logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy Linux Live CD do przeglądania internetu - rekomendacje

Smok92 10 Lut 2007 17:56 4037 8
REKLAMA
  • #1 3553128
    Smok92
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam mam pytanie jaki linux na live cd jest dobry do przeglądania stron w internecie, jeżeli ma ktoś taki to prosze o wysłanie mi go. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3553138
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Z wlasnego doswiadczenia moge polecic 2 dystrybucje - Slax oraz Knoppix

SLAX
    KNOPPIX
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3553159
    szczepek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja lubię Ubuntu. Masz do wyboru: Ubuntu z Gnome i Kubuntu z KDE. Mają na pokładzie Firefoxa i nie spotkałem się jeszcze żeby nie potrafiły się połączyć z netem.
    http://www.ubuntu.com - Wyślą ci nawet za free płytkę, tylko że starej wersji 6.06
  • REKLAMA
  • #4 3553491
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Nikt nie zapytał na jakiej karcie i od jakiego dostawcy :!:
  • #5 3553809
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    marek216 napisał:
    Nikt nie zapytał na jakiej karcie i od jakiego dostawcy :!:

Zgodzę się z kolegą, z własnego doświadczenia. Jak używałem udostępniania z blaszanego komputera na laptopa to net chodził po LANie bez problemów, jechałem i na aurox Live Cd i drugi 2005.12 live na dvd, na mandriva 2006 później przesiadłem się na mandriva 2007 i Win XP (miałem dwa systemy ale linuxy musiałem odinstalować bo pilnie potrzebowałem na urlopie zrzucić materiał z kamery na dysk i zabrakło mi miejsca). Teraz zrobiłem małą modyfikację i mam postawiony router, blaszak chodzi po LAN a w laptopie mam WiFi na USB, blaszak odpala net na ww wspomnianym auroxie, a laptop nie znajduje karty WiFi podłączonej pod USB. Muszę znaleźć jakiś patent jak to zrobić, ale to trochę potrwa, bo nie jestem taki biegły w linuxach. Teraz net mam z kablówki Aster, ale kilka lat temu, miałem radiowy i antenę na dachu, to też miałem kłopoty ze skonfigurowaniem połączenia, nie mogłem znaleźć sterowników do modemu USB Planet (czytałem wtedy na jednym z forów linuxa o podobnych problemach tego modemu i potrzebie wklepania sterowników z connexanta, ale za mało pojętny byłem i nie dałem sobie z tym rady), więc ważne w tym temacie jest, na czym kolega jeździ.
    Na auroxie po LANie chodzi bez problemów, nawet jak obecny modem Motorolla SB5100E podłaczałem przez USB, to znajdowałem sterowniki do niego w systemie i chodził, ma Firefoxa w sobie, do netu jest spoko. Auroxa można kupić w kiosku z gazetką, można i ściągnąć z netu, ale płyta tłoczona ma swoją zaletę, dłużej Ci posłuży.
  • Pomocny post
    #6 3554022
    netserfer
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Ja doradzałbym ubuntu miałem okazje uruchomić na kablówce/neo/radiówce i nie miałem problemów.

Poza tym przyzwyczaiłem się do firefoxa i wole go od konqueror'a.

Zresztą do tak podstawowych zastosowań każda z bardziej popularnych wersji będzie dobra i raczej należało by się kierować własnymi przyzwyczajeniami niż tym co mówią inni
  • #7 3582974
    misieniek
    Poziom 14  
    Hej,
    może jest dystrybucja live która by obsługiawała modem neostrady
  • REKLAMA
  • #8 3583319
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    wystarczy przed nagraniem za pomocą myslaxcreator dodać do slaxa moduł ze sterami do modemu ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji polecano kilka dystrybucji Linux Live CD odpowiednich do przeglądania internetu, ze szczególnym uwzględnieniem Slax, Knoppix oraz Ubuntu (w wersjach z GNOME i KDE). Ubuntu wyróżniono ze względu na stabilne działanie Firefoksa i łatwość konfiguracji połączenia sieciowego, także na różnych typach łączy (kablówka, neostrada, radiowe). Wspomniano możliwość zamówienia płyty Ubuntu 6.06 za darmo. Poruszono także kwestie kompatybilności z modemami USB, zwłaszcza neostrady, sugerując dodanie odpowiednich sterowników do Slaxa przed nagraniem live CD. Dyskusja zawierała również uwagi o problemach z konfiguracją kart WiFi USB i sterowników modemów, co może wymagać indywidualnych modyfikacji. Ogólnie rekomendowano wybór dystrybucji bazując na własnych preferencjach i doświadczeniu użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA