logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerwy w działaniu internetu, wolne ładowanie stron, Gadu-Gadu działa - co robić?

Forgoot 30 Sty 2007 22:56 1671 14
  • #1 3509085
    Forgoot
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, tak ja w temacie, mam problem z siecią.
    Mam kilka dziwnych sytuacji, które się powtarzają
    1. Od pewnego czasu zaczely się kłopoty. Poprostu zaczely sie przerwy w działaniu internetu - strony www nie laduja sie (wyglada to tak jakby klient wogole nie mial polaczenia z internetem - komunikat Nie mozna wyswietlic strony....), najdziwniejsze, że Gadu-Gadu się łączy.
    2. Drugi przypadek jest taki, że strony, nawet jeśli się ładują, to trwa to straaasznie długo.
    Wtedy przychodze do człowieka i pingam np: na WP.pl i jest sito (tzn. upłynięcie limitu czasu żadania przeważa nad odpowiedźą....)
    Te sytuacje dotyczą głownie klasy 9 (mam dwie klasy 8 i 9).

Dodam, że sieć istnieje pomiędzy 5-cioma blokami, w każdym bloku jest jeden switch (Pentagrama). Switche pomiedzy blokami sa ze soba polaczone kablem.
    Juz niewiem co jest... Myslalem na poczatku ze jest jakies zwarcie na ktoryms ze switchy - wiec wymienilem kazdy switch. Potem sytuacja sie nie poprawila, wiec u kazdego klienta wymienilem karte sieciowa, bo myslalem ze ktoras jest uszkodzona i wysyla błędne pakiety - to również nie pomogło....
    Hmmmm zastanawiam się czy któryś kabel łączący switche między blokami nie jest uszkodzony (czy któraś żyła nie jest przełamana). Wykluczyłem dzisiaj kolejna sprawe, mienowicie, czy kabel łączący klienta ze switchem (w danym bloku) nie jest uszkodzony i wszystkie żyły (u poszczególnego klienta) są "całe" - sprawdzałem kable testerem.
    Gdy pingam na bramę to w większości przypadków odpowiedź jest poniżej 1 ms (tak jest w przypadku gdy GG chodzi)...
    Hmmmm, najgorsze jest to, że po restarcie switcha (odłączeniu i ponownym włączeniu z zasilania) w bloku w którym jest problem z netem wszystko powraca do normy, ale tylko na jakiś czas....

Może ktoś miał podobny problem i pomógłby mi to rozwiązać? Czekam na jakąś wskazówke/odpowiedź!

Przerwy w działaniu internetu, wolne ładowanie stron, Gadu-Gadu działa - co robić?
    Długości kabli, które podałem, nie przekraczają 40m...

Zastanawiam się czy to nie jest wina jednego użytkownika? Może MTU ma przestawione i się wali u niego i innych?
  • #2 3509659
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Powodem problemów może być klient, a konkretniej jego zawirusowany komputer.

W trakcie problemów snifuj ruch na serwerze - jeśli faktycznie jakiś komputer sieje po sieci znajdziesz go dość łatwo.
  • #3 3509778
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja bym raczej obstawil na switcha mialem pentagrama u siebie w sieci nie wytrzymal ruchu 30 uzytkownikow zawieszal sie itp i tez jak sie mulil gubil wiekszosc pakietow sproboj wymienic switcha a mysle ze sie pozytywnie zdziwisz :D
  • #4 3510320
    Forgoot
    Poziom 11  
    Ja jednak obstawiam, że u któregoś klienta jest wadliwy kabel (jakaś żyła przerwana) - prawdopodobnie w bloku numer 4.
    W tym momencie mam pytanie, czy jeśli kabel jest "walnięty", może wysyłać jakieś uszkodzone pakiety restartując co jakiś czas switch'a powodując jego zwieche?
    Jeśliby tak było to by się zgadzało: w bloku numer 4 switch się wiesza i reszta osób z bloków numer 2 i 1 nie miałaby dostępu do www (powstawałoby "sito")....
  • #5 3510344
    trocse
    Ocena: 28
    Przy takich polaczeniach stosuj netprotectory, to wrecz obowiazek, pojawiajace sie roznice napiec miedzy blokami lub indukcja od wiatru np najczesciej zalatwia na amen switch, te lepsze moga sie tylko wieszac, dostaniesz takie protectory bez problemu w sieci.
  • #6 3514490
    Forgoot
    Poziom 11  
    trocse proszę powiedz mi gdzie podłącza się te netprotectory? Między switchem i switchem czy między switchem a użytkownikiem?
  • #7 3514498
    trocse
    Ocena: 28
    Najlepiej je stosowac przy dlugich liniach a szczegolnie jak sa zewnetrzne to wrecz obowiazek, bez znaczenia czy miedzy switchami czy userem, on ma chronic sprzet sieciowy przed przepieciami.
  • #8 3516554
    blackadamo
    Poziom 12  
    Sprawdź DNS'y ;)

