logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9550 - artefakty i problemy z teksturami na Windows XP i Linux Fedora

Rambo32 29 Sty 2007 19:05 1419 9
REKLAMA
  • #1 3503381
    Rambo32
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Jestem posiadaczem tej karty dopiero od 2 tygodni i już szwankuje nie wiem czego to wina.
    Otóz przy używaniu windowsa XP pojawiaja sie dziwne rzeczy (chyba artefakty) zrobiłem screena zwroccie uwage na krzyzyk do zamykania jest taki dziwny.
    Myszka w polu tekstowym robi sie kwadratowa.
    Jesli chodzi o gry to czasem teksturki sie robia jakies zielono zółte. Instalowałem wszelkiego rodzaju stery od oficjalnych po Omegi w czym problem.
    Problem zrodził się po tygodniu użytkowania , a najlepsze jest to że jak się odinstaluje sterowniki całkowicie to wszystko jest ok w wygladzie tylko wiadomo gry nie działają

Moj sprzet to
    Amd duron 900Mhz
    468 ramu
    Jetway 663ASUltra
    A ten radeon to Radeon9550 256DDR2 Agp x8
    Win xp sp2 uzywam tez linuxa fedora core 5 tam tez wystepuje problem
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3503473
    axeland
    Poziom 20  
    Witam najprawdopodobniej przegrzana karta , sprawdzić chłodzenie , ustawić standardowe taktowanie karty , Na razie nie widzę aż tak wielkich artefaktów w 2D
  • #3 3503651
    Rambo32
    Poziom 11  
    Taktowania karty 250 na procesorze i 200 na pamieciach
    Chłodzenie jest w normie radiator ma moze ze 30 stopni
    Na tym rzucie widac co sie dzieje jak sie przeciaga ikonke lub jak sie wyswietlaja czasem literki np Pomoc
  • REKLAMA
  • #4 3503908
    Rambo32
    Poziom 11  
    Czy gwarancja uwzglednia takie przypadki moze ja oddam:) ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3503920
    axeland
    Poziom 20  
    tak powinno się ją oddać , jeśli artefakty są takie duże . Problem z pamięcią na karcie lub urwał się jakiś kondensator sprzeŋający koło pamięci . Tak czy inaczej karta nie nadaję się do prawidłowej pracy .
  • #6 3504081
    Rambo32
    Poziom 11  
    Dobra dzieki ja juz tam do nich jade :)

Hmm.......

Problem został rozwiązany w biosie miałem właczone Fast write Agp po wyłączeniu problem zniknął do czego ta opcja służy i dlaczego moja katra tego nie obsługuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3507363
    axeland
    Poziom 20  
    funkcja AGP Fast Write Control lub AGP Fast Write. Gdy jest włączona, procesor przesyła dane graficzne bezpośrednio do karty graficznej, pomijając niepotrzebne buforowanie w pamięci RAM. Obecne chipsety i karty graficzne obsługują ten tryb, więc możesz beztrosko uaktywnić powyższą funkcję. Zalecam pomęczyć kartę programami testującymi grafikę w trybie załączonym i wyłączonym , Jakie są różnice w bechmarku 2003 następnie porównać to z innymi wynikami (uwzględniająć różnice procecorów ) .
    Trzeba poczytać o tej karcie czy obsługuje ten tryb , mniemam że procesor w komputerze jak i karta nie są przetaktowane .
    PS . Właśnie pomęczyłem troszkę wyszukiwarke i oto opinie innych kolegów :
    "Radeony nie lubia FW, a GF'y jak najbardziej."
  • #8 3508124
    Rambo32
    Poziom 11  
    Więc tak po wyłączeniu tej funkcji win xp ładuje się o 15 sekund szybciej a w 3D marku mam o 500 pkt. wiecej z moim sprztem to dużo:)
  • Pomocny post
    #9 3508552
    axeland
    Poziom 20  
    A na jakim chipsecie oparta jest płyta główna ? - może nam to nieco wyjaśni przyczynę
    3dmark2003 dla ati 9550 wynosi około 2500 pkt.(różnice mogą byś spowodowane prędkościami procesorów , oraz ilością pamięci oraz ich rodzajem ). A jaki wynik wyszedł u kolegi ?
  • #10 3513265
    Rambo32
    Poziom 11  
    Wiec tak chipset VIA KT133A testowałem na jednym kompie tylko z wylaczonym FW i wlaczonym FW i z wylaczonym wyciagnołem 4800 a z wlaczonym tylko 4300

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej Radeon 9550 256MB DDR2 AGP x8 zgłasza problemy z artefaktami i nieprawidłowym wyświetlaniem tekstur zarówno na Windows XP SP2, jak i Linux Fedora Core 5. Objawy to m.in. zniekształcenia ikon, kwadratowy kursor w polach tekstowych oraz zielono-żółte tekstury w grach. Próby rozwiązania problemu obejmowały instalację różnych sterowników (oficjalnych i Omega) bez skutku. Karta nie wykazywała przegrzewania (temperatura radiatora około 30°C), a taktowania były standardowe (250 MHz GPU, 200 MHz pamięci). Po wyłączeniu w BIOS-ie opcji AGP Fast Write (Fast Write AGP) problemy zniknęły, a wydajność w benchmarku 3DMark2003 wzrosła o około 500 punktów. Dyskusja wskazuje, że funkcja AGP Fast Write może powodować konflikty z kartami Radeon, szczególnie na chipsetach VIA KT133A, co potwierdzają testy porównawcze z włączoną i wyłączoną opcją. Wskazano również, że artefakty mogą być spowodowane uszkodzeniem pamięci karty lub kondensatorów, jednak w tym przypadku problem rozwiązało wyłączenie Fast Write. Zaleca się testowanie karty w różnych konfiguracjach oraz sprawdzenie kompatybilności chipsetu i ustawień BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA