logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Universum dvd-dr4033 nie czyta plyt/nie kreci plyta

kokospoko 01 Lut 2007 10:25 4642 14
REKLAMA
  • #1 3514074
    kokospoko
    Poziom 11  
    Witam
    Problem lezy w tym ze amplituner nie czyta plyt.
    W sumie zauwazylem po zdjeciu obudow ze po wlozeniu plyty nie chce nawet zakrecic nie tylko laser slychac przez chwile i pisze no disc.

jaki powod moze tego byc? czy da sie naprawic w domowych warunkach ?
    jesli nie to ile orjetacyjnie by kosztowala naprawa ?
  • REKLAMA
  • #2 3514256
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    A czy laser świeci?
    UWAGA!
    Jeśli patrzeć na laser to tylko z boku, NIE BEZPOŚREDNIO PIONOWO, bo można uszkodzić oczy!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3514554
    kokospoko
    Poziom 11  
    tak laser swieci i skacze tak ( gora dul ) przez chwile.

-----------------------

NIKT NIC NIE WIE ??

jak ktos ze szczecina jest i sie zna to prosze o kontakt. 945655
  • #4 3517829
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2382
    A co sie dzieje jak po załadowaniu płyty ręcznie ją pokręcisz i czy laserek po przesunięciu cofa się do pozycji poczatkowej?Silnik tasma do podstawinia czy płyt audio też nie czyta?Możesz na poczatek tez wyczyścić soczewkę czytnika możliwe że czytnik do wymiany ale trzeba te wszystkie za i przeciw wykluczyć.
  • REKLAMA
  • #5 3522962
    kokospoko
    Poziom 11  
    tez nie reaguje po zakreceniu plyty laser wraca do swojej pozycji ( czyli do poczatku plyty? czyt. do srodka) soczewke czym wyczyscic jest jakis domowy srodek?

------------------------------------------------

dodam ze na tej polce gdzie sie wklada plyty. mozna ja cala odlaczyc i wyjac. sa tam do niej popodlanczane kable jest chyba 6 wejsc wszystkie sa zajete procz jednego (pomaranczowego) na czery bolce chyba, ale przeszukalem cala obudowe i nie ma zadnego kabla ktoty mozna by tam wpiac dodam rowniez ze po zdjeciu zobaczylem ze kabel zasilajacy silnik ktory przesuwa laserem byl podlaczony wlasnie do tego pomaranczowego wejscia tak jakby wcisniety na hama?? i wtedy laser nie wracal do swojej poczatkowej pozycji tylko zostawal na samym koncu plyty. ale jak wsadzilem go do swojego miejsca ( bialego 2 bolce ) to zaczol normalnie pracowac przynajmniej mi sie tak wydaje. sliniczek od napedu plyt jest podlaczony tasma biala kilku zylowa. po wylaczeniu dvd guzikiem to na koniec zanim sie wylaczy to silniczek zakreci plyta ale tak przez sekunde doslowanie.
  • #6 3530789
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Podejrzewam uszkodzenie lasera (częściowo się już wypalił) pomimo, że świeci. Spora ilość odtw. CD i DVD nie kręci płytą jeśli nie złapie wstępnie ostrości. Oczko lasera możesz przeczyścić delikatnie na sucho wacikiem nawiniętym na zapałkę. NIE CZYśCIć SPIRYTUSEM.
    Pozdrawiam.
  • #7 3532848
    kokospoko
    Poziom 11  
    a naprawa lasera ? / wymiana w jakich kosztach sie miesci ? i gdzie moge szuakc pomocy w szczecinie wie ktos moze ?
  • #8 3534194
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Obejrzyj dokładnie laser i odpisz jego typ. Może coś się znajdzie w sklepach internetowych lub z częściami RTV w Szczecinie.
    Pozdrawiam.
  • #9 3534824
    kokospoko
    Poziom 11  
    tak tylko dodam że mam w domu jeszcze dvd manta multimedia prince. i też nie czyta płyt. ale tak chciałem je porównać i zauważyłem że w mancie o wiele mocniej świeci laser niż w universum. Przełożyłem taśme łączącą laser bo wygłądała na taką samą tylko dłuższą. i universum zaczął też mocniej świecić ale nie czytał płyt.

RL-S871 - OPU => Sanyo OPU / Chipset => Ali / Memory => 16Mb+64Mb / Mpeg => ESS 6028F (W) /

Specyfikacje lasera:
    Cały napęd nosi nazwe " rmc rl-s871 " wygląda tak: http://www.raymedia.co.kr/sub_productbb.htm

SAM LASER: sa na nim dwie żółte naklejki na jednej jest napisane: CS3A038P711 na drugiej 3339239J1 .
    NIC więcej nie ma

--------------------------------------
    DODANO !!

dzisiaj tak rozkrecilem jak spisywalem laser. i wpadlem na pomysl zeby przelozyc kable sa dwa takie same wejscia tylko inaczej kable na pinach ulozone. i przelozylem na odwrot i co sie okazalo ?? ampli zaczol odtwarzac formaty MP3 i AUDIO niestety jak wsadze plyte dvd to chyba wie ze jest to format dvd ale zaczyna sie dziwnie zachowywac laser albo cos glosniej pracuje tak jak by pukal czy cos. przy mp3 tego nie ma. wsadzilem tez divix-a (nie wiem czy te dvd obsluguje) ale chyba tak bo odczytywal plyte tylko nie mam podlaczonego dvd do tv i nie widze gdzie co trzeba wybrac :) takze nie czyta tylko dvd. jkies pomysly ?

