logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K300i po zalaniu – brak dźwięku, tryb zestawu HF, działa tylko z ładowarką

radziejsz 13 Lut 2007 14:13 1394 14
REKLAMA
  • #1 3564810
    radziejsz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam posiadam telfon se k300i , zpstał zalany a raczej zasliniony przez dziecko , uszkodził sie lcd i wogole telefo nie reagował na nic , dałem go kumplowi , wymienił lcd , wysuszył go , wgrał nowy soft , wiec telefon dostałem spowrotem sprawny , kosztowął mnie ten zabieg 100zł , po kilku dniach zaczal sie problem , na poczatku było cos takiego jak by sie włączał profil z zestawem hf , i nic nie było słychac z glosniczka od rozmow ani muzyki nie dało sie puszczac normalnie , jednak dzownki działały , ale wyłączyłem i włączyłem , działał , pzez chwile i to samo , wyłaczyłem opcje zestawu słuchawkowego , i mam dalej to samo nawet juz na podstawowym profilu , po jakims czasi enie działa dzwiek klawiszy rozmow.. wyłaczenie i włączenie telfonu nic nie daje , dopiero kiedy podlacze pod ladowarke i włacze to działa jednak po jakims czasie od odłaczenie ładowarki , to samo , czy to moze byc wina gniazda ?? czy soft sie wali ? czy moze dało by rade jakos to zrobic , a moze ktos z was jakims małym kosztem by mi pomogł w sumie nie zrobie tego sam , jednak chciałbym wiedziec co sie mogło stac , czy da sie to naprawic , pogadam jeszcze z tym kumplem , ale sie boje ze on nic nie poradzi , w sumie moglem i wczesniej nie oddawac , myslalem ze on to ogarnie a tu zonk , a moze to wina jakis ustawien w tym telefonie ?? pozdrawiam z gory dzieki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 3564836
    EpMd
    Poziom 17  
    samo suszenie nic nieda, jak sie wlancza profil HF
    trzeba dokladnie wymyc okolice zlacza systemowego, sa tam 2 male uklady (srebrne swiecace) jeden odpowiada za dzwieki.
    Najpierw wymyj telefon i wysusz, napisz jakie beda efekty
  • #3 3564876
    radziejsz
    Poziom 16  
    ale czy jest mozliwe aby dopiero po jakims czasie zaczeło sie od nowa knocic ? przez jakis czas dobrze a potem znowu cos nie tak ?:/ z tym myciem i suszeniem zobacze jakos wieczorem , sam nie mam nawet jak go rozkrecic pojde do jednego goscia i cos bedziemy myslec , jesli jeszcze jakies porady , to mile widziane aha i jeszcze pod ładowarka jest dobrze ??
  • REKLAMA
  • #4 3564900
    speeedmaster
    Poziom 13  
    zgadzam sie z kolega dokładnie wymyj telefon w clinserze potem wysusz dokładnie i wszystko powinno dzialac miałem podobny przypadek . pozdrawiam.
  • #5 3565474
    radziejsz
    Poziom 16  
    ok rozkreciłem ten telefon , nie widze nic takiego ? gdzie to jest dokładnie ?
  • #6 3565534
    EpMd
    Poziom 17  
    kolo zlacza systemowego (tam gdzie wpinasz ladowarke) sa 2 male ukladziki, kwadraty (wymiary cos kolo 5x5mm ) srebrne swiecace.
    wymyj dokladnie to miejsce, a najlepiej caly telefon
  • #7 3565578
    radziejsz
    Poziom 16  
    kurde no niestety w moim telefonie nie ma czegos takiego ?? ale jak to mozliwe moze jeszcze dokładniej z ktorej strony od strony wyswietlacza czy z tyłu , no ale szukam i szukam i nic nie widze czy to powinno byc wlutowane w takim rzadku pod klaiwatura , czy moze gdzies inedziej ?
  • REKLAMA
  • #8 3565720
    andastar
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Nie ma żadnej szansy umycia telefonu po zalaniu bez myjki ultradżwiękowej - pozostałe po zwykłym myciu i suszeniu pod scalakami BGA sole i zanieczyszczenia zaktywują się w pierwszy wilgotny dzień!
    Sam tego nie zrobisz, zajrzyj:
    softserwis.net
  • #9 3565833
    radziejsz
    Poziom 16  
    jak narazie po rozłozeniu i złozeniu jakos sobie chodzi , wyczyszcze go jakos pod wieczor normalnie , moze byc spirytus przemysłowy ?? coz mysle ze one sie własnie aktywowały , ale wczesniej był na ultra dzwiekowej a teraz po rozkreceniu widziałem zielone zanieczyszczenia , drogo maja w tym soft serwis , bo juz 100 wydałem , jak mam dac drugie tyle to se lepiej nowy telefon kupie ;)
  • REKLAMA
  • #10 3565852
    EpMd
    Poziom 17  
    andastar bez urazy,
    ale niemam u siebie wanienki a stawiam wiekszosc telefonow po zalaniu i jeszcze niemialem zadnej reklamacji.
    Jak masz zielone zanieczyszczenia wez w reke miekka szczoteczke do zebow, spirytus i lekko czysc, pozniej wysusz, jak nic nieda powtorz jeszcze raz :)
  • #11 3565875
    radziejsz
    Poziom 16  
    czyscił bede koło 19 wraz z kumplem , on sie zajomował czyms takim jako hobby zawsze to lepiej niz jak ja laik ;) tak wiec wieczorem napisze o rezultatach , dziwi mnie jednak to ze juz dosc długo działa i sie nei zwalił ;)
  • #12 3565916
    andastar
    Poziom 17  
    OK - bez urazy
    Kilka lat temu, kiedy u nas nie było jeszcze myjek, też używałem pędzelków. I choć nie było wtedy jeszcze BGA, naprawy były mało skuteczne. Wież mi więc, że wiem, co mówie.
    Codziennie ludzie przynoszą mi sprzęt po takich patentach. I tylko wanna jest je w stanie skutecznie postawić.
  • #13 3567358
    radziejsz
    Poziom 16  
    ok sprawa wyglada tak , nei ma tych dwoch poniewaz jeden został chyba wylutowany , oprocz tego jest jakies obejscie , nie ma nic pod klawiatura jak by wszytsko wylutowane , tam powinno cos byc chyba napewno . po wyczyszczeniu przestał działac całkiem ten jeden głosnik chyba musiałem jakis lut uszkodzic w czasie czyszczenia mimo ze byłem ostrozny , takie małe pytanie ile w tym soft systemie to moze kosztowac ?? naprawa czegos takiego ?? ktos grzebał przy tyym i jest zroobione to co napisałem pozdrawiam
  • #14 3577325
    Zbycho9
    Poziom 20  
    andastar napisał:
    OK - bez urazy
    Kilka lat temu, kiedy u nas nie było jeszcze myjek, też używałem pędzelków. I choć nie było wtedy jeszcze BGA, naprawy były mało skuteczne. Wież mi więc, że wiem, co mówie.
    Codziennie ludzie przynoszą mi sprzęt po takich patentach. I tylko wanna jest je w stanie skutecznie postawić.

Zastanawiam się jakiej wanienki używasz "Made in China" czy może mówisz o wiekszej "Made i China" testowałem osobiście kilka wanienek ultradzwiękowych i wiem że fakt coś tam bzyczy ale z myciem telefonów po zalaniu niema to nic wspólnego - szczoteczka i płyn i żadna wanienka nie da rady dokładniej a jeżeli są syfy pod układami to się je podnosi i czyści
    Co do wanienek sprzedawanych na naszym pięknym chińskim rynku niestety jestem nastawiony negatywnie

Pozdrawiam
  • #15 3577479
    andastar
    Poziom 17  
    Hej
    Jeżeli wanienka jest kiepska, płytę trzeba przepuścić kilka lub kilkanaście razy. Jeżeli nie dowierzasz tej technologii, przyjrzyj się, jak wygląda fluid po kilku dniach użytkowania myjki - to jest gęsta, mętna zawiesina. Siedzę w tym biznesie od początku, uwierz mi, że najgorszy chinol ma skuteczność siedemnaście milionów razy większą od najwspanialszych pędzelków. Nie ma żadnej szansy pozbyć się syfu spod kości inaczej, niż przy pomocy wanny.
    Pzdr

Dodano po 5 [minuty]:

Oczywiście można podnosić kości. Ale - szczególnie w erze cyny bezołowiowej - po co? To zawsze duże ryzyko. Pewnie, że są sytuacje, kiedy inaczej się nie da, np ELEKTROkorozja pod scalakiem, która wyżarła kulki. Ale dopiero wtedy, gdy mycie nie wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Sony Ericsson K300i po zalaniu i zaslinieniu przez dziecko przestał działać poprawnie – uszkodzony był wyświetlacz LCD, który został wymieniony, a następnie telefon został wysuszony i wgrany nowy soft. Po pewnym czasie pojawił się problem z dźwiękiem: telefon włączał profil zestawu głośnomówiącego (HF), brakowało dźwięku z głośnika rozmów i muzyki, działały jedynie dzwonki. Wyłączanie i włączanie telefonu nie pomagało, dźwięk pojawiał się tylko po podłączeniu ładowarki. Wskazano, że przyczyną mogą być zanieczyszczenia i sole pozostałe po zalaniu, które aktywują się pod układami BGA, szczególnie w okolicy złącza systemowego (gniazda ładowarki), gdzie znajdują się małe srebrne układy odpowiedzialne za dźwięk. Zalecane jest dokładne mycie telefonu specjalistycznym płynem (np. spirytusem przemysłowym) i suszenie, najlepiej w myjce ultradźwiękowej, gdyż zwykłe suszenie i mycie szczoteczką często nie usuwa wszystkich zanieczyszczeń. W przypadku poważniejszych uszkodzeń konieczne może być podniesienie i ponowne przylutowanie układów, jednak jest to ryzykowne i kosztowne. Wymiana softu raczej nie rozwiąże problemu, a uszkodzenia mechaniczne lub korozja pod układami mogą wymagać profesjonalnej naprawy. Koszty serwisu w specjalistycznych punktach mogą być wysokie, co czasem przewyższa wartość telefonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA