logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PS2 z Japonii. Adapter zawierający wejście jap/us->eur. Zmiana napięcia.

Zolwik_2004 10 Lut 2007 23:27 1764 2
REKLAMA
  • #1 3554524
    Zolwik_2004
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Kupiłem konsolke PS2 (nie PStwo) z japonii i wraz z nią dostałem konwerter/zasilacz? z 230V na 110/120V trochę stary (widać było że miał swoje lata). Konsolka z nim się włącza lecz ten zasilacz strasznie się grzeje i po ok 15min konsola wyłącza sie, jak troche przestygnie to znowu troszkę pochodzi (krócej odpowiedni do tego jak się wystudzi). Kupiłem nowy (znalazłem tylko na bazarku bo w sklepach mieli tam gdzie sprawdzałem, a troche ich zwiedziłem) te same parametry (50W i napięcie też to samo) lecz z nim tylko obraz mignie i odrazu zię wyłącza.
    Czy może to być wina tego że w Japonii maja 100V a nie 110/120V? Jeśli tak to gdzie (sieć) kupić odpowiedni?
    Czy jeśli w/w sposób 'jest zły' to czy da się wmontować zasilacz do konsoli od wersji PAL? Czy będzie pasować bez żadnych dodatkowych przeróbek?

Proszę o pomoc bo nie wiem jak rozwiązać ten problem a napewno wielu z użytkowników elektrody sprowadzało sprzet z Jap.

Z góry dzięki

Dodano po 4 [minuty]:

Uszkodzona (dawca) PAL to 30004
    Dobra (potrzebyjąca 100V) NTSC/JAP to klasyk 10000
    Pisząc o tym konwerterze chodziło mi nie o przejściowke samego gniazda (tego do kontaktu) a o adapter zawierający wejście jap/us->eur i dodatkowo zmieniający napięcie.
  • REKLAMA
  • #2 3557644
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Moj kolega mial podobna sytuacje, tylko ze kupil bez zasilacza. Znalazl jakis ale konsola nie dzialala, prawdopodobnie dlatego iz w Japoni maja inna czestotliwosc pradu 60Hz:|
  • #3 3564856
    Zolwik_2004
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Twoj kolega pewnie kupil PStwo (wersja slim - skoro piszesz ze bez zasilacza bo model ktory ja mam ma wbudowany zasilacz), ale i tak wydaje mi się, że jeżeli kupil w polsce zasilacz to powinna działać.

Temat można zamknąć. Kupilem adaptor 100-125V 75W i dziala tak jak powinno.
REKLAMA