logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie w subwooferze z TDA7294 - przyczyny i rozwiązania?

jacekFF 10 Lut 2007 17:57 1173 5
REKLAMA
  • #1 3553139
    jacekFF
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam mam taki mały problem a mianowicie posiadam subwoofer z wzmacniaczem opartym na TDA7294 bez przed wzmacniacz. Problem jest taki chciałem zrobić filtr dolnoprzepustowy ale chwilowo nie mam kasy i chciałem tak na razie coś wymyślić no i wymyśliłem , rozebrałem stare głośniki komputerowe z wzmacniaczem chyba 2x2W no i rozebrałem ten sprzęcik wyjąłem wzmaka i podłączyłem sygnał wejściowy z poziomu amplitunera out sub. i podłączyłem wyjście wzmocnione do suba i wszystko gra tylko słychać takie buczenie czym to może być spowodowane ?? czy to może być wina potencjometra ?? czy coś z masą ?? poomocy
  • REKLAMA
  • #2 3553182
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1077
    Sprawdź masy, może za mała pojemność kondensatora w zasilaczu, źle ekranowane lub podłączone przewody doprowadzające sygnał do wzmacniacza, nieprawidłowo podłączone masy w samym wzmacniaczu (powinny być połączone z jednego punktu). A może to buczenie idzie już ze źródła sygnału.
  • REKLAMA
  • #3 3553312
    zibi141
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Oprócz połączenia mas sprawdż dodatkowo w jaki sposób podałeś napięcie zasilania na dodatkowy układ wzmacniacza. Przypuszczalnie posiadasz duże tętnienia z napięcia zasilania. Najprościej i najszybciej podaj napiecie zasilania przez stabilizator serii 78xx (xx- w zależności jakim napięciem zasilasz dodatkowy wzmacniacz) z zastosowaniem podstawowej aplikacji stabilizatora. Powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 3553865
    jacekFF
    Poziom 13  
    a więc wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej transforamtor zalijący ten układ ma 9V i 0,3A
    Załączniki:
    • IMG00002.JPG (406.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3555143
    jacekFF
    Poziom 13  
    z tego co zobaczyłem wygląda ze masy są w pożadku
  • #6 3555684
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    podlacz rownolegle z diodami w zasilaczu- prostowniku kondensatory ceramiczne ok 1- 100 nf -z kazda dioda
REKLAMA