logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9250 i Vista. Nie mogę znaleźć sterowników do Visty.

momo666_ziom 31 Sty 2007 19:52 4016 11
REKLAMA
  • #1 3512100
    momo666_ziom
    Poziom 10  
    Witam, Mam pewien problem, Posiadał Windowsa Viste Final Ultimate ale niemoge w nim właczyc funkcji Aero Glass. Problemem jest Karta Grafiki. Mam Radeona 9250 128MB problemem jest to iż niemoge nigdzie znaleźć sterowników do niej do Visty. Jedynie te windowsowskie ale ja potrzebuje z Podpisem Cyfrom Wddm. Góry dziękuje i prosze o pomoc ;))

Prosze poprawić błędy!
    [jankolo]
  • REKLAMA
  • #2 3512185
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, nikomu na tej karcie Aero glass się włączyć chyba nie udało, raz że nie ma chyba sterowników, dwa że jest za słaba. Jeśli zależy Ci na windows i aero, to musisz kupić nową kartę, a jeśli chcesz mieć bajery (i to lepsze) zainteresuj się tym: http://video.google.pl/videosearch?q=beryl

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #4 3512289
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Nie ma sterownikow pod viste dla tej karty.Poniewaz karta graficzna musi obslugiwac DirectX w wersji 9. Radeon 9250 to DirectX 8.1
  • #5 3513099
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ogólnie to możesz spróbowac tak:

1.Otworzyć edytor rejstru i w gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft dodać DWM (chyba że juz istnieje to nie tworzymy).

2.W Kluczu DWM tworzymy DWORD value o nazwie EnableMachineCheck i nadajemy mu wartosć 0.

3.Następnie tworzymy jeszcze DWORD value o naziwe Glass i nadajemy mu wartość 1.

Po tych czynnościach restartujemy komputer i standardowo próbjemy odpalic aero glas:

* PPM na pulpit > Personalize > Window Color and Appearance
    * Wybierz Theme Windows Aero
  • #6 3514205
    momo666_ziom
    Poziom 10  
    Dalej NIc ja nawet niemam takiej funkcji w PPM na pulpit > Personalize > Window Color and Appearance Aero.
  • REKLAMA
  • #7 3514329
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Zrob to najpierw:

1.Otworzyć edytor rejstru i w gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft dodać DWM (chyba że juz istnieje to nie tworzymy).

2.W Kluczu DWM tworzymy DWORD value o nazwie EnableMachineCheck i nadajemy mu wartosć 0.

3.Następnie tworzymy jeszcze DWORD value o naziwe Glass i nadajemy mu wartość 1.

a potem prawe klikniecie myszki i wlasciwosci tak jak w XP(w Viscie jest > Personalize )

Wiec jak nie masz???
  • #8 3515105
    momo666_ziom
    Poziom 10  
    No własnie to nic niedje mój znajomy z tej samej płyty zainstalował u siebie iwszytsko działa :P
  • REKLAMA
  • #9 3516378
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Bo mial lepsza karte //wspierana przez Microsoft

proste i logiczne :)
  • #10 3516451
    momo666_ziom
    Poziom 10  
    Tyle to i ja wiedziałem ale chciałem sie dowiedzieć czy nie mozna jakos obejść tego gówna
  • #11 3516514
    pitersXXX
    Poziom 13  
    Podalem wyzej jak to zrobic nie bede trzeci raz pisal.....
  • #12 3565623
    nabuchodonozor1
    Poziom 11  
    a u mnie na tej samej karcie to działa:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę graficzną Radeon 9250 128MB i system Windows Vista Ultimate Final, jednak nie może uruchomić funkcji Aero Glass z powodu braku odpowiednich sterowników podpisanych cyfrowo i zgodnych z WDDM. Karta Radeon 9250 obsługuje DirectX 8.1, podczas gdy Vista wymaga co najmniej DirectX 9, co uniemożliwia działanie Aero. Oficjalne sterowniki pod Vistę dla tej karty nie istnieją. Próby ręcznej modyfikacji rejestru (dodanie kluczy DWM, EnableMachineCheck i Glass) nie przynoszą efektu, a funkcja Aero nie pojawia się w ustawieniach personalizacji pulpitu. Zalecane jest zakupienie nowszej karty graficznej wspierającej WDDM i DirectX 9 lub wypróbowanie alternatywnych rozwiązań graficznych, takich jak Beryl. Niektórzy użytkownicy zgłaszają, że na tej samej karcie Aero działa, jednak jest to raczej wyjątek niż reguła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA