logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY DVD-RW DRU-530A - nagrywa DVD, ale nie odczytuje ich. Co robić?

piotrek-la25 11 Lut 2007 02:50 843 3
REKLAMA
  • #1 3554875
    piotrek-la25
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    witam! problem jest taki, nagrywarka sony w komputerze nagrywa wszystko DVD ,DVD RW, CD-R, CD-RW, ale nie odczytuje plyt dvd nawet tych ktore wypalila, CD-R odczyta a DVD nie pomimo tego ze przed momentem ja nagrala o co tu chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 3554898
    zibomax
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    1. Jeżeli płytę DVD którą nagrałeś na SONY na własnym komputerze, czyta u "sąsiada" na innym napędzie (tak?)to napęd SONY jest ok w 99%..
    2. Sprawdź tą nagrywarkę Sony w innym komputerze - powinna normalnie nagrywać i czytać (tak?- 100% sprawna :))...
    3. Jeżeli w punkcie 1 i 2 uzyskałeś chociaż raz "nie" to przejdź do punktu 4,
    jeżeli dwa razy tak to czytaj punkt 5
    4. Sprawdź, czy w programie którego używasz do nagrywania płytek jest ustawiona ta nagrywarka SONY jako domyślna (a nie np IMAGE). Jeżeli ustawione jest poprawnie to płytka powinna mieć wyraźnie wypalone ścieżki.
    5. Masz błąd sterowników do obsługi dysków (te stery do płyty głównej) spotykane szczególnie jak masz starszą płytę główną, a nową nagrywarkę DVD.

Jeżeli nagrywarka nigdzie nie działa poprawnie to proponuję oddać na gwarancji.. lub kupić nową :(
    Jeżeli nie uda się usunąć problemu zawsze pozostaje poprosić o wymianę na inny napęd - czasami to też rozwiązanie...

Pozdrawiam

PS. Które rozwiązanie pomogło??
  • REKLAMA
  • #3 3558201
    piotrek-la25
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    sprawa jest taka ja mam 2 napedy dvd w kompie i nagram na sony to na pioneerze chodzi a na sony nie a kiedys chodzilo bez problemowo a nie stawialem systemu ani nic poprostu ktoregos dnia nie odczytala i tak zostalo
  • #4 3558291
    zibomax
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Sugeruję abyś sprawdził punkt 2... czyli zamontował dvd Sony u sąsiada, nagrał płytę i tam spróbował odczytać... uwzględnij tylko tych "sąsiadów" którzy mają nowsze komputery...

Jeżeli tam też nie działa poprawnie... to masz uszkodzony napęd..

PS.. Ten SONY JEST JESZCZE NA GWARANCJI? Jaki jest model płyty głównej?

Dodano po 3 [minuty]:

Jeżeli DVD pracuje pod system XP to z SP2..??

Dodano po 13 [minuty]:

Całość wiedzy jest na początku mojej wypowiedzi... Jednakże zapomniałem dodać... że jeżeli nie sterowniki do płyty głównej... to SP2 jest przyczyną... lub sterowniki wgrywane razem z programem do nagrywania... Miałem kilka razy z czymś takim do czynienia i zawsze udało mi się ten problem rozwiązać...

W jednym przypadku, aby nie instalować systemu od nowa wymieniłem klientowi nagrywarkę na inną z której jest zadowolony... a "uszkodzony" DVD pięknie czyta i nagrywa płytki u sąsiada tegoż klienta... :)

Pozdrawiam.
REKLAMA