----------------------------------------
    DODAJE !!
    że po paru piosenkach ampli ma powoli problemy z czytaniem pozostalych plyt. moze wystarczy tylko regulacja konserwacja ?
  • REKLAMA
  • #10 3538449
    gart62
    Poziom 31  
    Witaj!
    Skoro amplituner ma problemy po czasie to znaczy, że ten drugi laser też już jest do niczego. A propos opisu lasera to ten na naklejce nie jest właściwy. Szukaj na plastikowej obudowie głowicy laserowej. Powinien być gdzieś wytłoczony drobnymi literkami i podejrzewam, że może to być SF-HD.... Z tego co pamiętam to jest w wytłoczeniu z lewej lub prawej strony oczka lasera. Porównaj laser ze zdjęciami stąd:
    http://www.videohead.com.pl/
    Pozdrawiam.
  • #11 3538867
    kokospoko
    Poziom 11  
    a czy to jest jakas pewnosc ze to lasera wina ? bo widze nie sa drogie a z wymiana raczej sobie poradze.
    a jeśli to cos na plytce ?
  • #12 3538883
    gart62
    Poziom 31  
    Owszem, zdarzają się uszkodzenia elektroniki ale najczęściej padają lasery i można to tylko sprawdzić podmieniając je.

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz spróbować niewielkich regulacji podkówkami umieszczonymi na głowicy lasera. Czynność tę wykonuj delikatnie i małymi kroczkami.
  • #13 3538923
    kokospoko
    Poziom 11  
    znalazlem symbol jest to sf-hd60 . na tej stronie jest tylko z mechanizmem szkoda. bo mechanizm w moim wydaje sie byc troche innym czyli 30-40 zl w plecy...

apropo krecenia mam tam 2 pokretelka ktorym mam krecik i w ktora strone ruchu wskazowek tak ??

--------------------------

kolo glowicy ?? a nie na plytce ?? o jakie podkowki chodzi ?

---------------------------

jeszcze jedno czy model sf-hd62 bedzie pasowal ? i wspolpracowal z rezzta bo jest za 40 zl bez mechanizmu
  • #14 3539414
    gart62
    Poziom 31  
    Podkówki są na głowicy lasera dwie małe. Spróbuj delikatnie w lewo i prawo, zapamiętaj stan początkowy. Ja też mam z innym mechanizmem ale cóż, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Trzeba po prostu przełożyć laser.
    UWAGA! NOWY LASER MOŻE BYĆ ZABEZPIECZONY I TRZEBA TO ZABEZPIECZENIE ZLIKWIDOWAĆ PRZEZ USUNIĘCIE JENEJ LUB DWÓCH KROPLI CYNY ŁĄCZĄCEJ DWIE SĄSIEDNIE ŚCIEŻKI.
    Nie narzekaj na ceny laserów ponieważ jeszcze nie tak dawno ich ceny były powyżej 100 zł. (i to dość znacznie) niezależnie czy z mechanizmem, czy bez.
    Pozdrawiam.
  • #15 3543678
    kokospoko
    Poziom 11  
    ok krecenie wiele nie dalo przestal czytac plyty wogole :) pozostaje zakup nowego laserka. jak ktos by mial sf-hd60 to prosze o kontakt .

jeszcze pytanko czy pasował by model sf-hd62 ? gdzie mi sie obiło i wzrok że tak.

dostalem propozycje od jednego z uzytkownikow za 60 zl razem z przesylka i mechanizmem. oryginalnie zapakowany.okazja jak nic

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Amplituner Universum DVD-DR4033 nie odczytuje płyt, ponieważ po włożeniu płyty nie obraca się ona, a laser świeci i porusza się, lecz urządzenie wyświetla komunikat "no disc". Problem najprawdopodobniej leży w uszkodzonym laserze, który mimo świecenia nie łapie ostrości i nie inicjuje obrotu płyty. Zalecane jest delikatne czyszczenie soczewki lasera suchym wacikiem nawiniętym na zapałkę, bez użycia alkoholu. Można także próbować drobnych regulacji podkówkami na głowicy lasera, jednak bez efektu pozostaje wymiana lasera. Model lasera w urządzeniu to SF-HD60, a zamiennik SF-HD62 może być kompatybilny, choć należy zwrócić uwagę na mechanizm i ewentualne zabezpieczenia laserów, które trzeba usunąć (krople cyny łączące ścieżki). Wymiana lasera jest najczęstszym rozwiązaniem, gdyż uszkodzenia elektroniki są rzadsze. Koszt nowego lasera bez mechanizmu to około 30-40 zł, z mechanizmem około 60 zł. W przypadku problemów z laserem w innym urządzeniu (DVD Manta Multimedia Prince) również występuje słabe świecenie lasera i brak odczytu płyt, co potwierdza diagnozę uszkodzenia lasera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA