fakt zapomniałem foto dodać:]
Mały opis : te wyjścia blisko tda to + a te obok siebie to masa.. teraz pytanie jak zrobić mostek (zakładam że tak się da bo to tda pracuje w mostku)
Załączniki:
foto.JPG(26.43 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Witam hm nie wiem czy ja jestem ślepy, ale ja widzę tda1514a jako pojedynczy wzmacniacz mocy 1xmax 48w przy zasilaniu 2x28v miałem wielokrotnie styczność z tą kostką i nigdy nie widziałem lub też nie słyszałem ze to jest wzmacniacz 2 kanałowy...
Jeszcze taki pomysł ten wzmacniacz siedział w subie z dwoma głośnikami czyli działały w przeciwfazie ? to wystarczy że zrobie jak pisałem wyżej i powinno być ok? Jeszcze spytam w razie czego jak zrobie tak jak pisałem to w razie błędu co się spali?
Witam bez ingerencji we wzmacniacz nie da się go zmostkowac, czyli musisz go rozebrać i parę modyfikacji wprowadzić wszystko ładnie widać na schemacie wyżej.
✨ Dyskusja dotyczy możliwości zmostkowania wzmacniacza TDA1514A używanego w subwooferze z dwoma głośnikami. Pojawiły się niejasności co do charakterystyki układu – niektórzy uczestnicy wskazują, że TDA1514A to wzmacniacz jednokanałowy o mocy maksymalnej około 48-50 W, inni błędnie przypisywali mu 4 kanały. Aby zmostkować dwa kanały, konieczne jest odwrócenie fazy o 180 stopni na jednym z nich, jednak w przypadku TDA1514A bez modyfikacji układu mostkowanie nie jest możliwe. Wzmacniacz wymaga ingerencji i przeróbek zgodnie ze schematem, aby pracował w trybie mostkowym. Wskazano również, że TDA1514A pracował w subwooferze z dwoma głośnikami, które mogły działać w przeciwfazie, co sugeruje możliwość mostkowania po odpowiednich modyfikacjach. Pojawiła się sugestia rozważenia innych układów, np. TDA7294, które łatwiej można zmostkować. Ostatecznie potwierdzono, że bez ingerencji we wzmacniacz mostkowanie nie jest możliwe, a pomyłka w modelu układu została wyjaśniona (mylnie porównywano go do TDA1554Q). Wygenerowane przez model językowy.