Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AT9010 - po przestrojeniu nie odbiera w stereo.

rosiu82 03 Feb 2007 19:22 1898 10
  • #1
    rosiu82
    Level 11  
    Witam,

    Przestrajalem dzis ATynke 9010 i tak, po pierwsze musialem odwinac 2 zwoje z heterodyny zeby nowe pasmo mialo pokrycie na skali (jest teraz praktycznie idealnie na gorze ZET na dole RMF FM i WAWa nawet) w kazdym razie zdziwilem sie ze wszedzie trabia o jednym zwoju ,a ja musialem odwinac dwa, ale ok powiedzmy ze powtarzalnosc produkcji nie byla idealna;)

    I teraz problem z ktorym do was przychodze, rzecz w tym, ze stacje odbieraja idealnie poziom sygnalu jest OK, ale nie chce zlapac stereo tzn ta czerwona dioda albo wogole sie nie pali albo tylko mruga denerwujaco cykajac. Jakies pomysly?

    Pozdrawiam.
  • #2
    psooya
    Level 38  
    dostrój stereodekoder podkówką ale najpierw się upewnij że masz napewno odpowiedni poziom tych tunerów sie nie przestraja przez odwijanie zwojów odwija sie jeśli jest taka koniecznosć zawsze lepiej wymienić (wylutować) kondki w obwodach rezonansowych.A zestroiłeś w dwuch punktach na maksimum wzmocnienia bo obawiam sie ze nie uda ci się tego zrobić dobrze po odwinięciu. To jest Amplitunek taki szary z czerwonymi otoczkami wokó gałek ??Ja taki temat przerobiłem odpowiedź jest na tym forum jeśłi to ten sprzęt Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    fakt inny tuner ale mozę podpoiwedzi się przydadzą https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic610644.html
  • #3
    rosiu82
    Level 11  
    At9100 to prawie to samo co AT9010 roznia sie jakimis detalami w przedwzmacniaczu chyba.

    Wiec zrobilem: (mam I wersje ARCz)
    - C1, C10, C12, C26 - won
    - C18 zamienilem z 68pF na 47pF
    - C27 zamienilem z 5,6pF na 3,3pF
    - L7 odwinąłem 1 zwój ale 91Mhz łapało mi w połowie skali wiec odwinałem jeszcze jeden i jest ok
    - Stroilem C1, C9, C13 dla 107,5 Mhz (RMF FM) na max wzmocnienie
    - stroilem L1, L4, L5 dla 91 MHz na max wzmocnienie
    - R39 lekko przekręcilem żeby wskaźnik mocy sygnalu dotarł do 8

    wszystko to na kawałku drutu w roli anteny, na tym drucie RMF powiedzmy odbiera idealnie ale tak jak napisalem wczesniej dioda stereo mruga czasami i w jej rytm odbior lekko szeleści.
    Byc moze zeczywiscie sygnal jest za slaby (nie mam teraz anteny zeby spr) ale wg mnie sygnal jest wystarczajacy z nawiazka zeby bylo stereo.


    Mam z tym wzmakiem jescze inny problem (moze tak ma byc) mianowicie slychac cichy szum z głośników ale na tyle glosny, ze z metra go slysze (gałka volume na 4) i mnie denerwuje - da sie cos z tym zrobic?

    pzdr i czekam na jakies sugestie
  • #4
    psooya
    Level 38  
    pytanie czy szum słyszysz na na radiu czy ogólnie jak podasz na AUXa stygnał. Sprawdź stereodekoder bodajrze UL1621 ustaw podkówke od generatora 228KHz i powinien sie zaświecic pilot sterea ale ja mam obawy co do poprawnego zestrojenia heterodyny zestroiłeśna F heterodyny = nośna +10,7MHz czy F heterodyny = nośna -10,7 MHz to istotan sprawa ja zrobiłe tą głowicę bez żadnych problemów z tym tylko ze czułość była za mała ale opisałem to w moim poście i podałem link
    Pozdrawiam
  • #5
    rosiu82
    Level 11  
    Co do heterodyny, to nie bardzo wiem o co chodzi z rtym + i - 10,7Mhz, stacje wszystkie lapie lepiej lub gorzej, zakres tez sie zgadza to chyba w porzadku jest. Natomiast zaim go po raz kolejny rozkrece i zaczne krecic czym popadnie (UL1621) sprobuje podłączyć lepsza antene i zobaczymy co sie stanie. Moze nie trzeba bedzie niczym krecic.

    Z tym szumem rzeczywiscie masz sporo racji tak teraz sprawdzalem to najbardziej szumi na AUX (komputer) i na słuchawkach. na tape1 i tape2 szumi duzo ciszej i zeby bylo go slychac wyraznie trzeba dac gale wolume na jakies 6. Aczkolwiek od 6 juz w postepie logarytmicznym szum leci w gore.

    Co do twojego watku o przestrajaniu, heh jak ja wczoraj przestrajalem swoja (nie widzialem jeszcze twojego problemu) to zwrocilem wlasnie uwage na te 2 ceweczki i chcialem je prostowac bo jakos tak krzywo byly zamocowane i sie prawie stykaly czubkami;) Na szczescie darowalem sobie w obawie ze ktoras urwe i widz ze nieswiadomie dobrze zrobilem.

    pozdrawiam i dzieki wielkie za pomoc:)
  • Helpful post
    #6
    psooya
    Level 38  
    jeśli rozumiesz działanie układu mieszcza to żeby uzyskać F p.cz = 10,7MHz to mozna zrobić to na dwa sposoby jeden to taki ze od F heterodyny nalezy odjać F nosnej = 10,7MHz lub od F nośnej odjać F heterodyny = 10,7MHz przelicz sobie przykład jeżleli RMF stoi na 96MHz to heterodyna moze pracować na 96 + 10,7 MHZ = 106,7 lub 96-10,7 = 85,3MHz to jest ta róznica dosć istotna przy przestrajaniu wiec w polskich odbiornichach stroi sie heterodyna na +10,7MHz czyli do fali nosnej np RMFu należy dodać 10,7MHz jest to tzw wyższa F heterodyny. Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    jeśli na lepszej antenie bedzie dobrze a miałem taki sam problem brak stereo albo zrywajace stereo to masz głowice żle zrobiopną jeśli jest ok głowica to masz do zestrojenia dekoder i tyle
  • Helpful post
    #7
    dybas
    Level 37  
    A najczęściej przyczyną problemów bywa potencjometr R82 i kondensator
    C94. To one wraz z R83 i R84 tworzą obwód RC. Ponieważ mało kto dysponuje częstościomierzem trzeba sprawdzić po kolei. Zacznij od poten-
    cjometru, to on po latach lubi płatać figle. Objaw migotania diody stereo
    jest wręcz podręcznikowy, miałem ten sam efekt.
  • #8
    rosiu82
    Level 11  
    Panowie sukces,

    Rzeczywiście wystarczyło pokręcić potencjometrem R82 i lampeczka stero sie pali. Co do UL1681 to jaki scalak jest wiec nawet nie wiem jak to sprawdzic.

    Teraz mam do was jeszcze jedno mysle ze narazie ostatnie pytanie.
    Po przestrojeniu (nie wiem jak bylo wczesniej) musialem kręcić potencjometrem R39 żeby nawet przy najsilniejszej stacji wskaźnik poziomu sygnału sie ruszył. Tzn z mojej strony wygląda to tak jakby po przestrojeniu tuner miał o wiele mniejszą czułość. wiec jak myślicie czy to wina tego ze odbieram na kawalku przewodu (niektore stacje nawet bez przewodu, mieszkam 20km od centrum warszawy) czy tego ze cos zrabalem z przestrojeniem?

    dodam ze rdzeń cewki L1 mi sie kruszył inie bardzo moglem nim kręcic. (da sie dostac zamiennik jeszcze?)

    pozdrawiam,
  • #9
    psooya
    Level 38  
    rdzeń weź z innej głowicy zbyt mała czułosc jest wynikiem żle zestrojonej głowicy opis swojego problemu dałem i jego rozwiązanie pozatym należy zystroić na +107MHz to też dosć istotna sprawa punkty strojenia lepiej wybrać np dla dołu 91 do 92 MHz dla góry cos 104 do 106 lepiej nie stroić na samych krańcach nieche mi sie tłumaczyć dlaczego ale chodzi o nieliniowość pracy heterodyny. pozdrawiam

    Dodano po 3 [minuty]:

    korekta wskaźnika jest konieczna ale nie w stopniu takim że wskaźnik sie nic nie wychylał i trzeba było go na maksa przekręcić jesli tak masz to trzeba stroić głowice od nowa przyznam tan model jest dosć nieprzyjemmny w przestrajaniu a robiłem setki polskich radii i tylko z tym miałem takie jaja

    Dodano po 2 [minuty]:

    korekta wskaźnika jest konieczna ale nie w stopniu takim że wskaźnik sie nic nie wychylał i trzeba było go na maksa przekręcić jesli tak masz to trzeba stroić głowice od nowa przyznam tan model jest dosć nieprzyjemmny w przestrajaniu a robiłem setki polskich radii i tylko z tym miałem takie jaja. Sposób praktyczny na nie zniszczenie rdzeni : nalezy wlać do rdzenia (między gwint rdzenia a karkas)kroble oleju lub kilka tak żeby cały gwin był zalany następnie należy lekko rozruszać rdzeń i potem kręcić delikatnie. Zniszczalność rdzeni spadła u mnie o ponad 90% aczkolwiek wiadomo to jest ferryt chwila nieuwagi i peknięty. Rdzenie można kupić w krakowie a monsterze www.monster.pl Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    tylko na ich stronie tego raczej niema trzeba dzwonić do nich i sie zapytać widziałem na wystawie u nich i kiedyś kupowałem kilka na zapas

    Dodano po 1 [minuty]:

    ja używam oleju maszynowego
  • #10
    rosiu82
    Level 11  
    heh no wiec mysle ze jak tylko uda mi sie wymienic rdzen w L1 to bedzie z radyjkiem wszystko OK bo nie moglem tej cewki podregulowac z racji tego ze rdzen sie wlasnie wykruszyl wiec nie dosc ze jest nie dostrojona to jeszcze pokruszona. kupowal nie bede ale moze poryje po jakis szrotach i znajde cos w zastepstwie.

    mam jeszcze problem z szumami, ale nie usmiecha mi sie wymiana wszystkich elektrolitow. zauwazylem ze jak wyjme z laptopa zasilacz to szumi duzo mniej, czytalem ze czesto puczy przez petle masy, ale ani w laptopie ani w zmaku nie ma bolca (II klasa ochronnosci) poza tym sa podlaczone pod ta sama listwe co to moze byc?
    dodam jeszcze ze profilaktyczni emirzylem napiecie miedzy bolcem PE a N i L1 i jest 0 wiec wychodzi mi ze bolec jest wogole nie podlaczony.

    pozdrawiam
  • #11
    psooya
    Level 38  
    pytanie czy ci karta w leptopie nie szumi bo to sa szumofony niezłe weź podłącz coś innego niewiem jak bardzo ci to szumi raczej szum nie jest od konków. Na innym źródle dźwięku zobacz mozę zamały poziom na wejście podajesz?? Pozatym przetwornice lubią syfić wiec możę to od zasilacza ale to niebyłby szum. Weź inne źródło dźwięku
    Pozdrawiam