sam używam gentoo, ale nie polecam tej dystrybucji na początek :) Chyba że ktoś rzeczywiście lubi coś zepsuć, a potem naprawić, jak np. ja :) Chociaż taka dystrybucja potem się odwdzięcza szybkością działania i umiejętnościami nabytymi przez jej użytkownika. Ale muszę przyznać, koleżanka mi zaimponowała :D

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #11 3530299
    dagothur
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    zainstaluj cups'a i foomatic'a
  • #12 3532836
    jannaszek
    Poziom 39  
    dagothur napisał:
    zainstaluj cups'a i foomatic'a

to mi mało mówi-zaś muszę przeczytać sterty forum,artykuły itd?

na tę chwilę zniechęciłem się-brak mi czasu na cudowanie
    owszem spróbuję poważniejszych dystrybucji w póżniejszym czasie ,ale już to widzę przy moim stanie znajomości tego systemu..: linux generalnie jest dobry ,ale dla ludzi których to naprawdę kręci i którzy znają się na tym,i którzy przedkładają grzebanie w systemie,modyfikacje itp, i faktycznie osiągają efekty- i tym ludziom będzie to chodziło,ja natomiast chce korzystać z systemu w którym pracuję:autocad, grafika ,internet ,dzieci interesuje muza -łudziłem się że suse jest zbliżony w prostocie do xp ,i niewiele się myliłem ,ale,za darmo to co jest? .
    ano mp3 w mplayer-chciało rozwalić słuchawki[totalnie wysoki poziom dzwięku relatywnie do innych ustawień] ,mimo zainstalowania wszystkiego co miało wystarczyć: kodeki,dekodery,repozytoria -odtwarzacz systemowy uparcie nie odtwarza mp3 ,film dvd -cóż kolory w kolorze ołowiu-hm
    no i ta drukarka tydzień ślęcze na internecie za jakimiś emulatorami-[wszystkie linki kierują mnie na link który się nie otwiera] ,kompilatorami-mam jeszcze drukarkę hp ,ale nie będę nawet próbował jej instalować ,bo chcę używać lexmark
    konkludując: wielkie luki w sterownikach,oprogramowaniu-myślę że coś jest nie tak z tym, że co chwila powstaje nowa dystrybucja, a stara typu open- zwyczajnie jest niedopracowana i odstawiana- pełno tylko szumnych i wymyślnych nazw-to MUSI być bardziej dopracowane ,i ufam że tak będzie
    [w ikea kupuje się dechy nie heblowane i robi się z tego meble ,jak kto lubi i ma czas-taka moda]
    wtedy przekonam moje dzieci że warto siąść na linuxa

zrobię jeszcze raz podejście do gento [hoć słyszałem nieco o niewinnie brzmiących nazwachDEBIAN,SLACKWARE-super trudne systemy..
    suse mi pasuje , nie potrzebuję jakichś niewiadomo jakich kombajnów ale nie pasują mi problemy w/wym.
    pozdrawiam i dziękuję za trochę cierpliwości

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z konfiguracją drukarki Lexmark Z815 (seria 810) na systemie Linux, zwłaszcza w dystrybucji SUSE. Użytkownik napotyka trudności z instalacją sterowników, brak wsparcia producenta oraz problemy z zarządzaniem pakietami w YaST2. Wskazano na dostępność sterowników na stronie openprinting.org oraz na próby pobrania ich z nieaktualnych linków. Zalecane jest zainstalowanie systemu CUPS i Foomatic jako podstawy do obsługi drukarek. Poruszono także kwestie odtwarzania dźwięku w Amarok i problemów z kodekami, a także sugestie dotyczące używania innych dystrybucji Linuxa, takich jak Slackware czy Gentoo, które oferują większą elastyczność, choć są bardziej wymagające. Podkreślono, że instalacja pakietów w SUSE może odbywać się dwuklikiem lub przez menu kontekstowe, a konsola w środowisku KDE działa bez konieczności wyłączania X. Wskazano, że wersja openSUSE nie powinna powodować błędów. Użytkownik wyraża frustrację z powodu konieczności głębokiego grzebania w systemie i braku prostoty porównywalnej do Windows XP.
REKLAMA