logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja układów na płycie głównej Abit NF7-S: P33AL i zielony SMD 160

saass 31 Sty 2007 10:47 1452 4
REKLAMA
  • #1 3509929
    saass
    Poziom 11  
    Witam
    mam płytę główną abit NF7-S i 2 wystrzelone elementy :

1. 8-nóżkowy układ (powierzchniowo lutowany) gdzie od samej góry jest takie jakby pochylone F (chyba logo/symbol producenta) =>pochylona w prawo laseczka jakby "pisanego" f =>przekreślona poziomo =>zaraz za nią w tej samej lini (chyba oznaczenie) już drukowanymi P33AL =>pod spodem (jakby w środku) FDS =>i na samym dole 6930A =>wygląda to mniej więcej tak :

f P33AL
    FDS
    6930A

2.układ smd koloru zielonego gdzie na górze jest z kolei białym drugiem pochylone drukowane P (jakby kursywa dużego P) a pod spodem również białym drukiem 160

P
    160

może ktos mi pomoże i powie co to za układy i może podpowie czy da w którymś przypadku użyć jakiegoś zamiennika...???

z góry dziękuję..[/u]
  • REKLAMA
  • #2 3509995
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Naprawiałem taka płytę i mam ją teraz w komputerze.Lepiej zrób zdjęcie bo nie wiem o które elementy chodzi.W mojej był spalony układ dźwiękowy ALC650 i właśnie 8 nożny element koło pamięci RAM.Też nie mogłem go zidentyfikować ale zobaczyłem inny egzemplarz tej płyty i był tam element z innym symbolem który okazał się podwójnym kluczem MOS.Znalazłem podobny z uszkodzonego HDD i płyta działa.Układ dźwiękowy pobrałem z jakiejś badziewnej płyty ECS ,była sprawna ale po demontażu układu poszła na złom.Ze zdjęcia będzie łatwiej coś powiedzieć.
  • REKLAMA
  • #3 3510250
    saass
    Poziom 11  
    zrobił bym foto od razu ale nie mam takiej opcji =>jeśli masz taką płytę w swoim kompie to pierwszy wymieniony przeze mnie układ znajduje się dokładnie (patrząc na płytę tak jak jest zamontowana w obudowie tower) zaraz pod bankami pamięci =>są tam 2 takie same 8-nóżkowe układy..
    =>drugi smd zielony z widocznym białym napisem P 160 (nie trudno go dostrzec ze względu na kolor) znajduje się dokładnie przy gniazdach PS/2 na górze w samym rogu obok gniazda i 2 takie same w okolicy pamięci flash plcc (bios)..

jesli mógłbyś zerknąć u siebie i podpowiedziec coś więcej =>może ktoś inny przeczyta również Twoją wypowiedź i doradzi czy to się da czymś zastąpić bo nie mam innych szrotowych płyt abita a na gigabytach ,microstarach i innych nie znalazłem IDENTYCZNYCH elementów =>szukałem na grafikach ,modemach =>właściwie na czym się dało z tego co miałem... =>wiem że są na innych abitach ale niestety nie mam... =>co do tego pierwszego to na różnych płytach jest wiele róznych takich 8-nóżkowych ale czy robią to samo...? =>raczej nie bo jeden podmieniłem ale to nic nie dało... =>więc może jakiś konkretny zamiennik ale ktoś musiał by podpowiedzieć.....
  • REKLAMA
  • #4 3510381
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Te zielone to bezpieczniki polimerowe.Chyba do kupienia.Można je zewrzeć z ryzykiem upalenia chipsetu w przypadku zwarcia gniazda klawiatury.
    Ja jako tranzystor dałem tam tranzystor o oznaczeniu D2N05Z bo taki miałem i parametry się zgadzały ale teraz noty nie mogę do niego znaleźć.Jest mnóstwo odpowiedników tego elementu ,nawet na różnych egzemplarzach płyt (z różnych serii) były różne.Ważne żeby był to MOSFET (chyba podwójny ,sprawdzę wieczorem w pracy miernikiem bo mam jeszcze taki) na 2A i 50V.Niestety ,nie mam dostępu do tej płyty na której był tranzystor z symbolem do którego notę znalazłem.
  • #5 3511454
    jerzy markowski
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam.
    Tak jak napisał PI-VO, zielone to bezpiecznik polimerowy 1,6A. Można je bez problemu kupić. Element oznaczony FDS6930A to podwójny tranzystor MOSFET. Dane katalogowe znajdziesz tu http://www.fairchildsemi.com/ds/FD/FDS6930A.pdf. Natomiast post o jego zamiennikach jest dostępny na forum tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.p...&sid=b30d34aa06ebadccbd780239b2fe92c0#2024276. Trzeba tylko trochę poszukać. Pozdrawiam.
REKLAMA