Po instalacji systemu bazowego Debian Sarge konfiguruję kartę sieciową. Została ona poprawnie wykryta i moduł obsługi został władowany do jądra systemu. Dopisałem tylko do pliku /etc/network/interfaces ip, bramę, maskę i dnsy
Po restarcie karta sieciowa działa i internet powinen tez ale jest problem. Gdy puszczam pinga na router to dostaje odpowiedz, wpisując zamiast ip np. onet.pl ping nie zostaje wysłany tylko piszę że host nie znany
Może trzeba coś zmienić ?? Prosiłbym o pomoc bo bez internetu nie mogę zainstalować x.org. Na innych dystrybucjach linux internet działa bez problemu, więc nie jest to winna sprzętu.
Pozdrawiam
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.2
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.2
# dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed
dns-nameservers 194.204.151.34,194.204.159.1
Po restarcie karta sieciowa działa i internet powinen tez ale jest problem. Gdy puszczam pinga na router to dostaje odpowiedz, wpisując zamiast ip np. onet.pl ping nie zostaje wysłany tylko piszę że host nie znany
Może trzeba coś zmienić ?? Prosiłbym o pomoc bo bez internetu nie mogę zainstalować x.org. Na innych dystrybucjach linux internet działa bez problemu, więc nie jest to winna sprzętu.
Pozdrawiam