logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak otworzyć pliki Microwin w Step7 dla wyższych sterowników?

mc323 11 Lut 2007 11:44 1590 7
  • #1 3555427
    mc323
    Poziom 2  
    Tak jak w temacie . Chciałbym otworzyć pliki napisane pod step7-microwin w step7 pod wyższe sterowniki . Jak tego dokonać. Od razu napiszę odpowiedź "użyj google" nie satysfakcjonuje mnie. Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #2 3558658
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam!
    Obawiam się że i „google” niedomogą. Tego nie da się zrobić automatycznie. Step 7 posiada tylko konwerter do programów w Step 5, a i tak spora część kodu trzeba przenosić „ręcznie”
  • #3 3559657
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Niestety się nie da. Trzeba przeklepać reczie. Microwin to program nie-simensowy, dlatego też nie jest kompatybilny z Step7, zresztą jest dużo lepszy, ale to może moje zdanie :)
  • #4 3562442
    mc323
    Poziom 2  
    Dzięki tak też mślałem chciałem się upewnić
  • #5 3562995
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 11
    Witam
    Można spróbować z MicroWina wyexportować programik, a Stepie7 wczytać "external source", zkompilować ew. poprawić.
    Pozdrawiam
    pawel
  • #6 3563209
    Maly
    Poziom 33  
    Cytat:

Można spróbować z MicroWina wyexportować programik, a Stepie7 wczytać "external source", zkompilować ew. poprawić.

Można troszkę jaśniej? Co ot za opcja external source w Step7?
    Pozdrawiam
  • #7 3563293
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 11
    Importujesz plik external source ( z microwina wyeksportowałeś *.awl, a tu importujesz taki plik)
    Jak otworzyć pliki Microwin w Step7 dla wyższych sterowników?
    następnie otwierasz ten plik. Otwiera się edytor i z menu plik wybierasz Compile. Teraz pozostaje stosowanie się do uwag kompilatora.
    pozdrawiam
    Pawel
  • #8 3563831
    Maly
    Poziom 33  
    Działa, chylę czoła, co prawda będzie sporo poprawiania, są różne komendy, ale da się to zrobić.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Nie istnieje automatyczny sposób na otwarcie i konwersję plików z Microwin do Step7 dla wyższych sterowników Siemens. Microwin jest programem dedykowanym dla sterowników nie-Siemens, co powoduje brak kompatybilności z Step7. Step7 posiada konwerter jedynie dla programów Step5, jednak i tam wymagana jest ręczna korekta kodu. Można jednak wyeksportować program z Microwin do pliku źródłowego (*.awl), a następnie zaimportować go w Step7 jako "external source". Po otwarciu takiego pliku w edytorze Step7 należy go skompilować i ręcznie poprawić błędy wynikające z różnic w komendach i składni. Metoda ta wymaga znacznej ingerencji użytkownika, ale umożliwia przeniesienie programu do środowiska Step7.
REKLAMA