logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony KV 25R - Jak zdjąć kabel WN i co oznacza 3-krotne mruganie diody?

noga_Lublin 08 Lut 2007 16:06 1449 8
REKLAMA
  • #1 3544273
    noga_Lublin
    Poziom 11  
    Witam
    Padł mi tv sony kv 25r, nic nie wyświetla. po włączeniu załącza na chwile WN, po 2 s wyłącza. Na przednim panelu mruga dioda 3 razy i to koniec objawów życia.
    Poczytałem na forum, odkurzyłem i przelutowałem część elementów.
    niestety nie działa dalej, nie umiem zdjąć kabla WN idącego od trafo WN do płytki kineskopu. Chciałem wymontować cała główna płytę TV, żeby przelutować resztę.
    Moje pytania:
    1 jak się ten kabel zdejmuje z trafa albo z płyty przy kineskopie?
    2 co może być uszkodzone?
    3 co oznaczają mrugnięcia diody?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3544376
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sygnalizacja błedów ( 3 migniecia diody) według opisów producenta jest to uszkodzenia procesora wizji i wszystkich układów pracujacych na nim. Sprawdż zasilanie tego układu.
  • #3 3545641
    noga_Lublin
    Poziom 11  
    Sprawdziłem:
    1 bark napięcia +5V
    2 brak napięcia +9V
    3 pomyłka dioda led mruga 2 razy

Sprawdzam moduł zasilania + 5V i +9V to wygląda na standardowe scalaki.
    Co dalej?
  • REKLAMA
  • #5 3546180
    noga_Lublin
    Poziom 11  
    sprawdziłem
    na wyjściach scalaków stabilizacji +5V i +9V nie ma napięcia
    na forum doczytałem żeby przelutować okolice WN przelutowałem całe zasilanie i całe WN czyli jakieś 50% płyty
    za co odpowiada Q533 i skąd wniosek że ma zwarcie?
    2SD2539 taki ma symbol poszukam i jak się uda jutro wymienię.
    Jakieś inne pomoce?
  • REKLAMA
  • #6 3546649
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Skąd wniosek, że ma zwarcie?
    Z praktyki kolego i podanych przez ciebie objawów.

A co ci da wymiana Q533 jeśli nie raczyłeś sprawdzić czy jest dobry, czy jednak nie?

A może to jednak co innego?

Naprawa nie polega na kolejnym wymienianiu popdpwiedzianych elementów tylko zlokalizowaniu, przez zmierzenie, uszkodzonych i wyciągnięciu wniosków dlaczego zostały uszkodzone.
  • #7 3547568
    noga_Lublin
    Poziom 11  
    Witam

Skąd wniosek, że ma zwarcie?
    Z praktyki kolego i podanych przez ciebie objawów.

Rozumiem kolegę nie mam takiej praktyki to prawda dlatego chętnie skorzystam z pomocy za która z góry dziękuje.

A co ci da wymiana Q533 jeśli nie raczyłeś sprawdzić czy jest dobry, czy jednak nie?

Nie to że nie raczyłem nie zdążyłem, poprzednio dostałem podpowiedź z napięciami modułu wizji, jak napisałem sprawdziłem to a potem za ciosem sprawdziłem stabilizatory i opisałem.

Przeglądając forum widziałem podpowiedzi z z przelutowaniem.

A może to jednak co innego?

Naprawa nie polega na kolejnym wymienianiu podpwiedzianych elementów tylko zlokalizowaniu, przez zmierzenie, uszkodzonych i wyciągnięciu wniosków dlaczego zostały uszkodzone.

Tu się w pełni zgadzam z kolegą.

Ponieważ robię to z doskoku niestety, więc dziś sprawdzę ten tranzystor
  • #8 3552452
    noga_Lublin
    Poziom 11  
    Sprawdziłem:
    1 Q533 ma zwarcie ewidentnie zabity
    2 rezystor w obwodzie bazy sprawny R549
    3 kondensatory w obwodzie kolektora sprawne po kolei wszystkie aż do złącza CN 501

Czekam teraz na dostawę tranzystora do sklepu i go wymienię.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV 25R nie wyświetla obrazu, po włączeniu załącza wysokie napięcie (WN) na chwilę, następnie wyłącza się, a dioda na panelu przednim miga trzykrotnie. Trzykrotne miganie diody wskazuje na uszkodzenie procesora wizji lub układów z nim powiązanych, co sugeruje konieczność sprawdzenia zasilania tych układów. Autor zgłasza brak napięć +5V i +9V na modułach stabilizacji, co jest typowe dla uszkodzenia scalaków zasilania. Podejrzenie padło na tranzystor Q533 (2SD2539), który po pomiarach okazał się mieć zwarcie. W obwodzie bazy tranzystora rezystor R549 oraz kondensatory w obwodzie kolektora do złącza CN501 są sprawne. Zalecane jest dokładne przelutowanie transformatora wysokiego napięcia oraz punktów lutowniczych od transformatora do bazy Q533, a także kontrola pozostałych elementów płyty, szczególnie sekcji pionowej kineskopu. Autor planuje wymianę uszkodzonego tranzystora po dostawie części. Problem z demontażem kabla WN od transformatora do płytki kineskopu pozostaje nierozwiązany w dyskusji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA