logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać C1 i C2 dla Tone Decoder LMC567 do wykrywania 450Hz?

LucasP 03 Lut 2007 15:22 1558 4
REKLAMA
  • #1 3523042
    LucasP
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Od kilku godzin próbuję dobrać elementy zewnetrzne układu Tone Decoder LMC567 (wersja niskoprądowa popularnego NE567). Potrzebuję aby układ wykrywał częstotliwość 450Hz. A u mnie albo wykrywa wszystkie nawet do 5kHz albo żadnej. Napewno kwestią jest odpowedni dobór elementów zewnęytrznych. Wartości Ct i Rt można wyliczyć ze wzoru i wychodzi Ct=15nF i Rt=100kOhm + szeregowo potenjcometr 20kOhm do dokładnego zestrojenia. Ale co z elementami C1 i C2. Na podstawie jakiego kryterium je dobrać ? Z dokumentacji nic nie mogę wywnioskować.

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Jak dobrać C1 i C2 dla Tone Decoder LMC567 do wykrywania 450Hz? lmc567.gif (33.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3524654
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Od wartości C1 i C2 zależy szerokość odbieranego pasma i szybkość zadziałania układu po wykryciu prawidłowego sygnału. Jeśli masz notę katalogową to tam powinny być wzory do obliczeń tych elementów. Nie wiem jakie parametry Cie interesują. Jako elementy określające wybraną częstotliwość proponuję zastosować 10k plus potencjometr 20k. Kondensator o wartości 100n. Z tymi wartościami powinieneś się dostroić do tej częstotliwości. Ciekawe jaki masz poziom sygnału na wejściu tego układu i z czego pobierasz ten sygnał?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3526164
    LucasP
    Poziom 11  
    Tak więc interesuje mnie aby układ wykrywał częstotliwość 450Hz +/- 20Hz. Sygnał do układu brany jest z transformatora telefonicznego. Dzisiaj będę dalej walczył z tym układem. O rezultatach będę informował.
    Aha w nocie katalogowej niestety nie ma żadnych wzorów na obliczenie C1 i C2, jest tylko kawałek tekstu w stylu "dla małych wartości C1 to będzie tak..." - tylko co to znaczy dla małych wartości ?? Dla mnie mała wartość to 10pF, dla nich może 100nF. Tak więc nie wiem.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3528509
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    Jako Ct powinno się stosować kondensator stabilny temperaturowo, a nie jakaś ceramiczna perełka.
    Najlepiej foliowy typu MKT. Dodam, że układ może reagować na nieparzyste harmoniczne częstotliwości ustalonej. Czyli w tym przypadku może równie dobrze reagować na częstotliwość 1350Hz, 2250Hz itd. Dlatego dobrze jest ograniczyć napięcie wejściowe od kilku do kilkuset miliwoltów.
    Kondensator C1 odpowiedzialny jest za szybkość reakcji układu scalonego na określoną częstotliwość.
    Jego pojemność można zmienić (teoretycznie) dowolnie, według potrzeb. Jednak zbyt duża jego pojemność może spowodować, bardzo opóźnione działanie układu na przychodzący sygnał. Zbyt mała pojemność grozi przypadkowym uruchamianiem układu przy pojawiających się zakłóceniach o podobnej częstotliwości niż częstotliwość ustalona. Proponuję do testu użyć kondensatora elektrolitycznego tantalowego 2uF. Jego wartość możesz dobrać w zależności od potrzeb. (opis wyżej)
    Kondensator C2 odpowiada za szerokość odbieranego pasma.
    Pojemność C2 (w tym przypadku) powinna wynosić około 1uF (tantalowy)
    Jego pojemność możesz również dobrać stosując generator przestrajany podłączony do wejścia układu NE567 obserwując wartość częstotliwości, przy której dekoder zaczyna się wyłączać. Zaobserwujesz o ile trzeba odstroić częstotliwość wejściową (od ustalonej) aby układ zmienił swój stan na wyjściu.
    Jako rezystora dostrajającego częstotliwość najlepiej było by użyć potencjometr montażowy wieloobrotowy.
    Zastosuj opisane elementy i zobacz jak działa układ.
    Pozdrawiam.
  • #5 3532130
    LucasP
    Poziom 11  
    Problem został już rozwiązany. Jak zwykle okazało się że za mało wnikliwie przeczytałem dokumentację. Tak więc aby odbierać częstotliwość 450Hz należy ustawić częstotliwość własną oscylatora dwa razy większą czyli 900Hz. W zwykłej wersji NE567 ustawiało się taką samą częstotliwość jak na wejściu.

Pozdrawiam
REKLAMA