marek216 napisał: Nikt nie zapytał na jakiej karcie i od jakiego dostawcy

Zgodzę się z kolegą, z własnego doświadczenia. Jak używałem udostępniania z blaszanego komputera na laptopa to net chodził po LANie bez problemów, jechałem i na
aurox Live Cd i drugi
2005.12 live na dvd, na
mandriva 2006 później przesiadłem się na
mandriva 2007 i Win XP (miałem dwa systemy ale linuxy musiałem odinstalować bo pilnie potrzebowałem na urlopie zrzucić materiał z kamery na dysk i zabrakło mi miejsca). Teraz zrobiłem małą modyfikację i mam postawiony router, blaszak chodzi po LAN a w laptopie mam WiFi na USB, blaszak odpala net na ww wspomnianym auroxie, a laptop nie znajduje karty WiFi podłączonej pod USB. Muszę znaleźć jakiś patent jak to zrobić, ale to trochę potrwa, bo nie jestem taki biegły w linuxach. Teraz net mam z kablówki Aster, ale kilka lat temu, miałem radiowy i antenę na dachu, to też miałem kłopoty ze skonfigurowaniem połączenia, nie mogłem znaleźć sterowników do modemu USB Planet (czytałem wtedy na jednym z forów linuxa o podobnych problemach tego modemu i potrzebie wklepania sterowników z connexanta, ale za mało pojętny byłem i nie dałem sobie z tym rady), więc ważne w tym temacie jest, na czym kolega jeździ.
Na auroxie po LANie chodzi bez problemów, nawet jak obecny modem
Motorolla SB5100E podłaczałem przez USB, to znajdowałem sterowniki do niego w systemie i chodził, ma Firefoxa w sobie, do netu jest spoko. Auroxa można kupić w kiosku z gazetką, można i ściągnąć z netu, ale płyta tłoczona ma swoją zaletę, dłużej Ci posłuży.