logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD 160GB wykrywa tylko 40GB – jak przywrócić pełną pojemność?

sa_li 07 Lut 2007 23:55 1083 6
REKLAMA
  • #1 3542263
    sa_li
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam, mam dysk 160 GB. Nie wiem dlaczego aktualnie widoczne jest tylko 40 GB - dawno go nie używałem i nie pamiętam nawet czy był w jakiś sposób uszkodzony - mechanicznie napewno nie. tutaj jest zrzut z diagnozy z programu od WD:
    Dysk WD 160GB wykrywa tylko 40GB – jak przywrócić pełną pojemność?
    Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 3542396
    fred117
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam...
    Nie chce Cie urazic ale moze poprostu masz tylko 1 partycje 40GB...
    Ewentualnie jezeli masz win98/Me to one moga miec problemy z zobaczeniem wiekszej pojemnosci...

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #3 3542412
    sa_li
    Poziom 10  
    :) podczas formatowania dysku podczas instalacji WinXP nie mogłem nawet stworzyć większej. Tak jakby to był dysk 40 GB. A to jest na 100% 160 GB. Jest możliwe, żeby przez np. bad sektory nie widziało takiej powierzchni dysku?

Ale najpierw proszę o przeanalizowanie tej tabeli bo nie wiem czy ona coś w ogóle pokazuje
  • REKLAMA
  • #4 3542461
    fred117
    Poziom 21  
    Sproboj programem typu Partition magic lub nawet starym i poczciwym Fdiskiem pousuwac wszystkie partycje jakie na nim sa...
    Dodatkowo wyczsc sektor mbr np komeda "fdisk /mbr"...

I wtedy zobaczymy

PS a jak go widzi bios ???

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #5 3542465
    sa_li
    Poziom 10  
    zrobiłem teraz wypełnienie zerami dysku i windows przestał widzieć tą partycję :\
  • #6 3542490
    fred117
    Poziom 21  
    No to chyba oczywiste....
    Skoro wszedzie sa "0" to nie ma informacji o partycji ani tablicy plikow -nic...
    Teraz sproboj zalozyc nowa...
    I caly czas pytanie aktualne - jak dysk jest widziany przez BIOS???

Pozdrawiam...
  • #7 3544284
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Jak się uporasz z instalacją systemu to panel sterowania>narzędzia administracyjne>zarządzanie komputerem>zarządzanie dyskami i tu zobacz co widać na tym dysku,czy jest obszar nie przydzielony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk twardy o nominalnej pojemności 160 GB, który jest wykrywany jedynie jako 40 GB. Problem występuje podczas formatowania i tworzenia partycji w systemie Windows XP, gdzie nie można utworzyć większej partycji niż 40 GB. Możliwe przyczyny to obecność istniejących partycji ograniczających widoczną pojemność lub problemy z tablicą partycji. Zalecane jest usunięcie wszystkich partycji za pomocą narzędzi takich jak Partition Magic lub Fdisk oraz wyczyszczenie sektora MBR komendą "fdisk /mbr". Po wyczyszczeniu dysku i wypełnieniu zerami system przestał widzieć jakąkolwiek partycję, co jest normalne, gdy brak jest informacji o partycjach i systemie plików. Następnym krokiem jest utworzenie nowej partycji. Ważne jest również sprawdzenie, jak dysk jest wykrywany przez BIOS. Po instalacji systemu można zweryfikować stan dysku w narzędziu Zarządzanie dyskami w panelu sterowania, aby zobaczyć, czy istnieje nieprzydzielony obszar dysku. Wspomniano także, że starsze systemy Windows 98/Me mogą mieć problemy z rozpoznaniem pełnej pojemności dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA