Witam
Mam problem z wyżej wspomnianym wyświetlaczem. Problem polega na tym że nie mogę rysować po fragmentach wyświetlacza.
Wywołując poniższy kod ustawiam LCD w trybie do rysowania po całej powierzchni (np. maluję tło), co oczywiście działa.
Następnie próbuję poniższymi komendami zmusić LCD do rysowania po fragmencie swej powierzchni lecz to już nie działa (nadal rysuję po całości):
Gdy po inicjalizacji wywołam kod do rysowania po fragmencie to wszystko działa, ale s kolei nie mogę już wrócić do trybu rysowania po całości...
Problem więc sprowadza się do niemożności zmiany sposobu adresowania. Wszystkich kolegów, których spotkał podobny problem bardzo prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
(PS) Zauważyłem że jak wywołam jeszcze raz inicjalizację (czytaj: wyślę te wszystkie słowa komend raz jeszcze) to mogę sobie zmienić tryb inicjalizacji, tylko ze to jakiś absurd bo inicjalizacja trwa długo i może powodować utratę zawartości pamięci
Mam problem z wyżej wspomnianym wyświetlaczem. Problem polega na tym że nie mogę rysować po fragmentach wyświetlacza.
Wywołując poniższy kod ustawiam LCD w trybie do rysowania po całej powierzchni (np. maluję tło), co oczywiście działa.
lcd_wrcmd16(0xEF90);
lcd_wrcmd16(0x0500);
lcd_wrcmd16(0x0600);
lcd_wrcmd16(0x0700);Następnie próbuję poniższymi komendami zmusić LCD do rysowania po fragmencie swej powierzchni lecz to już nie działa (nadal rysuję po całości):
lcd_wrcmd16(0xEF90);
lcd_wrcmd16(0x0500);
lcd_wrcmd16(0x0800|posx);
lcd_wrcmd16(0x0A00|posy);
lcd_wrcmd16(0x0900|posx +(CHAR_W-1));
lcd_wrcmd16(0x0B00|posy +(CHAR_Y-1));Gdy po inicjalizacji wywołam kod do rysowania po fragmencie to wszystko działa, ale s kolei nie mogę już wrócić do trybu rysowania po całości...
Problem więc sprowadza się do niemożności zmiany sposobu adresowania. Wszystkich kolegów, których spotkał podobny problem bardzo prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
(PS) Zauważyłem że jak wywołam jeszcze raz inicjalizację (czytaj: wyślę te wszystkie słowa komend raz jeszcze) to mogę sobie zmienić tryb inicjalizacji, tylko ze to jakiś absurd bo inicjalizacja trwa długo i może powodować utratę zawartości pamięci