logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje polska wersja lub nakładka językowa dla Wonderware InTouch?

gaszczyk07 31 Sty 2007 15:33 6320 12
REKLAMA
  • #1 3510870
    gaszczyk07
    Poziom 10  
    witam. czy ktoś może orientuje sie czy istnieje jakas polska nakładka na Wonderware InTouch? wzglednie polska wersja programu?
  • REKLAMA
  • #3 3512221
    gaszczyk07
    Poziom 10  
    a czy istnieją jakies polskie nakładki jezeli ma przykładowo wersje InTouch 9.0 anglojęzyczną? z góry dziekuje za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 3512467
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    nie słyszałem o żadnych nakładkach , po prostu zapisz projekt w osobnym katalogu , zainstaluj wersję PL i wskaż programowi miejsce nowego projektu to wszystko
    jeżeli potrzebna jest Ci wersja PL do testów , nauki to napisz do Astora otrzymasz wersję demo , jedyne ograniczenia to jak się nie mylę to 32 obiekty w projekcie i czas pracy 120 min do nauki wystarczy
  • #5 3722561
    Sapekk
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Tak jest jeśli napiszesz to wersje demo dostaniesz od ASTORA.

W demo mozesz uzywać tylko 32 zmiennych w projekcie i czas pracy 120 min tyczy się window viuera. Window maker bedzie ci chodził bez żadnych ogrniczeń czasowych (tylko te 32 zmienne).
  • #6 5838713
    mua_dib
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    odswiezam topic gdyz nie znalazlem wyczerpujacej informacji.

mam angielska wersje intoucha 10 (-> mikołaj).

czy mogę sobie ją wsadzić w buty (czyt. wyrzucić do kosza/wymienić) jeżeli chciałbym wersje polską?
    czy istnieje nakładka którą wystarczy "doinstalować"?

// a stronie astora nic nie ma prócz info ze wersja polska - jest.

pzdr.
  • #7 5839515
    Kymak
    Poziom 10  
    a ja mam inne pytanie zwiazane z InTouch 10.0:
    Czy mozna go polączyc z symulaotrem Simatic Step 7 ?

Jesli tak to prosiłbym o wskazowki w tej sprawie,
    Z góry dziękuje!!
  • #8 5840238
    krzychol66
    Poziom 25  
    Wszystkie wersje językowe intoucha używają tych samych plików licencji. Więc jak potrzebujesz wersję polską, to ją instalujesz, a z angielskiej bierzesz licencję.
    Poza tym - z punktu widzenia użytkownika końcowego, to wszystko jedno, jaką wersję językową intoucha masz zainstalowaną. Czcionkę polską podbierzesz i tak z Windowsów i ich ustawień...
  • REKLAMA
  • #9 5840561
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 11
    Witam,
    Cytat:
    a ja mam inne pytanie zwiazane z InTouch 10.0:
    Czy mozna go polączyc z symulaotrem Simatic Step 7 ?

Spróbuj z serwerem OPC MERZ S7, nie potrzebuje Simatic Net, używa zadeklarowanych połączeń w "Set PG/PC Interface".

Pozdrawiam
    paweł
  • #10 5847766
    mua_dib
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    krzychol66 napisał:
    Wszystkie wersje językowe intoucha używają tych samych plików licencji. Więc jak potrzebujesz wersję polską, to ją instalujesz, a z angielskiej bierzesz licencję.
    Poza tym - z punktu widzenia użytkownika końcowego, to wszystko jedno, jaką wersję językową intoucha masz zainstalowaną. Czcionkę polską podbierzesz i tak z Windowsów i ich ustawień...

no dobra, ok, ta odp mi robi sprawe ale w dalszym ciągu pozostaje pytanie - skąd wziąć wersje PL.

doszedlem do wniosku ze to moze byc nawet wersja 9, 9.5. ma ktos propozycje jakąś ?
  • REKLAMA
  • #11 5988193
    radziu13
    Poziom 2  
    No dobrze, ale nawet ustawienie języka polskiego w windowsie nie spowoduje pojawienia się polskich nazw w kontrolce od alarmów jeśli InTouch jest w wer. angielskiej.

Próbowałem doda język do alikacji ale to na nic bo np. nazw z nagłówków kolumn nie ma w eksportowanym pliku xml. To samo tyczy się menu kontekstowego.

Czy ktoś może wie jak to przetłumaczyć?
  • #12 6012724
    krzychol66
    Poziom 25  
    radziu13 napisał:
    No dobrze, ale nawet ustawienie języka polskiego w windowsie nie spowoduje pojawienia się polskich nazw w kontrolce od alarmów jeśli InTouch jest w wer. angielskiej.
    Jeśli Ci chodzi o nagłówki, to sprawa jest chyba nie do przeskoczenia. A jeżeli o teksty alarmów, to trzeba po prostu otworzyć okno z kontrolką w makerze na komputerze docelowym, we właściwościach kontrolki dobrać odpowiednią czcionkę ze skryptem dla Europy Środkowej i zapisać okno. Język Windowsów, ani Intoucha nie ma tu znaczenia.

Dodano po 2 [minuty]:

mua_dib napisał:

no dobra, ok, ta odp mi robi sprawe ale w dalszym ciągu pozostaje pytanie - skąd wziąć wersje PL.

Poprosić astora o demo wersji pl i podstawić licencję z wesji angielskiej.
  • #13 7023120
    jfy
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Czy nie prościej stawiać opisy bez polskich znaków?? Który soft dostaniesz po polsku....nawet jeśli to kilka głównych ikon będzie przetłumaczonych.

Proszę o pisanie zgodnie zasadami naszego języka: wielki litery, kropki, znaki diakrytyczne.
    (poprawiłem) mod bestler

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostępności polskiej wersji językowej lub nakładki na anglojęzyczną wersję Wonderware InTouch. Potwierdzono istnienie polskiej wersji programu, którą można uzyskać m.in. przez firmę Astor, oferującą także wersję demo z ograniczeniem do 32 zmiennych i 120 minut pracy dla Window Viewer, natomiast Window Maker działa bez limitu czasowego. Nie istnieją natomiast polskie nakładki do angielskiej wersji InTouch, a zmiana języka wymaga instalacji polskiej wersji programu i przeniesienia projektu do nowego katalogu. Z punktu widzenia użytkownika końcowego wersja językowa nie wpływa na działanie programu, a polskie znaki można uzyskać przez odpowiednie ustawienia czcionek w Windows i właściwości kontrolek w Makerze. Jednak tłumaczenie elementów interfejsu, takich jak nagłówki kolumn czy menu kontekstowe, jest problematyczne i nie jest wspierane przez nakładki. Wskazano również, że wersje językowe korzystają z tych samych plików licencji, co umożliwia użycie licencji z wersji angielskiej w polskiej instalacji. Dodatkowo pojawiło się pytanie o integrację InTouch 10.0 z symulatorem Simatic Step 7, gdzie zasugerowano użycie serwera OPC MERZ S7 bez konieczności Simatic Net.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA