A jaki to jest dysk? Ata czy Sata? Bo pod sata potrzebne są zazwyczaj sterowniki, po dwa może być tak, że masz starą płytę główną, dysk jest za duży i go nie wykryje podczas instalacji. Podaj dokładną specyfikacje komputera.
Czy sprawdzałes go na innym kompie?Podaj dane płyty i dysku wtedy bedzie łatwiej coś podpowiedzieć, dysk jest nowy czy używka co na nim wcześniej było?
Kolego drogi , gdybym chciał , abyś mi podał napisy z naklejki dysku , to napewno bym o tym napisał - chociaż to akurat nie zaszkodzi .
Miałeś natomiast wkleić odczyt , po inicjacji dysku w programie MHDD , lub Victoria i tego się trzymaj .
Witam. Ja mam ten sam problem, posiada dysk seagate i płyte asus. Dysk jest sprawny bo z drugą płytą działa normalnie. Bios wykrywa dysk jako master 8296MB,UDMA2 Prosiłbym o pomoc, z góry Dzięki
✨ Problem dotyczy dysku twardego widzianego w BIOS, lecz niemożliwego do użycia do zapisu danych. Dysk nie reaguje na polecenia fdisk, co sugeruje brak partycji lub problem z inicjalizacją. Wskazano konieczność sprawdzenia typu dysku (ATA/SATA) oraz kompatybilności z płytą główną, zwłaszcza przy starszych modelach i większych pojemnościach dysków. Zalecane jest użycie narzędzi diagnostycznych MHDD lub Victoria do inicjacji i analizy dysku, w celu wykrycia ewentualnych blokad, takich jak hasło. Podano szczegółowe dane dysku Maxtor 541DX 20GB Ultra ATA/100, co pozwala na dalszą diagnostykę. W dyskusji pojawił się również podobny problem z dyskiem Seagate na płycie Asus, gdzie BIOS wykrywa dysk, ale system nie może z niego korzystać. Użytkownicy prosili o instrukcje obsługi programów diagnostycznych. Temat został ostatecznie zamknięty bez rozwiązania. Wygenerowane przez model językowy.