logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie umieścić sondę temperatury w obudowie Tracer Xeno?

Ragless 09 Lut 2007 21:11 1710 6
REKLAMA
  • #1 3549952
    Ragless
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam

Mam pytanie gdzie umieszcza sie sonde temperatury która bedzie wyświetlana przez lcd na obudowie? Czy niech sobie dynda gdzieś w obudowie ? czy dać gdzieś pod radiator procesora?
  • REKLAMA
  • #2 3550054
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sondę zamocuj na radiatorze procesora,tak żeby wentylator na nią nie dmuchał.
  • REKLAMA
  • #3 3550080
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Umieszcza się tam, gdzie chcesz, żeby temperatura była monitorowana - Twój wybór !!! Ogólnie to pytanie niezbyt sensowne !!
    :cry:
  • REKLAMA
  • #4 3550100
    Ragless
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Umieściłem przy/po radiatorem przy gniezdzie procesora
    Tylko nie wiem jaki zaktes temperaturowy ma ta sonda. A może wicie jak sie nagrzewa procesor Pentium D 915 2,8 GB z orginalnym radiatorem i wiatrakiem intela.
  • #5 3550113
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Jak mocno się nagrzewa to ty nam powiesz jak odczytasz z wyświetlacza.
  • REKLAMA
  • #6 3551226
    majtek007
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ragless napisał:
    Umieściłem przy/po radiatorem przy gniezdzie procesora .

Jesli chcesz miec poprawne wskazania temperatury to powinienes przykleic ten czujnik do tego radiatora (ja uzywalem tasmy samoprzylepnej + pasta termoprzewodzaca).
    Poza tym, mozesz monitorowac temerature procka z poziomu systemu operacyjnego, przy pomocy czujnika wbudowanego w plyte glowna, mozesz tez tak sprawdzic temperature dysku twardego, wiec ten dodatkowy czujnik moglbys wykorzystac sobie gdzie indziej - np na radiatorze karty graficznej - dobra rzecz przy podkrecaiu :)
  • #7 3551457
    danielplus
    Poziom 12  
    Sonda ta jest w pewien sposób sprzężona z wentylatorem z tyłu obudowy. Możesz sobie ustawić graniczną temperature z czujnka przy której będzie się włączał ten wentylator. Z tego powodu najrozsądniejszym byłoby chyba umieszczenie czujnika tak aby mierzył temp. we wnętrzu obudowy a nie konkretnego podzespołu.

Podsumowanie tematu

✨ Sondę temperatury w obudowie Tracer Xeno najlepiej umieścić na radiatorze procesora, przyklejając ją taśmą samoprzylepną i stosując pastę termoprzewodzącą, tak aby nie była bezpośrednio chłodzona przez wentylator. Lokalizacja sondy zależy od tego, jaką temperaturę chce się monitorować – może to być radiator procesora lub inne komponenty, np. radiator karty graficznej. Sonda może być również umieszczona wewnątrz obudowy, aby mierzyć temperaturę powietrza, co jest przydatne do sterowania wentylatorem obudowy. Dodatkowo, temperaturę procesora Pentium D 915 2,8 GHz można monitorować także z poziomu systemu operacyjnego za pomocą wbudowanych czujników na płycie głównej. Zakres temperaturowy sondy nie został określony, a odczyt temperatury zależy od jej lokalizacji i warunków pracy podzespołu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA