logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpisać kod do radia Nissan Clarion po wymianie akumulatora?

wecia91 31 Sty 2007 22:03 27551 10
REKLAMA
  • #1 3512843
    wecia91
    Poziom 18  
    Ocena: 227
    Witam mam problem z radyjkiem orginalnym nissana clarionkiem gdy padł akumulator i parę dni auto stało bez prądu po wymianie akumulatora na wyświetlaczu pojawił się napis WAIT a póżniej SECURE rozumiem iż radyjko nie może połączyć się z immobilaizerem auta w instrukcji auta piszą iż wtedy trzeba wpisać kod ale nie ma wzmianki jak go wywołać klient kod ma ale jak go wpisać jak wywołać zera lub kreski i jak zatwierdzić za pomoc wszyskim dziękuję pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3513280
    serv112
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    podaj dokładny model tego radyjka, może coś poradzimy

Wojtek
  • REKLAMA
  • #3 3513734
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1389
    Nie znamy modelu radia , ale najprawdopodobniej kod ma być wpisywany od razu - obawiam się że już go nie wywołasz :arrow: coś się poprzestawiało chyba że radio nie od tego auta ;) może pomóc modyfikacja programu w radiu żeby chodziło z każdym autem , albo poprawa zawartości w samochodzie.
  • REKLAMA
  • #6 3515909
    wecia91
    Poziom 18  
    No jak tam panowie nikt nie miał doczynienia z takim radyjkiem radyjko jest z tego auta klient ma auto z salonu od nas do serwisu jest 100 km i jak ja mu nie pomogę dzwonił do serwisu i kazali mu podjechać specjalnie jechać to on nie chce dlatego zwrócił się do mnie pozdrawiam
  • #7 3517500
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Jeśli rzeczywiście radio grało a po wymianie akumulatora zaświeciło WAIT ,to znak że coś się w nim pomyliło. Proponuję zdjąć (minusową) klemę na co najmniej pół godziny.Po zresetowaniu się tak radia jak i pokładu,wszystko powinno powrócić do normy.
    Możesz też spróbować przytrzymywać po ok 6 sek. przycisk np.BAND lub TP lub inny (ale pojedyńczo).
    Tak jak pisze kol. SlaweK,nigdy nie wiadomo co w którym modelu wymodzili X-owaci.
    Były modele Clariona,które nic nie pokazywały podczas wpisu kodu a po podaniu właściwego radio odpalało.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 3517903
    wecia91
    Poziom 18  
    witam ponownie w mojej informacji padła nieścisłość ponieważ sugerując się wekslarką w bagażniku na której jest napisane Clarion podałem że radio to też Clarion ale tu kolega SławeK podał stronkę która pokazuje iż jest to Blaupunkt BP9349 nestety odłączana klema nic nie pomogła
  • #9 3973297
    bobinski
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam. Mam ten sam problem z tym radiem. Radio jest ze szrotu, kod podany ale cały czas na początku wait, a po minucie SECURE. wecia91 co z tym Twoim wyszło?
  • #10 3974322
    groovy
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    One mają zabezpieczenie NATS czyli komunikacja z imobilajzerem tak na marginesie. a przy SECURE to nawet czekanie nie pomoże
  • #11 3974719
    wecia91
    Poziom 18  
    Witam Panowie mam kolegę co zabezpieczenia nie są dla niego obce dałem mu radyjko wszedł w procka coś poprzestawiał w oprogramowaniu i radyjko śmiga już teraz nie musi łączyć się z orginalnym immobilajzerem pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie akumulatora w samochodzie Nissan pojawia się na radiu napis WAIT, a następnie SECURE, co oznacza brak połączenia radia z immobilizerem pojazdu. Radio wymaga wpisania kodu zabezpieczającego, jednak brak jest jasnej instrukcji jak wywołać cyfry, zatwierdzić kod lub zresetować urządzenie. Radio początkowo uznawano za Clarion, jednak po identyfikacji okazało się, że jest to Blaupunkt BP9349. Próby odłączenia klemy akumulatora na dłuższy czas nie przyniosły efektu. Radio posiada zabezpieczenie NATS, które wymaga komunikacji z immobilizerem, a samo czekanie na ekranie SECURE nie rozwiązuje problemu. Rozwiązaniem okazała się modyfikacja oprogramowania radia przez specjalistę, która pozwoliła na pominięcie oryginalnego immobilizera i uruchomienie radia bez konieczności wpisywania kodu. W niektórych modelach Clariona kod wpisuje się bez wyświetlania znaków, a po podaniu prawidłowego kodu radio działa normalnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA