tak tylko dodam że mam w domu jeszcze dvd manta multimedia prince. i też nie czyta płyt. ale tak chciałem je porównać i zauważyłem że w mancie o wiele mocniej świeci laser niż w universum. Przełożyłem taśme łączącą laser bo wygłądała na taką samą tylko dłuższą. i universum zaczął też mocniej świecić ale nie czytał płyt.
RL-S871 - OPU => Sanyo OPU / Chipset => Ali / Memory => 16Mb+64Mb / Mpeg => ESS 6028F (W) /
Specyfikacje lasera:
Cały napęd nosi nazwe " rmc rl-s871 " wygląda tak:
http://www.raymedia.co.kr/sub_productbb.htm
SAM LASER: sa na nim dwie żółte naklejki na jednej jest napisane: CS3A038P711 na drugiej 3339239J1 .
NIC więcej nie ma
--------------------------------------
DODANO !!
dzisiaj tak rozkrecilem jak spisywalem laser. i wpadlem na pomysl zeby przelozyc kable sa dwa takie same wejscia tylko inaczej kable na pinach ulozone. i przelozylem na odwrot i co sie okazalo ?? ampli zaczol odtwarzac formaty MP3 i AUDIO niestety jak wsadze plyte dvd to chyba wie ze jest to format dvd ale zaczyna sie dziwnie zachowywac laser albo cos glosniej pracuje tak jak by pukal czy cos. przy mp3 tego nie ma. wsadzilem tez divix-a (nie wiem czy te dvd obsluguje) ale chyba tak bo odczytywal plyte tylko nie mam podlaczonego dvd do tv i nie widze gdzie co trzeba wybrac

takze nie czyta tylko dvd. jkies pomysly ?
----------------------------------------
DODAJE !!
że po paru piosenkach ampli ma powoli problemy z czytaniem pozostalych plyt. moze wystarczy tylko regulacja konserwacja ?