Dodano po 1 [minuty]:

prześledź drogę pakietu

Dodano po 1 [minuty]:

start>uruchom>tracert [adres strony lub ip]
  • #9 3516587
    mbo
    Ocena: 846
    blackadamo napisał:
    Sprawdź DNS'y ;)

Co mają DNS'y do padania całej komunikacji ...

Cytat:

prześledź drogę pakietu
    start>uruchom>tracert [adres strony lub ip]

Co to ma dać ?
    Wszystko to jedna sieć - 1 przeskok.
  • #10 3516840
    blackadamo
    Poziom 12  
    Cytat:
    Od pewnego czasu zaczely się kłopoty. po prostu zaczely sie przerwy w działaniu internetu - strony www nie laduja sie (wyglada to tak jakby klient wogole nie mial polaczenia z internetem - komunikat Nie mozna wyswietlic strony....), najdziwniejsze, że Gadu-Gadu się łączy.

Autor sie pytał czy ktoś miał podobne problemy więc napisałem że może to być problem DNS'ów bo ja tak miałem. Przypisałem złe DNS'y i chodziło mi tylko gg i programy p2p a stron internetowych nie wyświetlało.

Przepraszam jeżeli kogoś poirytowałem postem.

Czasami przyczyną są błache problemy.

Pozdrawiam
  • #11 3518158
    Forgoot
    Poziom 11  
    Dodam, że opisywane przezemnie problemy zaczęły się na początku stycznia - wtedy gdy wiały silne wiatry i pogoda była nie zaciekawa. Często dochodziło do spadków napięcia, przepięć, itp...
    Może to miało wpływ na kiepskie działanie sieci?
  • #12 3520013
    Forgoot
    Poziom 11  
    Cytat:
    możesz mieć problemy z komputerem zawsze jak miasz antywirusa to ok który usuwa konie trojańskie w twoim kompie jest od zawaleni trojanó jeśli net ci wolno chodzi radzę pobrać se nortona

Ja nie napisałem w żadnym poście, że mi net wolno chodzi... Naucz się czytać ze zrozumieniem, bo zdaje mi się że Twój ostatni post to tylko nabijanie punktów!
    Natomiast pisałem, że różnie z internetem jest u użytkowników sieci. I nadal nie rozwiązałem problemu. Tak myślę, że jeszcze raz zacisne nowe końcówki na switchach i u użytkowników... Jeśli to nie pomoże, bedę musiał wymienić (poprowadzić jeszcze raz) kilka kabli między blokami (łączących switch - switch).
    Życzcie mi powodzenia :D Pozdrawiam :D
  • #13 3521644
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Jesli GG sie laczy a strony sie nie laduja, pierwsze co nalezy sprawdzic to dns, czy masz u siebie na routerze jakis dns cache'ujacy? Jesli nie to postaw, jesli tak to sprawdz logi.

Chcialbym orientacyjne czasy tego dzialania/niedzialania sieci zebrane z pinga. Czy to jest tak, ze iles pakietow pod rzad dostarczonych i iles niedostarczonych, czy tak losowo, raz tu jeden wpadnie, tu 3 wypadna itp? Bo samo laczenie sie gg nie swiadczy o tym, ze ciagle utrzymuje komunikacje, okres wysylania keepalive w protokole gg to 5min, wiec dosc spora bezwladnosc, najlepiej jednak sugerowac sie pingiem.

Jak wyglada sprawa sieci lokalnej, czy po niej pingi lataja tak samo niemrawo jak do internetu? Mysle, ze tutaj warto potestowac, zamiast wymieniac wszystkie kable jak problem lezy na routerze/modemie czy w ogole po stronie operatora. Ta metoda mozna tez mniej wiecej zlokalizowac zrodlo problemow bezposrednio w LAN, bo przeciez wystarczy pingowac rozne segmenty z roznych miejsc i wtedy wiadomo gdzie lezy problem.

Poza wszystkim zalecam tak, jak koledzy, na zewnatrz bezwzglednie kable ekranowane (FTP albo nawet S-FTP), na tym wtyczki (lub gniazdka) z ekranem i protectory uziemione (najlepiej do prawdziwej ziemi, wystawic kabel, na koncu pret i wkopac w ziemie na ile sie da).
  • #14 3521860
    Forgoot
    Poziom 11  
    Cytat:
    Chcialbym orientacyjne czasy tego dzialania/niedzialania sieci zebrane z pinga. Czy to jest tak, ze iles pakietow pod rzad dostarczonych i iles niedostarczonych, czy tak losowo, raz tu jeden wpadnie, tu 3 wypadna itp?

Różnie z tym jest, raczej losowo wypadają pakiety... Ja uważam, że switche się restartują prowadząc do zwiechy... I być może dlatego tak kiepsko wszystko chodzi... Teraz mam pytanie, czemu switche się wieszają - jeśli moja diagnoza jest trafiona!
    Jak było mniej klientów nie było przerw w "dostawie" internetu, zrobiło się więcej klientów i są problemy...:|
  • #15 3542870
    Forgoot
    Poziom 11  
    trocse napisał:
    Przy takich polaczeniach stosuj netprotectory, to wrecz obowiazek, pojawiajace sie roznice napiec miedzy blokami lub indukcja od wiatru np najczesciej zalatwia na amen switch, te lepsze moga sie tylko wieszac, dostaniesz takie protectory bez problemu w sieci.

Switche obecnie produkowane posiadają już wbudowane netprotectory (tak mi się wydaje). Więc nie ma sensu dokupywać ich.

Mam jeszcze jedno pytanie. Mam problemy z regułkami na serwerku. Mianowicie:
    Strony ładują się jak błyskawica, a ze ściąganiem na wi-fi jest kiepsko (4.0 kb/s czasem 6 kb/s). Czego to może być wina?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W sieci obejmującej pięć bloków, każdy z jednym switchem Pentagrama, występują przerwy w działaniu internetu oraz bardzo wolne ładowanie stron, podczas gdy komunikator Gadu-Gadu działa poprawnie. Problemy objawiają się głównie w klasie 9 i mogą mieć charakter losowego gubienia pakietów oraz restartów switchy. Przyczyną mogą być uszkodzone kable (np. przerwana żyła), które powodują błędne pakiety i zawieszanie się switchy, zwłaszcza w bloku nr 4. Zalecane jest stosowanie netprotectorów chroniących sprzęt sieciowy przed przepięciami i różnicami napięć, szczególnie na długich, zewnętrznych liniach kablowych. Wskazane jest także monitorowanie ruchu sieciowego (sniffing) w celu wykrycia potencjalnie zawirusowanych komputerów generujących problemy. Sprawdzanie konfiguracji DNS może pomóc, gdyż błędne ustawienia mogą powodować brak ładowania stron mimo działającego GG. Diagnostyka powinna obejmować testy ping i tracert w sieci lokalnej i do internetu, aby zlokalizować źródło problemów. Problemy nasiliły się po okresie silnych wiatrów i przepięć, co może wskazywać na uszkodzenia sprzętu lub okablowania. Wymiana kabli i ponowne zaciskanie końcówek na switchach i u użytkowników jest rekomendowane jako kolejny krok naprawczy. Nowoczesne switche mogą mieć wbudowane netprotectory, co zmniejsza potrzebę dokupywania dodatkowych zabezpieczeń. Dodatkowo zgłoszono problem z niską prędkością ściągania przez Wi-Fi mimo szybkiego ładowania stron, co wymaga osobnej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA