logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do konwersji plików MP3 na MIDI - czy istnieje?

fido 13 Wrz 2003 02:23 16274 14
REKLAMA
  • #1 325088
    fido
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    chodzi mi o jakis program o ile istnieje ktory by mi przerobil pliki *.mp3 na *.mid
    zgry wielkie dzieki
  • REKLAMA
  • #2 325090
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    zastanow sie - szukasz programu ktory by przerobil dane audio - sample - na dane audio - zapis nutowy...
    czy w srodku ma siedziec mini mozart?
  • REKLAMA
  • #3 325095
    thomasw
    Poziom 11  
    Raczej cieżkie do wykonania. MP3 to zbiór sampli - ciąg danych, a MIDI mówi syntezatorowi co ma zagrać.
    Ale niektórzy próbują - np. http://www.widisoft.com - tam masz program który "stara się" przekonwertować MP3 na MIDI . Oczywiście zapomnij o wokalu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 325161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 325170
    catspaw
    Poziom 13  
    Bawiłem się kiedyś tymi programami, rezultat jest mizerny :(

Pozdro
  • #7 325259
    Caladan
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Chyba, że spróbuje się przerobić jakąś techniawkę, która sama z sampli jest składana. Choć może wtedy dałoby się wyższy stopień kompresji w samym MP3 ustawić.
  • #8 325495
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Program AmazingMIDI, ale MIDIki są kiepskiej jakości (jak masz pecha, to nawet nie wyczujesz rytmu!).
  • #9 326923
    fido
    Poziom 26  
    a czy moze wiecie jakis program ktorym moglbym wycinac frgmenty z plikow midi np czas utworu jest 3 min a ja bym chcial by go sktocic do paru sekund zeby wgrac go do telefonu
  • #10 326944
    Caladan
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    To powinno dać się zrobić, trzeba by mieć jakiś program do MIDÓW i wtedy spróbować otworzyć i powycinać. Albo w Rejestratorze dzwięku :D A w jakim formacie komórka przyjmuje dzwięk bo u mnie (SONY) przyjmuje z mikrofonu.
  • #11 327753
    fido
    Poziom 26  
    Caladan napisał:
    To powinno dać się zrobić, trzeba by mieć jakiś program do MIDÓW i wtedy spróbować otworzyć i powycinać. Albo w Rejestratorze dzwięku :D A w jakim formacie komórka przyjmuje dzwięk bo u mnie (SONY) przyjmuje z mikrofonu.

komorka przyjmuje dzieki w formacie midi
  • #12 328210
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    format midi nie jest muzyką - nie ma tam plików z muzyką i samplami - są tylko dane o głośności poszczególnych instrumentów,nut i czas ich występowania oraz długość.Te dane sterują samplami, które są przydzielone do karty wspomagającej midi(bądź w telefonie).Jakość dźwięku zależy od jakości tych próbek.......

co do zamiany mp3 na mid to nie jest to możliwe........
  • #13 338645
    _Ivan
    Poziom 13  
    Programem przerabiajacym mp3 na mid jest np TS-AudioToMidi. Jakosc moze nie jest najlepsze bo wybiera sie tylko jeden instrument, ale na poifonie moze byc. Zalaczam ten programik.
    Załączniki:
    • TS-AudioToMidi.rar (246.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2546635
    hajduk1234
    Poziom 11  
    Tych midi nie da sie słuchać, a muzyka z MP3 niebędzie taka sama w MIDI. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy istnienia programów umożliwiających konwersję plików audio MP3 na format MIDI. Uczestnicy podkreślają, że jest to zadanie bardzo trudne, ponieważ MP3 to zapis dźwięku w formie sampli, natomiast MIDI zawiera jedynie dane sterujące instrumentami i nutami, bez faktycznych próbek dźwiękowych. Wskazano, że konwersja jest możliwa jedynie w ograniczonym zakresie i z niską jakością, zwłaszcza bez możliwości przeniesienia wokalu. Wymieniono kilka programów próbujących realizować taką konwersję, m.in. aplikacje dostępne na stronach widisoft.com, akoff.com oraz program AmazingMIDI, który generuje MIDI o niskiej jakości rytmicznej. Pojawiła się także wzmianka o TS-AudioToMidi, który pozwala na konwersję z wyborem jednego instrumentu, co może być użyteczne do odtwarzania na telefonach komórkowych. Podkreślono, że jakość dźwięku w plikach MIDI zależy od próbek przypisanych do karty dźwiękowej lub urządzenia odtwarzającego. Dodatkowo poruszono temat edycji plików MIDI w celu skracania ich długości na potrzeby telefonów komórkowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA