logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkodować radio Ford 3000? Szukam schematu programatora i programu

pres1 11 Sie 2002 19:50 4739 18
REKLAMA
  • #1 31843
    pres1
    Poziom 11  
    poszukuje informacji potrzebnych do rozkodowania w/w radia (schemat programatora,programu itp) z góry dzięki
    MIIKE
  • REKLAMA
  • #2 32006
    wijar
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    próbuj może ci się uda
    Załączniki:
    • ford.zip (44.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 32012
    pres1
    Poziom 11  
    WIELKIE DZIĘKI
  • #5 32780
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    ISTNIEIE SPOSÓB ODCZYTANIA KODU Z NUMERU SERYJNEGO RADIA . MOZE KTOS ZNA SPOSÓB ODCZYTANIA KODU I ZECHCE SIE TYM PODZIELIC
  • #6 32830
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Chyba w duchy wierzysz! Tutaj nie ma tak mocnych... :-);-) ;-)

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 32862
    Autorol
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Trzy tygodnie, moze więcej jak ja zacząłem robić Traffica dostałem propozycję od gościa ze mi obliczy kod bardzo chętnie ALE 50zl niestety, jak chcesz to dam Ci namiar :wink: zresztą powinien być przy moim poście Ford 3000 na poprzedniej stronie. 0X
  • #8 32902
    Dyzio140
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    A co jesli radio było już przez kogos odkodowane, i jest zmieniony kod ,wtedy numery seryjne nic nie pomogą
  • #9 32921
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Sławek K w duchy nie wierzę ale moze ktos ma znajomosci w serwisie Forda tam podawaja kod po numerze seryjnym.AUTOROL mozesz podac namiary tego goscia
  • REKLAMA
  • #11 32948
    SlaweK
    Poziom 43  
    Wiem o serwisie ale jak się nie ma Forda ma podstawienie i nie chce się czekać to jest kłopot. 3000 robię juz od dawna. Miałem ostatnio dwa, 5000 i 6000 na tym nowym pocesorze Texasa.
    Wciąż słyszę że ktoś coś gdzieś za coś. Pisałem wyrażnie że tutaj nie ma nikogo kto by to potrafił. Tutaj mają kłopot jak nie ma pamięci a na wierzchu a co procesorem to już tragedia. Również przeczytanie PDFa to też nie jest praktykowane. Łatwiej pytać i szukać takiego co niewiele więcej wie by wyjaśnił. Znam kilku ludzi którzy faktycznie coś tworzą nowego ale nie za darmo a takim forum to się brzydzą, po prostu nie jest ono im potrzebne. Ciekawe ilu to takich co rozpracowali sami jekieś radio, amodzielnie a nie zdobytymi z internetu informacjami.

powodzenia

SławeK
  • #12 33613
    Mirek71
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Czesc
    Slawku a te dwa 5000 i 6000 juz zrobiles ?
    Nie chcialbym aby wyszlo czasami na to,ze sie chwale,ale kiedy zaczałem robic pierwsze radyjka na eepromach to internet w Polsce jeszcze nie był tak powszechny jak obecnie (oczywiscie nie mialem dostepu) i do wielu rozwiazan dochodzilem sam,podobnie jak pewnie wielu innych kolegow.
    Dlaczego Ty tak wiecznie ironizujesz?
    Pozdrawiam
    Mirek
  • REKLAMA
  • #14 33635
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ja zaczynałem robić radyjka jak internetu w Polsce jeszcze nie było a Fido raczkowało (ciekawe kto jeszcze pamięta co to jest?).
    Wkurzają mnie listy w stylu, kupiłem JDM i co dalej. Ja zaczynałem od LudiPipo i jego odmian a program do motorolek kosztował tyle co zarabiałem w 2 lata (właśnie S.B. Gniezna powiedział że jeśli będę miał taką kwotę to i tak zastanowi się czy mi sprzedać a potem okazało się że sprawdzał mnie w tym małym kręgu ludzi którzy się tym zajmowali).
    Klient miał szacunek bo płacił, robota była dobrze zrobiona. Teraz byle głupek kupi płytę z badziewnym softem i próbuje zarabiać kasę pisząc że robi to koledze za darmo a potem znajduje się inny, któremu się cos udało (zwyle podejrzeć u kogoś) i już dyskuytują na forum. Ale widzę że na to nie ma rady. Nie nauczysz nawet czytać (PDFy) takich.
    A propos Forda, wiem już cośniecoś ale znalazłem inny sposób, co prawda prowizorka ale narazie musi wystarczyć, dopuki LOCK13 się nie trafi ;-(. Te akurat radia oddałem jak tylko klient napomknął że za 20zł mu zrobią na giełdzie. Mało kopa nie sprzedałem mu.
    Te tematy kuszą, ludzie kasy szukają i tu właśnie odzywa się typowe polskie papractwo. Liczę ze ktoś się znajdzie ambitniejszy i albo da zarobić komuś kto wie jak to się robi albo wjadę mu na ambicję i sam do czegoś dojdzie.

powodzenia

SławeK

PS. Ten programatorek z góry nie zawsze działa. W sieci jest lepszy, podpowiadam że jest na 2 kwarcach.
  • #16 38419
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Podzielam opinię Sławka
    Ja też musiałem kupić program na Motorolki za kupę kasy.
    Teraz można je znaleźć w ciągu 10 minut na sieci.
    Jeśli chodzi o to forum :
    Co innego pomóc przy jednym radyjku, co innego prowadzić firmę.
    Jeśli ktoś nie ma wiedzy lub czasu, zawsze można kupić oryginalny programator z ETL-u i nie zawracać sobie głowy algorytmami. Każdy kto to zrobił wie co znaczy wysłać kasę przez Western Union i czekać czekać czekać. Docenia się wtedy ich pracę. Napewno poświęcili na to masę czasu. Kilka lat temu prosili o podawanie oryginalnych kodów do Blaupunktów i teraz pojawił się kalkulator do nich. Próbował ktoś kiedyś opracować algorytm ?. Ja osobiście wydałem u nich sporo kasy i jestem bardzo zadowolony.Kiedyś ich programatory były robione chałupniczo teraz pełny profesionalizm, trzeba powiedzieć że bardzo się starają a może na Texasa i ST7282 coś wymyślą. :lol:
    Pozdrawiam
    Sławek też 8)
  • #17 38481
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    W znanej firmie Teedex kod robią za 40 zł z numerku.
  • #18 38540
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ale nie porównuj wiedzy i możliwości AG i AK z ETL z TN z Teedexu, nieobrażając go z resztą.

SławeK
  • #19 38541
    amator2
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    A gdzie satysfakcja z uruchomienia odbiornika ?
    Przecież o to również chodzi.
    Sławek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozkodowania radia Ford 3000, w szczególności poszukiwania schematu programatora i oprogramowania do odczytu kodu zabezpieczającego. Uczestnicy wskazują, że odczytanie kodu z numeru seryjnego jest możliwe, ale często wymaga dostępu do serwisu Forda lub specjalistycznych narzędzi, które nie są powszechnie dostępne. Wspomniano o komercyjnych usługach i programatorach, które za opłatą (około 40-50 zł) umożliwiają uzyskanie kodu. Podkreślono trudności techniczne związane z odczytem pamięci i procesorów, takich jak 68HC05L28 czy nowsze modele z procesorem Texas Instruments. Dyskusja porusza także kwestie dostępności schematów w różnych formatach (np. Protel, GIF) oraz problemy z samodzielnym rozpracowaniem algorytmów zabezpieczeń. Wskazano, że profesjonalne programatory i oprogramowanie są często drogie i trudno dostępne, a amatorskie próby rozkodowania napotykają na liczne bariery techniczne i prawne. Wspomniano firmy takie jak Teedex i ETL oferujące usługi programowania kodów do radioodbiorników Ford i innych marek.
REKLAMA