logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 29DJ42E ICC20 - jeden program na wszystkich kanałach po programowaniu

elexor 09 Lut 2007 09:36 1646 8
REKLAMA
  • #1 3547212
    elexor
    Poziom 24  
    Ocena: 91
    Witam kolegów
    Mam problem. Wstawiam czystą pamięć, programuje automatycznie z kablówki, wyszukuje wszystkie programy, na liście są wpisane wyszukane wyszukane programy, a odbiera tylko jeden program na wszystkich kanałach.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3547272
    elexor
    Poziom 24  
    No właśnie, nie mogę tego zrozumieć. Nie ma to znaczenia czy pamięć będzie czysta czy ze wsadem, to i tak wgrane będą bajty z własnego epromu, i tak jest niedobrze.
  • REKLAMA
  • #5 3547602
    elexor
    Poziom 24  
    IF nie pomogło, ale zauważyłem gdy TV dłużej odbiera, lub jest w czuwaniu, to jest dobrze. Gdy tylko wyłącze sieci na około 20 min, to odbiera tylko jeden program.
  • REKLAMA
  • #6 3547779
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    zasilanie pamięci, one (Thomsony) są bardzo czułe na minimalne zmiany nap. zasilania, a z tego co piszesz można wnioskować że napięcie "dochodzi" po czasie do wartości nominalnej, pozdrawiam
  • #7 3549037
    elexor
    Poziom 24  
    Zmroziłem mikrokontroler i od tego momentu TV działa poprawni.
    Namarginesie, to i tak nie wiem o co chodzi, jaki wpływ miało zmrożenie tego układu.
  • #8 3550019
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2359
    Sprawdz zasilanie 5V i można przelutować procesor i okolice co sie dzieje jak go potraktujesz suszarką.
  • #9 3556559
    elexor
    Poziom 24  
    Znalazłem przyczyne, coś było wylane na miejsce lutowania flesza, i były zaśniedziane dwa punkty lutownicze.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Thomson 29DJ42E ICC20, który po automatycznym programowaniu z kablówki wyświetlał tylko jeden program na wszystkich kanałach mimo poprawnego wyszukania listy programów. Przyczyną była uszkodzona pamięć lub błędne ustawienia w trybie serwisowym, jednak zmiana ustawienia IF nie rozwiązała problemu. Obserwowano, że po dłuższym czasie pracy lub czuwaniu odbiór był prawidłowy, co sugerowało niestabilne zasilanie pamięci. Po zamrożeniu mikrokontrolera telewizor zaczął działać poprawnie, a ostatecznie przyczyną okazało się zaśniedzenie i zanieczyszczenie punktów lutowniczych przy układzie flash, które po oczyszczeniu rozwiązało problem. Zalecano także sprawdzenie stabilności napięcia 5V i ewentualne przelutowanie procesora oraz okolicznych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA