logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć trzeci komputer do modemu kablowego z ograniczeniem do 2 urządzeń?

Lord Jim 02 Lut 2007 20:53 1586 3
  • #1 3520538
    Lord Jim
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Jestem abonentem jednej z sieci kablowych, ktora wymaga od abonenta podanie adresu MAC. W tej chwili za pomoca modemu dostarczonego z owej sieci rozdzielam sygnal na dwa komputery:
    - jeden z komputerow laczy sie z modemem za pomoca kabla sieciowego
    - drugi z komputerow laczy sie za pomoca kabla USB

Dostawca uslugi zna nasze oba adresy, co tym samym zmusza nas do dodatkowej oplaty...
    Jednakze teraz pojawil sie problem, bowiem osoba mieszkajaca z nami postanowila przylaczyc sie do korzystania z neta, ale ...niestety modem umozliwia jedynie 2 komputerow!

Mam 1,5 roczny ADSL Modem Router Planet ADE-4110, za pomoca ktorego probowalem kiedys rozdzielic sygnal na dwa kompy i byly pewne problemy:

- transfer byl slaby
    - jeden z komputerow mogl polaczyc sie ze strona "10.0.0.2" (srona domowa konfiguracji routera), a drugi nie
    - co jakis czas nastepowalo rozlaczenie

Nie wiem, czy nalezy podac adres MAC routera, zeby nie bylo zadnych problemow?
    Nie wiem czy to wina sprzetu?
    Nie wiem, czy musze konfigurowac ten router, a jesli tak - to jak (nigdzie nie ma odpowiednich info - wszystko dotyczy neostrady!)?

Czy moze mi ktos cos niecos z tego rozjasnic? A moze istnieje jakis prostszy sposob rozdzielenia sygnalu na 3 komputery, tak aby nie bylo problemow z siecia...
  • Pomocny post
    #2 3520909
    igor_e
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

moim zdaniem najlepiej bylo by postawic jakis mały komputer serwer oraz switch 5 portowy. Serwer robil by jako brama do internetu także z zewnątrz byłby widoczny tylko jego adres MAC, pozostałe komputery z twojej sieci łączyły by się z internetem po przez ten serwer. u mnie to chodzi elegancko, Serwer pracuje non stop i jak sobie obliczyłem koszt prądu jaki pobiera ten serwer to niecałe 10zł miesięcznie. Na serwerze mam system WIN2003 Server

pozdrawiam
  • #3 3525561
    Lord Jim
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Zastanawialem sie nad tym, ale serwer kojarzy mi sie z duza puszka, ktora w dodatku non stop halasuje i dlatego sie zniechecilem.
    Poza tym oprocz modemu, ktory dostalem od sieci kablowej w dzierzawe (Motrorolla SB5101E-CN), mam jeszcze wyzej wspomniany ADSL Modem Router Planet ADE-4110, ktory poki co wogole nie jest wykorzystywany (a moglby byc). Problem w tym, ze to ...modem ADSL, a ja korzystam z sieci kablowej.

Tak wiec kiedys kombinowalem tak:
    Modem Motorolla polaczylem kablem sieciowym z Routerem Planet. Z routerem polaczylem kablami sieciowymi takze dwa komputery, ktorych adresy MAC sa znane dostawcy. Czyli router spelnial role "swicha" (tyle czytalem a nadal nie rozumiem roznicy miedzy routerem a swichem i hubem...). Czy to powinno wogole chodzic?
    Czy dostawca powinien takze znac adres MAC routera?

Pytam o to wszystko, bo raz bylo dobrze, a raz nie i bardzo to dziwne bylo... W zasadzie to bylo tak dziwne, ze moze ktos chcialby rozwiklac ta zagadke?

PS. W necie szukalem wielu informacji na ten temat i jest tego cala masa porozrzucana w roznych miejscach. Nikt nie poruszal takiego watku, a ja czytajac to wszystko stwierdzilem, ze mi sie mozg przepala. Ci ktorzy znaja sie na tym wszystkim sa dla mnie wielcy... Naprawde.
  • #4 3526213
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Aby działało to tak jak chcesz potrzebujesz routera z portem WAN RJ45.

Klonujesz jedne z zgłoszonych adresów MAC na port WAN routera.
    Wszystkie komputery podłączasz za routerem.
REKLAMA