logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z kartą dzwiękową Sound Blaster X-Fi Platinum

Kamiloss19 12 Lut 2007 15:23 1743 7
REKLAMA
  • #1 3559985
    Kamiloss19
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dzień dobry mam taki problem. Kupiłem dosyć nie dawno karte dziękową Sound Blaster X-Fi Platinum. Problem wygląda nastepujaco. Kiedy wyłacze komputer na noc po czym wlanczam go na drugi dzien idzie mi ladowanie systepu do loga xp gdzie przesowaja sie te kosteczki po czym wywala mi czarne tło i juz dalej stoi system (tak sie dzieje ostatnio przedtem mialem automatyczne resety komputera). Ja oczywiscie wtedy resetuje komputer i dzieje sie to gdzies po 3-4 czasami wiecej razy pod rzad potem zaskakuje i juz normalnie dziala system. Zawsze sie to powtarza kiedy komputer wylanczam na kilka godzin po czym go wlanczam. Jezeli np wylacze komputer na np 5 min takiego problemu nie mam.
    Odlaczylem ta karte dziwekowa i panel przedni zeby sprawdzi czy to samo bedzie sie dzialo i oczywiscie nic takiego sie nie dzialo wszystko normanie sie zaladowalo.
    Co najciekawcze ostatnio testowalem ta karte na Windows Viscie ku mojemu dziwieniu takiego problemu nie bylo ale byl inny po resetowaniu komputera badz wylaczeniu i ponownym wlaczeniu sterowniki do karty sa autokasowane kiedy juz zaladuje mi sie pulpit sterownikow nie ma karta jest wylaczona nie ma glosu. Prosze o pomoc czego to moze byc wina jak ta karte naprawic zeby chodzila na Windowsie Xp.
    Dodam tylko ze mam zasilcza Chieftec - 450
  • REKLAMA
  • #2 3560060
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Masz zainstalowane najnowsze sterowniki ? Ze starszymi były problemy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3560445
    tronic1
    Spec od komputerów
    Tak,to są najnowsze.Zajrzyj do menadżera urządzeń czy karta nie ma konfliktów,przełóż kartę w inny slot.
  • REKLAMA
  • #5 3560667
    Mefyoo
    Poziom 13  
    Wydaje mi się, że problem resetowania kompa leży po stronie kondensatorów na płycie gł. a co do karty dźwiękowej - masz moze karte sieciową ? w niektorych SB dochodzi do wyczyszczenia eeprom'u za pośrednictwem napięcia pochodzącego od karty sieciowe LAN
  • #6 3562023
    Kamiloss19
    Poziom 11  
    Więc tak mam karte sieciową zintegrowana i z niej kożystam, nie wiem czy dobrze mysle ale wydaje mi sie ze to nie wina kondensatorów bo kiedy podlanczam inna karte dzwiekowa (nizszej klasy niz ta) wszystko chodzi ok, natomiast przelozylem karte w inny slot i po zaladowaniu pulpitu i odczekaniu ok 30s nastepuje reset komputera :/
  • #7 3562054
    tronic1
    Spec od komputerów
    Wyłącz ponowne uruchamianie komputera po wystą pieniu błędu i podaj jaki błąd wyskoczy.Zajrzyj do systemowego dziennika zdarzeń.
  • #8 3562376
    Kamiloss19
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Wyłącz ponowne uruchamianie komputera po wystą pieniu błędu i podaj jaki błąd wyskoczy.Zajrzyj do systemowego dziennika zdarzeń.

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chodzi o to ze mi sie resetuje komputer jeszcze przed załadowaniem systemu nie w trakcie jego kozystania.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty dźwiękowej Sound Blaster X-Fi Platinum, która powoduje zawieszanie się systemu Windows XP podczas uruchamiania po dłuższym wyłączeniu komputera. Objawy to zatrzymanie się ładowania systemu na czarnym ekranie po animacji loga XP oraz wielokrotne resetowanie komputera, po czym system uruchamia się normalnie. Problem nie występuje przy krótkim wyłączeniu (np. 5 minut) ani po odłączeniu karty dźwiękowej i panelu przedniego. Na Windows Vista karta działa bez tego problemu, choć pojawiają się inne problemy po resetach. W dyskusji sugerowano aktualizację sterowników do najnowszej wersji, sprawdzenie konfliktów w menadżerze urządzeń, zmianę slotu PCI oraz wyłączenie automatycznego restartu systemu po błędzie w celu identyfikacji komunikatu błędu. Podejrzewano również uszkodzenie kondensatorów na płycie głównej oraz interferencję z kartą sieciową zintegrowaną, która może wpływać na EEPROM karty dźwiękowej. Próby z inną kartą dźwiękową niższej klasy nie powodowały problemów, a zmiana slotu PCI nie rozwiązała problemu, a nawet wywołała reset po załadowaniu pulpitu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA