logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

płyta główna-matsonic MS9107C+,problem po naprawie.

jack260 09 Lut 2007 21:15 2163 8
REKLAMA
  • #1 3549978
    jack260
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Na płycie znajduje się procesor P4 Celeron.Płytę dostałem z uszkodzonymi kondensatorami 2-szt przy procesorze 4-szt na płycie.Po wymianie płytę prubowałem odpalić bez pamięci i dysku,karty graficznej i innego osprzętu.
    Wentylator procesora drgną tylko przy restarcie.Prosze o pomoc.Co mam zrobić?Gdyż niewiem czy płyta niechce odpalić z powodu braku pamięci,
    karty graficznej i dysku twardego.
  • REKLAMA
  • #2 3550009
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Nie,brak pamięci to nie powód.Jak zasilacz rusza i wyłącza to masz na płycie zwarcie.Poszukaj na którym napięciu.
  • REKLAMA
  • #3 3550065
    jack260
    Poziom 11  
    Tak tylko że zasilacz podłączony jest tylko do płyty,A jeszcze co do kondensatorów to były wybżuszone,a efekt to komp raz się włanczał raz nie
    i restartował się,a po naprawie nie Zyje.

Dodano po 1 [minuty]:

I jeszcze jedno kondy są dobrze wlutowane z takimi samimi symbolami.

Dodano po 5 [minuty]:

Wjaki sposób mam sprawdzic te mapięcia.
  • #4 3550153
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    No właśnie,zasilacz podłączony do płyty,a na płycie zwarcie.Napięć to specjalnie nie zmierzysz bo wyłącza zasilacz.Zasilacz jest pewny ? Zwarcia szukaj omomierzem,przy odłączonym zasilaczu oczywiście.Najbardziej podejrzane jest napięcie na którym wymieniałeś elektrolity.Przyjrzyj się lutom jeszcze raz.Sprawdź czy bez procesora też będzie zwarcie,czy wyłączy zasilacz.
  • REKLAMA
  • #5 3550239
    jack260
    Poziom 11  
    Dzięki tak zrobię.
  • REKLAMA
  • #6 3550596
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Uzupełnię poradę kolegi Tronic1: wymontuj płytę z obudowy i uruchom ją na stole. Wyeliminujesz w ten sposób ewentualne zwarcie spowodowane montażem (np. przez kołki dystansowe).
  • #7 3550618
    jack260
    Poziom 11  
    Oprucz zmierzenia oporu wylutowałem kondensatory,i spróbowałem ją
    odpalić bez kondensatorów ,lecz problem jest ten sam,po raz kolejny je wlutowałem i to samo.

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba zwarcie robi coś innego,pozostałe kondy chyba są OK.test był przeprowadzony bez procka.

Dodano po 5 [minuty]:

Zasilacz jest w 100% sprawny gdyż dzisiaj na nim działałem.A płyta leży na stole.
  • #8 3550711
    pol121
    Poziom 12  
    to przepraszam bardzo co ci ma zapewnic dzialanie tej płyty włuz co potrzeba czylli procek jakas kostke pamieci i jakas stara grafike podłacz to do monitora i wtedy sprubuj odpalic, procka raczej nie spalisz jezeli zasilacz jest dobry to samo tyczy sie pamieci tylko nie zapomnij zalozyc na procek radiatora
  • #9 3550748
    jack260
    Poziom 11  
    Właśnie z tą pamięćią mam problem ponieważ jej nie mam a nie chcę inwestować w ńiepewny sprzęt bo ta płyta nie ma dobrej opini na forum,to szmelc ale za darmo chcę się pobawić,z resztą już w nią zainwestowałem,culer i kondy.Więc czekam jeszcze na inne rady.
    DZIĘKI!!!!.Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Matsonic MS9107C+ z procesorem Intel Pentium 4 Celeron miała uszkodzone kondensatory elektrolityczne (2 przy procesorze i 4 na płycie), które zostały wymienione. Po naprawie płyta nie uruchamia się poprawnie – wentylator procesora porusza się tylko przy restarcie, a płyta nie startuje bez podłączonej pamięci, karty graficznej i dysku twardego. Brak pamięci nie jest przyczyną problemu. Podejrzewa się zwarcie na płycie, które powoduje wyłączanie zasilacza. Zalecane jest sprawdzenie zwarć omomierzem przy odłączonym zasilaniu, szczególnie na napięciach, gdzie wymieniano kondensatory, oraz dokładna kontrola jakości lutów. Testy przeprowadzono również bez procesora i bez kondensatorów, problem pozostał. Płyta była uruchamiana poza obudową, aby wykluczyć zwarcia mechaniczne. Zasilacz jest sprawny. Rekomendowane jest podłączenie minimalnego zestawu (procesor z radiatorem, pamięć, karta graficzna) do monitora, aby zweryfikować działanie płyty, jednak brak pamięci utrudnia testy. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek, gdyż płyta ma złą opinię i jest traktowana jako sprzęt do eksperymentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA