logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział pasma neostrady. Jaki router możecie polecić?

systemcom 05 Lut 2007 16:09 3067 8
REKLAMA
  • #1 3531484
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Witam mam 4 komputery podpiete pod neostrade ale niestety słabo to codzi przez programy typu p2p, jaki ruter byscie polecili do podziału łacza?
  • REKLAMA
  • #2 3531528
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Do podziału łącza w warunkach amatorskich tylko i wyłącznie PC z linuxem i do niego odpowiednie oprogramowanie.

Po więcej informacji odsyłam do odpowiedniego działu i przyklejonych tematów.

Pozdrawiam
    adikbo

PS. Można kupić router z podziałem pasma, ale jest to dość droga zabawka.
  • REKLAMA
  • #3 3533228
    systemcom
    Poziom 24  
    wiem że moze nie sa tanie ale zalezy mi na tym i chce kupic tylko zeby miał adsl i 4 porty lan do podziału pasma a wiec jakies sugestie?
  • #4 3533909
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Jeżeli naprawdę chcesz dzielić pasmo czyli przyznać każdeu np 512kb/s mając łącze powiedzmy 2Mb/s to nie będzie ani łatwo ani tanio. Większość (o ile nie wszystkie) tanie routerki typu all-in-one nie mają takiej możliwości fizycznie. Jeżeli chcesz to można coś takiego zrobić na routerze np Cisco 2610 z dodatkowymi kartami WIC (ale to nie będzie tanie - sam modem ADSL ok 1000PLN + 800PLN router) no i do tego switch.

Jeżeli miałbym być szczery to radzę poszukać na forum o routerze na linuxie. Innej opcji nie widzę w tym przypadku. Poza tym temat wiele razy przerabiany we wszystkich możliwych konfiguracjach. Użyj funkcji szukaj.

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #5 3534084
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    popieram adikbo w zasosowanianiacch amatorskich linux jeszcze w gre wchodzi freebsd a konkretnie m0n0wall :-) na poczatek nnd.freesco.pl dystrybucja linuksa przystosowan do polskich lacz dsl, neo kablowka itp, szreokie mozliwosci rozbudowy. polecam poczatkujacym ;-)
  • #6 3534461
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Sporo tańszy od Cisco i wystarczający do tego rozwiązania będzie Draytek Vigor.

adikbo - o Cisco tutaj nie ma raczej po co pisać. Sprzęt nie jest do domowych zastosowań. Nie tylko ze względu na cenę, ale można nawet bardziej z powodu konfiguracji.
    Po za tym obecnie są zupełnie inne modele - 2600 to staruszek.
  • REKLAMA
  • #7 3534511
    macos87
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    kurcze możesz serwer postawić tak jak poprzednik mówił na m0n0wall bardzo mało zajmuje i konfigurujesz graficznie. Co lepsze możesz ten system zainstalować na pendrive :)

Albo nnd też linuks ale specjalnie przygotowany i obcięty do zastosowań sieciowych /brak interfejsu graficznego/ chodzi na naprawdę słabych maszynach

ALBO
    ovislinka lub planeta też z appro
    http://sklep.online.pl/index.php?page=shop.pr...=36&category_id=1&option=com_phpshop&Itemid=1
    w tym routerku jest zainstalowany linuks, który możesz konfigurować graficznie albo w terminalu ma wszystkie ważniejsze funkcje. sam użytkuje:)
  • #8 3534768
    systemcom
    Poziom 24  
    nie chce serwera nie mam na niego miejsca i nie mam czasu sie z tym bawic, chce router zastanawiam sie nad routerem linksysa, chce porposu przyblokowac porty czy naprawde nie ma nic ciekawego w przedziale cenowym 500zł
  • #9 3571169
    macos87
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    ovisa masz za ok 300zł i możesz na nim cuda robić do serwera brakuje mu tylko wiecej ramu i jakiś lepszy procek. Ale nad tym czesi już pracują :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podziału pasma łącza Neostrady dla czterech komputerów, szczególnie przy obciążeniu programami P2P. Najtańszym i najbardziej elastycznym rozwiązaniem w warunkach amatorskich jest wykorzystanie komputera z systemem Linux lub FreeBSD (np. m0n0wall) z odpowiednim oprogramowaniem do zarządzania pasmem. Routery typu all-in-one zwykle nie oferują funkcji przydziału pasma na poziomie portów, a profesjonalne urządzenia, takie jak Cisco 2610 z kartami WIC, są drogie i skomplikowane w konfiguracji, co czyni je niepraktycznymi do użytku domowego. Alternatywą są routery Draytek Vigor, które są tańsze i wystarczające do podstawowego podziału łącza. Wspomniano także o routerach Ovislink i Planeta, które mają wbudowany system Linux umożliwiający zaawansowaną konfigurację, choć wymagają pewnej wiedzy. Autor poszukuje prostego routera z ADSL i 4 portami LAN, który pozwoli na blokowanie portów i podział pasma w cenie do około 500 zł, jednak w tej kategorii brak jest urządzeń oferujących zaawansowane zarządzanie pasmem bez konieczności konfiguracji serwera lub systemu Linux.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA