logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM ThinkPad T40 - matryca gaśnie po kilku minutach działania

Wołek 09 Lut 2007 14:33 3960 6
REKLAMA
  • #1 3548230
    Wołek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam

Problem z laptopem IBM ThinkPad T40 jest następujący...Po włączeniu laptopa wszystko jest OK...Ładuje się system i działa bez problemu...Jednak po kilku minutach (czasami jest to 5min. lub 10min). matryca zaczyna świecić na biało po czym znika obraz, matryca gaśnie...a laptop nadal działa...zauważyłem, że matryca nadal jest podświetlana, ale brak jest obrazu...Po wyłączeniu laptopa i ponownym uruchomieniu matryca nie "odpala"...Trzeba poczekać kilka minut aby znowu pojawił się na niej obraz...

Jeśli ktoś naprawia laptopy to proszę o jakąś wskazówkę....

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3548468
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Po pierwsze to zobacz na zewnetrzym monitorze czy na nim jest obraz. Jezeli tak to wina matrycy jezeli nie to grafika. Ja jednak stawiam na to pierwsze. Poniewaz gdyby to byla wina grafikito pewnie bys mial jakies komunikaty albo system by nie dzialal najlepiej.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3549315
    Wołek
    Poziom 11  
    Witam

Posiadam jeszcze jeden taki sam model laptopa...Przekładałem matrycę, zmieniałem kość RAM-u, zamieniłem procesor i ciągle było to samo...Jeśli posiada ktoś kartę diagnostyczną to wyświetla mi błąd 2EE8.
  • #4 3549370
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Spotkałem się z pobnym przypadkiem w moim Compaq-u.
    Pomogła wymiana taśmy.
    Należało by sprawdzić połączenia taśmy i stan ścieżek w rejonie zawiasu.
  • REKLAMA
  • #5 3677019
    Wołek
    Poziom 11  
    Witam

Sprzęt trafił do znajomego, który zajmuje się serwisem laptopów IBM i okazało się, że to jednak wina grafiki.

Dziekuję wszystkim za wszelkie wskazówki.

Temat zamykam.
  • REKLAMA
  • #6 3779838
    władekv
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wołek napisał:
    Witam

Sprzęt trafił do znajomego, który zajmuje się serwisem laptopów IBM i okazało się, że to jednak wina grafiki.

Dziekuję wszystkim za wszelkie wskazówki.

Temat zamykam.

W związku z tym, że Twój znajomy nie jest moim a mam ten sam problem, proszę o info co z tą grafiką trzeba zrobić?

Pozdrawiam
  • #7 3830558
    grisza69
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Posiadam takiego laptopa od nowości , po 2 latach używania ( lezał na biurku i nie był "mobilny" sic!) zaczeły sie problemy z kartą graficzną ATI Mobilty Radeon 7500 . Na początku raz na jakis czas ( pracował około 20 h na dobe ) wyświetlał artefakty ale po 2 miesiącach absolutnie nie można było go używac ( czyt. dotykać) poprostu wieszał sie ale po naciśnięciu w okolicach touchpada ( nad grafiką ) wszytko wracało do normy. Z upływem czasu siła potrzebna do uruchomienia zaczeła zbliżać sie do granicy wytrzymałości obudowy.
    Po kompletnym rozebraniu zdecydowałem sie na przelutowanie całego chipsetu graficznego i zrobiłem to za pomocą lutownicy na gorące powietrze oraz opalarki.
    Przy tej operacji nalezy bardzo delikatnie podgrzewać płytę od spodu opalarką a z góry dogrzać grafike do momentu delikatnego przetopienia kulek cynowych.
    Nie polecam absolutnie takiej operacji osobom ,które nie pracowały z "gorącym powietrzem" ponieważ bardzo łatwo można uszkodzić np: pamięć samsunga która "piętrowo" jest połączona na chipsecie graficznym. Jednak po tej operacji ( ponad dwa lata) pracuje bardzo intensywnie na tym notebooku i wszystko jest ok .
    Rozmawiałem z kolega z serwisu i okazało sie że T40 maja fabrycznie nie najlepiej rozwiązany sposób chłodzenia samej grafiki i ta przypadłośc występowała bardzo często szcególnie w modelach do symbolu 2375 -8 CGN , potem wprowadzono dodatkowy radiator - szukałem do swojego ale nie znalazłem.
    Na allegro ogłasza sie firma ( chyba z Rzeszowa) ,która za około 150 zł przekłada układy BGA z gwarancja - mysle że osoby które maja podobne problemy moga za niewielkie ( cena płyty w serwisie około 1200 zł na wolnym rynku od 450 zł w góre ) pieniądze uratowac swoje T40 .
    Mój sposób jest napewno mniej bezpieczny ale ten kto ma wprawę powinien sobie poradzić , nie trzeba wymieniac kulek tylko wystarczy je dobrze podlać np fluxem i przelutować, wiec uważam ,że gra jest warta świeczki .
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Laptop IBM ThinkPad T40 po uruchomieniu działa poprawnie, jednak po kilku minutach matryca zaczyna świecić na biało, a następnie gaśnie obraz mimo podświetlenia. Po restarcie matryca nie wyświetla obrazu od razu, wymaga odczekania. Sprawdzono wymianę matrycy, kości RAM i procesora bez efektu. Diagnostyka wykazała błąd 2EE8. Sugerowano sprawdzenie obrazu na zewnętrznym monitorze, co wskazuje na uszkodzenie matrycy lub grafiki. Jeden z użytkowników doświadczył podobnego problemu w laptopie Compaq, gdzie pomogła wymiana taśmy matrycy i kontrola połączeń w okolicy zawiasu. Ostatecznie serwis IBM potwierdził uszkodzenie karty graficznej. W innym przypadku problem dotyczył karty ATI Mobility Radeon 7500, gdzie po latach użytkowania pojawiły się artefakty i zawieszanie się systemu. Rozwiązaniem była profesjonalna reballing (przelutowanie) chipsetu graficznego za pomocą gorącego powietrza i opalarki, co wymaga dużej precyzji i doświadczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA