logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV 25T1 – dziwne objawy - zakłócenia

sertk 12 Lut 2007 11:27 1263 6
REKLAMA
  • #1 3559142
    sertk
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam
    Trafił do mnie taki TV jak w temacie –zupełnie martwy: nie świeci nawet dioda „stanby” - choć zasilacz działa. Sprawdziłem „zimne luty” bo nic innego nie znalazłem. Telewizor ożył – wszystko działa, jedynie obraz i fonia jest dość przypadkowo zakłócana.
    Gdy się dokładniej przyjrzałem tym zakłóceniom stwierdziłem że TV silnie się odstraja i zestraja do danego kanału czemu towarzyszy burza w głośniku i paski na ekranie. Taki proces kilka w ciągu 3s i spokój na 30s.
    Przelutowałem głowicę lecz nic nie pomogło.
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3559385
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    W tym przypadku należy zająć się ARCZ,sprawdzic stabilnośc napiecia warikapowego.Jak tutaj wszystko bedzie ok to celowym jest podstawienie tunera.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3569430
    DAREK2004
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    tuner do wymiany, ewentualnie do polutowania
  • REKLAMA
  • #4 3569479
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

A może pcz. przelutować .
  • #5 3569489
    zebro
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Jeśli jest tuner z żółtą nalepką chyba made in hispania ,to zdecydowanie do wymiany - przelutowanie nic nie da. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 3631059
    sertk
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    czyszczenie i dokładne lutowanie głowicy pomogło - zobaczymy na jak długo?
    dziękuję za podpowiedzi....
    Pozdrawiam
    temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sony KV 25T1 początkowo nie wykazywał żadnych oznak życia, nawet dioda standby nie świeciła, mimo że zasilacz działał. Po sprawdzeniu i przelutowaniu zimnych lutów telewizor zaczął działać, jednak obraz i dźwięk były zakłócane. Objawy obejmowały silne odstrajanie i zestrajanie do kanału, towarzyszące burzy dźwiękowej i paskom na ekranie, powtarzające się kilka razy w ciągu kilku sekund, po czym następowała kilkudziesięciosekundowa stabilizacja. Wskazano na konieczność sprawdzenia stabilności napięcia warikapowego w układzie ARCZ oraz ewentualną wymianę lub przelutowanie tunera, zwłaszcza jeśli posiadał żółtą nalepkę (prawdopodobnie made in Hiszpania). Ostatecznie czyszczenie i dokładne przelutowanie głowicy okazało się skuteczne, choć autor zaznaczył, że efekt może być tymczasowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA