logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z Radioodtwazaczem Blaupunkt Davos RDM 169-Help

mateo88 04 Lut 2007 11:41 1746 6
REKLAMA
  • #1 3526352
    mateo88
    Poziom 10  
    Mam problem z radioodtwazaczem jak powyzej. Jak radio jest ,,zimne" gdy przelacze na CD nic nie slychac dopiero gdy radio troche sie rozgrzeje odtwazacz zaczyba pracowac. Sprawdzalem nie ma tam zadnych zimnych lutów a i efekt zaparowania lasera wydaje mi sie malo prawdopodobny!
    Czy czeka mnie wymiana laser-a
    prosze o pomoc!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3526835
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    ja raczej stawiam na zasilanie a już na pewno na filtracje zasilania przez elki . Sprawdż w tym kierunku
    .
  • REKLAMA
  • #3 3527030
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio
  • REKLAMA
  • #4 3530423
    mamix4
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Może to być sprawka digiceiver-a,a dokładnie przelotek pod nim.
  • #5 3535815
    mateo88
    Poziom 10  
    dobra a ktos moze mi wyjasnic dokladniej o co chodzi z tym digiceiver-em i filtracja tych napiec gdzie tego szukac i jak w razie czego usunac usterke
  • REKLAMA
  • #6 3540856
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Digiceiver to nic innego jak przetwornik analogo-cyfrowy a filktracja to nic innego jak kondensatory w uk ladzie zasilania do filtracji oscylacji pasażotniczych
  • #7 3545532
    mateo88
    Poziom 10  
    OK!!! a gdzie tego szukac ? chodzi mi bardziej o umiejscowienie i jak to moze wygladac?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radioodtwarzacza Blaupunkt Davos RDM 169, który po włączeniu na zimno nie odtwarza dźwięku z CD, a działa dopiero po rozgrzaniu urządzenia. Sprawdzono brak zimnych lutów oraz wykluczono efekt zaparowania lasera. Wskazano możliwe przyczyny problemu: niewłaściwe zasilanie oraz filtracja napięcia przez kondensatory elektrolityczne (elki) w układzie zasilania. Sugerowano również sprawdzenie digiceivera, czyli przetwornika analogowo-cyfrowego, oraz przelotek pod nim, które mogą powodować usterki. Wyjaśniono, że filtracja napięcia polega na eliminacji oscylacji pasożytniczych za pomocą kondensatorów w układzie zasilania. Autor pytał o dokładne umiejscowienie i wygląd tych elementów, co nie zostało szczegółowo opisane w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA