logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak forwardować porty na routerze Cerberus ADSL Lite?

havq 05 Lut 2007 22:00 2416 10
REKLAMA
  • #1 3533174
    havq
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przyklejone tematy i przycisk search nie rozwiązały mojego problemu.
    Mianowicie chciałbym zapytać posiadaczy Routera Cerberus ADSL Lite w jaki sposób się forwarduje porty na tym routerze :| ??
    Może jest jakaś sztuczka magiczka o której nie wiem ;) ??
    Ustawiłem w sieci statyczne adresy IP, na czas testów powyłączałem firewalle, ( tego z XP i tak nie używam), uaktywniłem DMZ dla mojego komputera w sieci, wybrałem port do forwardowania i przekierowałem go na taki sam port na moim komputerze...
    Internet normalnie działa, LAN także bez zarzutu, niestety forwarding nie chce działać :/
  • REKLAMA
  • #2 3533521
    tomserwis1
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam. Mam taki sam ruter i kłopoty z jego ustawieniem.Działa niby normalnie ale bardzo spowalnia mi otwieranie np. stron czasem wcale nie otworzy.Miałbym prośbę może udzieliłbyś jakis wskazówek jak dokładnie poustawiać ażeby wszystko chodziło.Odpaliłem dla porównania modem neostrady w wszystko śmiga jak należy natomiast przez Cerberusa coś jest nie tak.Za wszelkie porady będe bardzo wdzięczny.Pozdrawiam Tomek
  • REKLAMA
  • #3 3533750
    havq
    Poziom 11  
    -otwórz konfigurację routera w przeglądarce,
    -kliknij w zakładkę WAN,
    -wybierz Adapter Pvc 0 i kliknij Submit,
    -ustaw Service Category na UBR, sprawdź czy reszta opcji z tego działu zgadza się z instrukcją i kliknij Submit
    -teraz Save settings and reboot i chyba powinno być lepiej,

Jeśli to nie pomorze to możesz jeszcze spróbować po prostu zresetować router (5 sekund przytrzymać reset wciśnięty) do standardowych ustawień i skonfigurować od nowa, bo prawdopodobnie coś źle przepisałeś z instrukcji.
  • REKLAMA
  • #4 3537085
    tomserwis1
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Dzięki za wskazówki niby wszystko miałem tak samo jak opisałeś a mimo to wolno jakoś mi to wszystko śmiga ale nie zawsze. Pozdrawiam Tomek
  • REKLAMA
  • #5 3539365
    havq
    Poziom 11  
    A ile masz komputerów w LANie ??
    Może ktoś Ci najzwyczajniej w świecie ktoś z sieci absorbuje całe łącze :)
    W sumie jeżeli używasz Windowsa to może być i jego wina. Miałem kiedyś podobny problem i niestety dopiero formatt pomógł...
    Pozdrawiam
  • #6 3539441
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Co do pytania o forwarding portów to jednego nie rozumiem. Skoro masz komputer w DMZ to po co ci przekierowanie portów ?? Z zasady komputer w DMZ ma odblokowane wszystkie porty i przekierowanie nie jest konieczne. Przekierowania używasz w przypadku komputerów nie będących w DMZ.

Pozdrawiam
    adikbo
  • #7 3539462
    havq
    Poziom 11  
    Przepraszam za niejasność, po prostu chciałem napisać, że nawet uaktywnienie DMZ nic mi nie dało, dalej usługi udostępniane przez mój mój komputer nie były widoczne w internecie.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 3539499
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Nie działają, bo masz zmienne IP... i Twoja maszyna nie jest widoczna w necie.
    Zainteresuj się usługami DynDNS...
  • #9 3539983
    havq
    Poziom 11  
    Właśnie zauważyłem co robiłem źle...
    Naprawde głupia rzecz, ale dzięki za wspomnienie o DynDNS bo to mi się też przyda ;)

Pozdrawiam
  • #10 3541340
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    havq napisał:
    Właśnie zauważyłem co robiłem źle...

To wspomnij coś o tym, byśmy wiedzieli ;)
    A może będą i inne osoby z podobnym problemem - więc Twoje rozwiązanie może im pomóc...
  • #11 3546806
    havq
    Poziom 11  
    Totalna głupota..
    Próbowałem się połączyć z usługą na moim hoscie za pomocą zewnętrznego IP z wewnątrz sieci ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z przekierowaniem portów na routerze Cerberus ADSL Lite. Użytkownik ustawił statyczne IP, wyłączył firewalle i aktywował DMZ, jednak forwarding portów nie działał. Wskazano, że komputer w DMZ powinien mieć odblokowane wszystkie porty, więc przekierowanie nie jest konieczne. Problemem okazało się zmienne IP, które uniemożliwiało dostęp do usług z internetu. Zaproponowano użycie usługi DynDNS do rozwiązania problemu. Dodatkowo omówiono konfigurację routera w zakładce WAN, ustawienie Service Category na UBR oraz możliwość resetu urządzenia do ustawień fabrycznych. Wskazano także, że problemy z prędkością i stabilnością połączenia mogą wynikać z błędnej konfiguracji lub obciążenia sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA