logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-25MD2E - zniekształcenie obrazu w trybie 16:9, jak naprawić?

Andrewp 03 Lut 2007 18:39 1197 4
REKLAMA
  • #1 3523894
    Andrewp
    Poziom 11  
    Witam.

Na początku zaznaczę, że chodzi o TV z tego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic566432.html

W tej chwili telewizor ten włącza się bez problemu, wszystko działa ok, poza jednym - po przełączeniu obrazu na tryb 16:9 pojawia się poduszka. W trybie 4:3 ten problem nie występuje.

Cała płyta główna przelutowana, więc raczej nie ma mowy o zimnych lutach.

Jaka może być przyczyna usterki? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3722823
    Andrewp
    Poziom 11  
    Na początku przede wszystkim przepraszam, że sam sobie odpowiadam, ale naprawdę nie mogę sobie dać rady z tym TV.

Zaobserwowałem dodatkowo, że poduszka występuje także przy ustawieniu odświeżania 60Hz na TV. Dodatkowo pojawia się ono także przy odtwarzaniu niektórych filmów ze stacjonarnego DVD.

Gdzie szukać uszkodzenia? Czyżby powodowały to elektrolity?
    Bardzo proszę o pomoc.

PS. Gdyby nie to, że nikt z mojego miasta nie chce podjąć się naprawy, to oddałbym go do serwisu i pewnie byłby już zrobiony. Dlatego muszę sobie poradzić jakoś sam.
  • REKLAMA
  • #3 3722873
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Korekcja E-W na scalaku IC701 (TEA2031A) i w tym obrębie trzeba szukać uszkodzonego elementu.
    Najmocniej przepraszam ale w zapędzie spojrzałem na Euro2 :oops:
  • REKLAMA
  • #4 3722988
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Hmm.. a według mnie EURO2L to korekcja na TEA2031.

Ten układ i elementy z nim współpracujące w takim samym stopniu odpowiadają za geometrię w trybie 4/3 jak i 16/9.
    Za to wszystko jest odpowiedzialny VDP gdzie następuje obróbka sygnałów sterowania H i V a dane do tego pochodzą m.inn. z pamięci. Jeśli więc, po usunięciu przerw, w trybie 4/3 obraz jest poprawny, to i w 16/9 powinien być.
    Chyba, że rozprogramowaniu uległa pamięć lub ktoś grzebał w trybie.

Ale....
    Na obrazkach, nawet wtedy, gdy niby jest dobrze, u góry masz rozszerzony obraz. Jeśli to nie jest tylko efekt na fotografii, to dalej należało by szukać przyczyny związanej z upadkiem. Zakładając oczywiście, że nikt nie grzebał w trybie serwisowym i jednocześnie nie rozprogramowała sie pamięć przy upadku włączonego TV czy też włączeniu uszkodzonego.

Dobrze by było podmienić pamięć na inną z pewnym wsadem dla tego modelu. To by wiele wyjaśniło. Tylko jak to zorganizujesz?
  • #5 4291109
    Andrewp
    Poziom 11  
    W międzyczasie uszkodzeniu uległ VDP3081. Układ wymieniłem, włożyłem nowy Eprom, ale teraz również w trybie 16:9 jest poduszka...

Czy to może być wina TEA2031?
REKLAMA