logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Connect3D Radeon x800Pro AGP - Uszkodzenie, gdzie go szukac?

thomas_a 01 Lut 2007 22:28 1002 1
REKLAMA
  • #1 3517002
    thomas_a
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam pytanko do znawców tematu, otóż padła mi karta graficzna, ale tak jak by nie do końca i myślę że to może być jakieś błahe uszkodzenie.
    opis problemu:
    Po włączeniu zasilania wyświetla się napis, aby podłączyć dodatkowe zasilanie karty, niestety jest ono juz podłączone i w porządku (to na pewno wina karty, sprawdzane na innym kompie), ale co dziwne gdy wystartuje system na równolegle zainstalowanej karcie PCI, Radeon wykrywany jest bez problemu i w menedżerze urządzeń wygląda jak by wszystko było OK, ale niestety nie jest.
    Tak wiec z tego zachowania wnioskuję, że karta nie powinna mieć jakiegoś poważnego uszkodzenia, a może to być jakaś mała awaria na linii dodatkowego zasilania. Niestety kart graficznych nie naprawiałem i nie mam pojęcia co mogło ulec uszkodzeniu.

I na koniec jeszcze jedna rzecz która może być pomocna w rozwiązaniu, otóż na jednym z zagranicznych forum przeczytałem że takie uszkodzenie może być spowodowane przez nie odłączenie dodatkowego zasilania z karty, a jednoczesne odłączenie zasilania płyty głównej.
    Osobiście nie przypominam sobie takiej sytuacji, ale może faktycznie przeoczyłem ten fakt i doprowadziłem do uszkodzenia.

Za każdą pomocną poradę będę bardzo wdzięczny.

pozdrawiam
    tomasz_a
  • REKLAMA
  • #2 3517033
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Moze sprawdzic czy nie ma zimnych lutow miedzy zlaczem a innymi elemtami. Zmiezyc zasilanie na lini 12v i 5v bo moze tez to przeszkadza.
REKLAMA