Kupiłem konsolke PS2 (nie PStwo) z japonii i wraz z nią dostałem konwerter/zasilacz? z 230V na 110/120V trochę stary (widać było że miał swoje lata). Konsolka z nim się włącza lecz ten zasilacz strasznie się grzeje i po ok 15min konsola wyłącza sie, jak troche przestygnie to znowu troszkę pochodzi (krócej odpowiedni do tego jak się wystudzi). Kupiłem nowy (znalazłem tylko na bazarku bo w sklepach mieli tam gdzie sprawdzałem, a troche ich zwiedziłem) te same parametry (50W i napięcie też to samo) lecz z nim tylko obraz mignie i odrazu zię wyłącza.
Czy może to być wina tego że w Japonii maja 100V a nie 110/120V? Jeśli tak to gdzie (sieć) kupić odpowiedni?
Czy jeśli w/w sposób 'jest zły' to czy da się wmontować zasilacz do konsoli od wersji PAL? Czy będzie pasować bez żadnych dodatkowych przeróbek?
Proszę o pomoc bo nie wiem jak rozwiązać ten problem a napewno wielu z użytkowników elektrody sprowadzało sprzet z Jap.
Z góry dzięki
Dodano po 4 [minuty]:
Uszkodzona (dawca) PAL to 30004
Dobra (potrzebyjąca 100V) NTSC/JAP to klasyk 10000
Pisząc o tym konwerterze chodziło mi nie o przejściowke samego gniazda (tego do kontaktu) a o adapter zawierający wejście jap/us->eur i dodatkowo zmieniający napięcie.
Czy może to być wina tego że w Japonii maja 100V a nie 110/120V? Jeśli tak to gdzie (sieć) kupić odpowiedni?
Czy jeśli w/w sposób 'jest zły' to czy da się wmontować zasilacz do konsoli od wersji PAL? Czy będzie pasować bez żadnych dodatkowych przeróbek?
Proszę o pomoc bo nie wiem jak rozwiązać ten problem a napewno wielu z użytkowników elektrody sprowadzało sprzet z Jap.
Z góry dzięki
Dodano po 4 [minuty]:
Uszkodzona (dawca) PAL to 30004
Dobra (potrzebyjąca 100V) NTSC/JAP to klasyk 10000
Pisząc o tym konwerterze chodziło mi nie o przejściowke samego gniazda (tego do kontaktu) a o adapter zawierający wejście jap/us->eur i dodatkowo zmieniający napięcie.