dagothur napisał: zainstaluj cups'a i foomatic'a
to mi mało mówi-zaś muszę przeczytać sterty forum,artykuły itd?
na tę chwilę zniechęciłem się-brak mi czasu na cudowanie
owszem spróbuję poważniejszych dystrybucji w póżniejszym czasie ,ale już to widzę przy moim stanie znajomości tego systemu..: linux generalnie jest dobry ,ale dla ludzi których to naprawdę kręci i którzy znają się na tym,i którzy przedkładają grzebanie w systemie,modyfikacje itp, i faktycznie osiągają efekty- i tym ludziom będzie to chodziło,ja natomiast chce korzystać z systemu w którym pracuję:autocad, grafika ,internet ,dzieci interesuje muza -łudziłem się że suse jest zbliżony w prostocie do xp ,i niewiele się myliłem ,ale,za darmo to co jest? .
ano mp3 w mplayer-chciało rozwalić słuchawki[totalnie wysoki poziom dzwięku relatywnie do innych ustawień] ,mimo zainstalowania wszystkiego co miało wystarczyć: kodeki,dekodery,repozytoria -odtwarzacz systemowy uparcie nie odtwarza mp3 ,film dvd -cóż kolory w kolorze ołowiu-hm
no i ta drukarka tydzień ślęcze na internecie za jakimiś emulatorami-[wszystkie linki kierują mnie na link który się nie otwiera] ,kompilatorami-mam jeszcze drukarkę hp ,ale nie będę nawet próbował jej instalować ,bo chcę używać lexmark
konkludując: wielkie luki w sterownikach,oprogramowaniu-myślę że coś jest nie tak z tym, że co chwila powstaje nowa dystrybucja, a stara typu open- zwyczajnie jest niedopracowana i odstawiana- pełno tylko szumnych i wymyślnych nazw-to MUSI być bardziej dopracowane ,i ufam że tak będzie
[w ikea kupuje się dechy nie heblowane i robi się z tego meble ,jak kto lubi i ma czas-taka moda]
wtedy przekonam moje dzieci że warto siąść na linuxa
zrobię jeszcze raz podejście do gento [hoć słyszałem nieco o niewinnie brzmiących nazwachDEBIAN,SLACKWARE-super trudne systemy..
suse mi pasuje , nie potrzebuję jakichś niewiadomo jakich kombajnów ale nie pasują mi problemy w/wym.
pozdrawiam i dziękuję za trochę cierpliwości