logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz gdzie plus, a gdzie minus? I czy nic się nie spali?

_StaSZek_ 07 Lut 2007 22:27 105519 11
REKLAMA
  • #1 3541829
    _StaSZek_
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam!

Na początku chciałem powiedzieć, że jestem raczej laikiem w sprawach elektroniki i proszę o wyrozumiałość (przeszukałem forum).

A więc tak: Padł mi zasilacz od przesteru (efekt gitarowy) i chciałem go wymienić na inny, ale nie wiem który kabel przylutować do którego styku płytki.

W nowym zasilaczu wiem gdzie plus, gdzie minus. A w starym mam kable niebieski i czerwony i tak samo są pomalowane te "zwijki". Wiem, że plus jest zazwyczaj czerwony a minus czarny (w tym wypadku pewnie niebieski), ale jeżeli w tym zasilaczu było coś robione (przester razem z zasilaczem są pożyczone), to czy jeżeli podłączę do przesteru odwrotnie bieguny niż powinny być, to czy nic się tam nie spali? i ewentualnie będę mógł to zmienić?

--
    Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość
    Z góry dzięki :)
  • REKLAMA
  • #2 3541861
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Jak dasz odwrotnie to pewnie się coś spali.
    Czerwony kabel to+
    niebieski - jeżeli logicznie połączone,chociaż spotkałem się z połączeniem,że czerwony był minusem?????Jakiś domorosły majster tak poprawiał fabrykę????
    _
  • REKLAMA
  • #3 3542803
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Jeżeli widzisz "wnętrze" tego przesteru, to łatwo zorientujesz się, gdzie jest masa układu. Widać to po kondensatorach elektrolitycznych, gdzie minus jest przyłaczony do masy. Chodzi tu głównie o kondensatory w zasilanie. W każdym razie ścieżka masowa jest zawsze najbardziej znacząca, bo jest jej najwięcej, łaczy się z masą gniazda wejściowego. Jeden z biegunów zasilacza idzie właśnie na masę i jest to minus.
  • REKLAMA
  • #4 3543833
    kiesiu15
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Również jeżeli posiadasz jakiś miernik to też ci pokaże gdzie jest (+) a gdzie (-) tzn. jeżeli jeden przewód z miernika połączysz np. do czerwonego kabelka, a drugi do np. niebieskiego(czarnego) to jeżeli na wyświetlaczu pokaże się tylko napięcie to ten czerwony będzie (+)a jeżeli pokaże napięcie ze znakiem(-) to czerwony będzie minusem
  • REKLAMA
  • #5 3544304
    _StaSZek_
    Poziom 2  
    kiesiu15 napisał:
    Również jeżeli posiadasz jakiś miernik to też ci pokaże gdzie jest (+) a gdzie (-) tzn. jeżeli jeden przewód z miernika połączysz np. do czerwonego kabelka, a drugi do np. niebieskiego(czarnego) to jeżeli na wyświetlaczu pokaże się tylko napięcie to ten czerwony będzie (+)a jeżeli pokaże napięcie ze znakiem(-) to czerwony będzie minusem

hmm.... zdaje się, że mam w garażu jakiś miernik tylko czy na zepsutym (chyba spalonym) zasilaczu będzie to działało?

P.S. Dzięki za zainteresowanie :)
  • #6 3544396
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Skoro zasilacz się spalił to go rozkręć i sprawdź dokąd idą we wtyczce te kabelki :P
  • #7 3544499
    kiesiu15
    Poziom 14  
    Nie tyle dokąd idą. Jeżeli znajdziesz ten miernik, to włącz go na pomiar napięcia zmiennego i sprawdź mu napięcie przy stykach wyjścia niskiego napięcia.Albo na omomierzu zbadaj wejście od strony 220, a potem od strony niskiego,a wtedy przekonasz się czy jest uszkodzone trafo, czy dalszy układ postronie wtórnej(niskiego napięcia)a potem pomyślimy dalej.
  • #8 3546282
    _StaSZek_
    Poziom 2  
    kiesiu15 napisał:
    Nie tyle dokąd idą. Jeżeli znajdziesz ten miernik, to włącz go na pomiar napięcia zmiennego i sprawdź mu napięcie przy stykach wyjścia niskiego napięcia.Albo na omomierzu zbadaj wejście od strony 220, a potem od strony niskiego,a wtedy przekonasz się czy jest uszkodzone trafo, czy dalszy układ postronie wtórnej(niskiego napięcia)a potem pomyślimy dalej.

No zmierzyłem od strony wyjścia (już za tymi zwijkami) i na każdym ustawieniu było zero (nie wiem jak miałem ustawić miernik :| ) No ale ja nie chce naprawiać starego zasilacza, tylko dowiedzieć się gdzie co podłączyć.
  • Pomocny post
    #9 3546572
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    No więc sprawdź gdzie dochodzą kabelki w zasilaczu - ten niebieski i czerwony. Poznasz to po diodach albo po kondensatorze. JEśli jest tam kondensator elektrolityczny to ma oznaczony minus. Ten minus jest podłączony do masy. I do masy będzie też podłączony jeden z kabelków.
  • Pomocny post
    #10 3547611
    kiesiu15
    Poziom 14  
    I pamiętaj kolego,że przeważnie kondensatory elektroniczne mają kolor niebieski lub czarny z namalowaną kreską przy którejś z końcówek. To jest minus. Jeżeli masz wtyczkę z tzw. dziurką to ta dziurka to przeważnie Plus, a zewnętrzna rurka to Minus.
    Załączniki:
    • Zasilacz gdzie plus, a gdzie minus? I czy nic się nie spali? wt.jpg (17.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3547788
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Jeżeli masz wtyczkę z tzw. dziurką to ta dziurka to przeważnie Plus, a zewnętrzna rurka to Minus.
    ALE nie zawsze.
  • #12 3549633
    _StaSZek_
    Poziom 2  
    Panowie wielkie dzięki przester działa!

Szczególnie dziękuje kiesiu15 i maciek_slon :)

Edit:

Za pomoc odwdzięczyłem się punktami :)

Temat można zamknąć ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia zasilacza do przesteru gitarowego, zwracając uwagę na identyfikację biegunów plus i minus. Standardowo czerwony kabel oznacza plus, a niebieski minus, jednak zdarzają się wyjątki wynikające z modyfikacji urządzenia. Zalecano sprawdzenie masy układu na podstawie kondensatorów elektrolitycznych, gdzie biegun minus jest połączony z masą i gniazdem wejściowym. Użycie miernika pozwala na określenie polaryzacji przewodów poprzez pomiar napięcia – czerwony kabel przy plusie pokazuje napięcie dodatnie, a przy minusie napięcie ze znakiem minus. Wtyczki z tzw. dziurką zwykle mają plus w środku, a minus na zewnątrz, choć nie jest to regułą. Po prawidłowym podłączeniu zasilacza przester działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA