Obraz w Siesta3 obniżony gdzie szukać usterki jest to model M846ST PR-kami nic nie daje u góry widać 3 cieńkie paski RGB (chyba) i są boczne zniekształcenia.
Zniekształcenia są takie ze z lewej strony widać czarny pas, próbując go przesunąć PR-kiem jest tylko minimaly efekt i powstaje poduszka nieznaczna a próbując korygować drugim PR-kiem powstaje trapez.
Co do zniekształceń bocznych, czyli w odchylaniu poziomym, niewątpliwie mogą wynikać (przynajmniej w części) z przesunięcia obrazu w pionie. Najpierw więc zlikwiduj defekt pionu, później można zająć się resztą. Jeśli w zasilaczu są jeszcze stare elektrolity 1/63 i 47/25 to wymień. Popatrz też na luty, szczególnie po stronie zasilacza i WN.
Chciałem podziękowac wszystkim za wskazówki kazda rada była trafna standartowo wymieniłem elki poprawiłem luty a rezystor 300k osiągnął wartość 480k wiec wymieniłem. Znajomy zadowolony ja tez. Uważam temat za zamknięty.
W modelu Siesta3 M846ST wystąpił problem z obniżonym obrazem, trzema cienkimi paskami RGB u góry oraz bocznymi zniekształceniami obrazu. Zalecane było rozpoczęcie diagnostyki od wymiany wszystkich elektrolitów na przetwornicy po stronie wtórnej oraz na układzie pionu. Wskazano również na konieczność wymiany rezystora 300 kΩ powiązanego z regulatorem centrowania oraz kondensatora C610. Boczne zniekształcenia, objawiające się czarnym pasem po lewej stronie i deformacją trapezową przy korekcji, mogą wynikać z defektu odchylania pionowego, dlatego najpierw należało usunąć usterkę pionu. Dodatkowo zalecano wymianę starych elektrolitów 1 µF/63 V i 47 µF/25 V oraz sprawdzenie lutów, szczególnie w zasilaczu i układzie wysokiego napięcia. Po wymianie elektrolitów, rezystora 300 kΩ (który osiągnął wartość 480 kΩ) oraz poprawieniu lutów problem został rozwiązany. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.