logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stacjonarny PC i Laptop - Podział łącza - JAK ???

logout11 07 Lut 2007 17:09 1635 7
REKLAMA
  • #1 3540161
    logout11
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Chcialbym wiedzieć jak podzielić osiedlówkę (www.espol.com.pl) Lan, przypisaną do adresu karty sieciowej na PC, tak abym mogl kozystac jednoczesnie z internetu na laptopie bez konieczności działania stacjonarnego PC.

Mój laptop ma WLAN lecz niechce się przez niego w domu łączyć tylko za pośrednictwem kabelka - chodzi tu o koszta zakupu ewentualnego dodatkowego sprzętu (kupiłem nowego Acera więc są ograniczone....)

Nigdy nie zagłębiałem się w ten temat puki nie kupiłem laptopa tak więc prosze o pilne odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3540199
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    pomyśl nad zakupem routera wifi z możliością zmiany mac dla portu WAN np . linksysa ,pisujesz mac swojej karty sieciowej w routerze aby miał dostęp do neta ,pisze o tym dlatego ze w osiedlowych sieciach podstawową rzeczą jest otrzymywanie IP po adresie MAC kienta
  • REKLAMA
  • #3 3540215
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Potrzebny będzie router z portem WAN RJ45.
    Może być Edimax - koszt ~80-90 zł na Allegro
    Ewentualnie Linksys z wbudowanym AP - można na Allegro zakupić za ~140zł.

Jeśli jest Laptop, to polecałbym jednak router z WLAN, koszt nie jest dużo większy, a wygoda tak.
  • REKLAMA
  • #5 3540411
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    jesli juz sie uparłeś na dlinka to lepiej model dl-524
  • REKLAMA
  • #6 3540435
    logout11
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    a jest coś tańszego ? nie mam szybiego łącza stałego (512) no to poco mam kupywac jakies drigie routery, wazne aby działał w miare ok z predkością pobierania 20-30 kb/s

Pozdrawiam
  • #7 3540533
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Przy 2 komputerach D-614 też powinien się wyrobić.
    Z założenia nie polecam czegoś z czym mogą być problemy.

Kupujesz na własne ryzyko.
  • #8 3540689
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Ja bym jednak brał Linksys-a jak pisze gothye. bo bez zmiany MAC-a na routerze raczej neta miał nie bedziesz na laptopie. Chyba ze zmienisz MAC karty wifi w laptopie na identyczny co karta sieciowa. ale wtedy przy jednoczesnym korzystaniu z PC i laptopa bedzie nie wesoło... Tak mi sie wydaje. Wiec lepiej Linksysa np. Linksys BEFW11S4 v 4.0 Router WI-FI 802.11b http://www.allegro.pl/item162477605_internet_bez_kabli_router_wi_fi_linksys.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału łącza internetowego z osiedlowej sieci LAN przypisanej do adresu MAC karty sieciowej stacjonarnego PC, tak aby umożliwić jednoczesny dostęp do internetu na laptopie bez konieczności uruchamiania PC. Zalecane jest użycie routera z portem WAN RJ45, który pozwala na zmianę adresu MAC portu WAN, co jest istotne w sieciach osiedlowych wymagających autoryzacji po MAC. Proponowane rozwiązania to routery z funkcją Wi-Fi, które zapewniają wygodę i nieznacznie wyższy koszt. Wśród polecanych modeli wymieniono Linksys (np. BEFW11S4 v4.0) oraz D-Link, gdzie model DL-524 jest lepszy od D-614, choć D-614 może wystarczyć przy niskich prędkościach łącza (20-30 kb/s). Wskazano, że bez zmiany MAC na routerze dostęp do internetu na laptopie może być niemożliwy lub problematyczny, a alternatywą jest zmiana MAC karty Wi-Fi laptopa na ten sam co PC, co jednak ogranicza jednoczesne korzystanie z sieci. Koszty sprzętu i ograniczenia finansowe użytkownika wpływają na wybór urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA