logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się z pamięcią RAM no-name PC2-5300 na ASrock 775Dual-VSTA

Daniu_ckm 29 Sty 2007 19:14 1606 20
REKLAMA
  • #1 3503425
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam zakupiłem ram na allegro niestety "no-name" na jednej kostce jest tylko naklepjka PC2 -5300 DDR2 SDRAM 64Mx64 512 gdy podpinam ram Samsunga 512MB@400Mhz wszystko działa gdy wypinam Samsunga a wpinam No name'a komputer startuje jednak wogóle nie włacza się monitor co jest grane ?? Już nie mam pomysłów próbowałem w oby dwóch bankach na DDR2
    Płyta na której wykonuje operacje to ASrock 775Dual-VSTA

Pomóżcie :( !
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !
    Proszę nie używać wielokrotnie (??lub!!) itd ...

• REKLAMA
  • #2 3503441
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Próbowałeś uruchomić tylko na tej nowo kupionej pamięci ? W biosie parametry pamięci ustaw na Auto lub By SPD.
  • #3 3503445
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Tak próbowałem na Auto i próbowałem tylko na nowo zakupionej kości we wszystkich bankach na DDR2
  • REKLAMA
  • #4 3503469
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wniosek nasuwa się sam.
  • #5 3503478
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Uszkodzony ram czy bank ?
  • #6 3503518
    tronic1
    Spec od komputerów
    Przecież w tych bankach jak piszesz bez problemu pracuje Samsung.
  • #7 3503548
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    przetestuj mem testem to bedziesz wiedzial
  • #8 3503556
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Źle się zrozumieliśmy - z mojej winy ponieważ zapomniałem dodać że Samsung to DDR(1) i pracuje normalnie po dołożeniu tego na DDR2 nie działa jak i równierz po wyjęciu tego samsunga nic nie rusza :(

A teraz mam takie pytanko co to za opcja SPD ? czy na tej płycie moge ją właczyc ?
  • #9 3503803
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zajrzyj do instrukcji płyty głównej co trzeba zrobić aby uruchomić DDR2.Obie na raz chyba nie będą pracowały,albo DDR1 albo DDR2.By SPD lub Auto,zależy jak masz w biosie,t.z. ustawienia fabryczne.Na module pamięci jest mała kość SPD w której są zapisane te ustawienia.
  • #10 3503971
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Takiego rodzaju płyty działają tylko z jednym rodzajem pamięci. Albo DDR, albo DDR2. Jeśli płyta działa na DDR to banki DDR2 są nieaktywne. Zmianę zazwyczaj dokonuje się zworką na płycie, rzadziej przez zmianę opcji w biosie.
  • REKLAMA
  • #11 3504035
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ale czy kolega latarnik nie może tego zrozumieć gdy nawet wyjmę Samsunga i włoże samego No name'a DDR2 nic się nie dzieje a w instrukcji pisze tylko :

2.5 Installation of Memory Modules (DIMM)
    775Dual-VSTA motherboard provides two 184-pin DDR (Double Data Rate)
    DIMM slots and two 240-pin DDRII DIMM slots, and supports Dual Channel Memory
    Technology. For dual channel configuration, you always need to install identical
    (the same brand, speed, size and chip-type) DDR / DDRII DIMM pair in the
    slots of the same color. In other words, you have to install identical DDRII DIMM
    pair in Dual Channel A (DDRII_1 and DDRII_2; Yellow slots; see p.10 No.6) or
    identical DDR DIMM pair in Dual Channel B (DDR1 and DDR2; Blue slots; see p.
    10 No.7), so that Dual Channel Memory Technology can be activated. You may
    refer to the Dual Channel Memory Configuration Table below.
    Dual Channel Memory Configurations
    DDRII_1 DDR1 DDRII_2 DDR2
    (Yellow Slot) (Blue Slot) (Yellow Slot) (Blue Slot)
    (1) Populated - Populated -
    (2) - Populated - Populated
    1. It is not allowed to install a DDR memory module into DDRII slot or
    a DDRII memory module into DDR slot; otherwise, this motherboard
    and DIMM may be damaged.
    2. It is not allowed to install both DDR and DDRII memory modules to
    this motherboard at the same time; otherwise, this motherboard and
    DIMM may be damaged.

Installing a DIMM
    Please make sure to disconnect power supply before adding or
    removing DIMMs or the system components.
    Step 1. Unlock a DIMM slot by pressing the retaining clips outward.
    Step 2. Align a DIMM on the slot such that the notch on the DIMM matches the break
    on the slot.
    The DIMM only fits in one correct orientation. It will cause permanent
    damage to the motherboard and the DIMM if you force the DIMM into the
    slot at incorrect orientation.
    Step 3. Firmly insert the DIMM into the slot until the retaining clips at both ends fully
    snap back in place and the DIMM is properly seated.
    notch
    break
    notch
    break

Jeżeli ktoś coś z tego wywnioskuje prosiłbym o informacje co i jak bo niestety kiepsko umnie z Angielskim :(
  • #12 3504371
    tronic1
    Spec od komputerów
    Uruchamiałeś komputer z dwoma rodzajami pamięci ? Mogłeś w ten sposób uszkodzić pamięć."2. It is not allowed to install both DDR and DDRII memory modules to
    this motherboard at the same time; otherwise, this motherboard and
    DIMM may be damaged." Wyraźnie "stoi" że razem nie mogą.
  • #13 3504742
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Tak uruchamiałem z dwoma kiedyś zakładałem taki temat i któryś z użytkowików pisał że pamięc DDR i DDR2 mogą chodzić razem a teraz się okazuje że mogłem uwalić pamięć... no to nieźle :/ Teraz jest największy problem bo nie mam jej gdzie sprawdzić
    EDIT

Problem generalnie wygląda tak opisując go dokładnie krok po kroku :mam włożony Ram Samsung DDR 512@400 wchodzie do Biosu ustawiem rozpoznanie ramu na Auto zapisuje ustawienia resetuje komputer wszystko idzie bez problemowo dokładam do tego drugą kość tą no name DDR2 512 komputer się uruchamia tak jakby normalnie jednak nic nie widać na monitorze tak jakby monitor był w stanie czuwania oraz Speaker nie wydaje żadnych dźięków o błędzie ramu po wyjęciu Samsunga i zostawieniu samego No name'a dalej to samo czyli stan czuwania i równierz żadnych pisków o błędzie po wyjęciu No name'a wsadzeniu spowrotem Samsunga komputer się uruchamia normalnie bez najmniejszych problemów wszystko załapuje bez problemowo za pierwszym razem.

Do tego wątku mam tylko pytanie już pół biedy z pamięcią jakoś postaram się ją zwrócić chyba że coś jeszcze zdziałamy ale jak sprawdzić czy czasem banku na pamięć nie uszkodziłem oprócz metody włożenia DDR2. Oraz następne pytanie szperając po internecie zauważyłem że pewien użytkownik spotkał się z indentycznym przypadkiem tyle że po włożeniu 1GB Kingstona tyle że na DDRkach zwykłych równierz miał czarny ekran ale po zmianie ramu na inny model wszystko współgrało i tutaj reasumując czy jest niewykluczone że ten ram "no name " (wzasadzie to nie taki no name tylko "ATA MEMORY" nie jest obsługiwany przez moją płyte główną ?[/url]
  • #15 3508969
    tronic1
    Spec od komputerów
    E,to zupełnie inny problem.Przecież ty nie masz Kingstona.A co do slotu pamięci to nie przekonasz się na 100% aż nie włóżysz pamięci.Tu masz opis po polsku swojej płyty http://pclab.pl/art21863-2.html
  • REKLAMA
  • #16 3508991
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Nie tak do końca zupełnie inny ponieważ jest identyczny objaw jak u mnie.
  • #17 3509000
    tronic1
    Spec od komputerów
    Taki objaw występuje w bardzo wielu przypadkach a przyczyna inna.
  • #18 3509064
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    No nic wszystko się okaże jutro ram zaniosłem do serwisu odpowiedź sprzedawcy była następująca:

Jutro przyjdź po odbiór ramu koszt testu 10zł (nie aż tak wygrówowana cena więc się zgodziłem)
    Jeżeli ram będzie sprawny możemy zaoferować ci
    zostawienie tej kościu u nas i dopłacenie różnicy do kości na DDR (1) dopłata nie będzie duża to ci możemy zagwarantować

Więc nic innego mi nie pozostaje niż czekanie do jutra

Zobaczymy jak będzie czas pokaże jeżeli kość będzie uszkodzona oddaje gościowi od którego zakupiłem jeżeli sprawna dopłace już tą różnice bo nie ma sensu wówczas odsyłać.
  • #19 3510726
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Witam, pisze ten post aby już zakończyć nasze wspólne działania :D z ramem okazało się że jest uszkodzony i nie koniecznie mogło to byś spowodowane przez to że włożyłem do płyty DDR i DDR2 ram mógł ulec zniszczeniu podczas wysyłki jest dużo przyczym - powiedział sprzedawca. Nie pozostało mi nic innego jutro odsyłam do właściciela

Pozdrawiam Tronic1 dziękuje za pomoc !
  • #20 3511159
    tronic1
    Spec od komputerów
    Czy RAM dostałeś uszkodzony to się już nie dowiesz.
  • #21 3511598
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    No niestety ale lepiej było oddać żeby mi go sprawdzili niż żebym miał żyć w niewiedzy. Pozdrawiam Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku uruchomienia komputera z pamięcią RAM no-name DDR2 PC2-5300 na płycie głównej ASrock 775Dual-VSTA. Komputer działa poprawnie z pamięcią Samsung DDR 512MB@400MHz (DDR1), natomiast po podłączeniu samej kości no-name DDR2 komputer się nie uruchamia, monitor pozostaje w stanie czuwania, a BIOS nie zgłasza błędów. Płyta obsługuje zarówno DDR, jak i DDR2, ale nie jednocześnie – instalacja obu typów pamięci jednocześnie jest niedozwolona i może uszkodzić moduły lub płytę. Ustawienia BIOS dotyczące pamięci (Auto, By SPD) nie rozwiązały problemu. Po testach i konsultacjach okazało się, że moduł no-name DDR2 jest uszkodzony, co potwierdził serwis. Wskazano, że problem nie wynikał z mieszania pamięci DDR i DDR2, lecz z wadliwej kości RAM. Zalecane jest stosowanie identycznych modułów DDR2 dla aktywacji Dual Channel oraz unikanie mieszania DDR i DDR2 na tej płycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA