logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki Access Point lub coś innego do takiej sieci??

ŁukaszN 14 Lut 2007 00:30 1878 14
REKLAMA
  • #1 3568406
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam

Mam sieć bezprzewodową w której jest 6 osób i w tej chwili mamy neta 1,3Mb/s mamy na dniach zmieniać na 6 Mb łącze oraz może więcej osób i musze tym jakoś sprawnie zarządzać.
    Co mi będzie potrzebne do tego.
    Teraz mam AP Edimaxa do niego antena szczelinowa oni Yagi itp. który nie ma zarządzania pasmem a ja chyba takie coś potrzebuje
    Co najlepiej zrobić jakiego AP kupić czy jakiego polecacie który był by dobry do naszej sieć lub jakieś inne rozwiązania ale nie za drogie

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3568429
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    rozejzyj sie za mikrotik na płytach RB ,bedziesz miał swietny AP z podziałem neta dla uzytkowników oraz serwer PPPoE ,z konfiguracją niepowinienes mieć problemy , w necie zanjdziesz jak krok po kroku dokonać konfiguracj ;)
  • #3 3568466
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    A może coś jasiniej na ten temat co to jest mikrotik na płytach RB jakiś link do konkretnego modlelu czy coś
    Może coś innego jakiś AP czy nie??
    A pamiętajcie że musze do tego podłączyć neostradenie DSLa bo jest za drogi jak na mnie przynajmniej na razie.
    To jeszcze modem bende musiał kupić czy jak??
    Ja dopiero zaczynam przygode z sieciami wię się nie znam
  • REKLAMA
  • #4 3568477
    gothye
    Poziom 33  
    Mikrotik jest systemem a RB to RouterBoard (płyta główna z licencją ) na niewielką siec z podziałem max 20 -25 sesji wystarczy ci RB112
  • REKLAMA
  • #5 3568486
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    Nic mi to nie mówi niestety
    20 -25 sesji wystarczy ci RB112 nie kumam???
    A co się robi z taką płytką gdzie ja się podłącza czy coś da się do tego antene podłączyc i neostrade??
    Możesz mi to wyjaśnić i najlepiej podać jakiś link do czegoś takiego.
  • #6 3568496
    gothye
    Poziom 33  
    20 -25 sesji tzn uzytkowników
    rb112 model płyty a wygląda tak :
    http://www.interprojekt.pl/katalog/katalogp.a...terboards100.aspx&k=RTB-BOARD-RB112%2bWISP-AP

PRZEPRASZAM :!: TO NIEJEST REKLAMA
    masz wejscie Rj45 czyli bedzie pasować do modemu z takim wyjsciem

konfiguracja ?? moze być i okienkowa przez winbox
    instrukcje ?? proszę :
    http://download.mikrotik.pl/instrukcje/
  • REKLAMA
  • #7 3569222
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    Spoko załóżmy że takie coś kupie i co do tego benę musiał dokupić??
    Gdzie się taką płytkę montuje?
    Jak ją się zasila?
    Czy mogę do niej podłączyć antenę taką jak mam ?
    Czy jakoś inaczej to się robi?
    Jak to się ustawia poprzez co?? Podłąćza się do PC czy jak?
    Dętego potrzebna mi będzie jakaś buda?
    Jak może to napisz mi wszystko co mi będzie potrzebne?
    Może się ktoś inny jeszcze wypowie na ten temat?

Z góry dzięki
  • #8 3569371
    macos87
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    człowieku poco Ci mikrotik (licencja + pc + karty wifi/lan) nie twierdze że mikrotik jest bee ale nie do tak małej sieci.

Kup już lepiej coś z appro i będziesz miał QOS i limiter łącza. I dobre radio. Decyzja należy do Ciebie
  • #9 3569924
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    No to mi doradź coś bo się nie znam.
    co to appro i jakie dobre radio mżesz rowinąć i podać jakieś przykałądowe modele.
  • #10 3571236
    macos87
    Poziom 13  
    Polecam ovislinka z appro (linuks) 5460 v.2 sam użytkuje parę modeli i nie mam problemów. Wszystko konfigurujesz przez www możesz także w terminalu. Masz opcje do limitowania łącza jak i jego priorytetowania. No i wygląda całkiem całkiem:) Zwykły ovis nie ma tylu opcji co ze softem appro.
  • #11 3571473
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Mnie APPro54G wk... - nie chciało rutować na WISP. QoS jest w porządku.
    Ja natomiast polecam Linksys WRT54GL z darmowym softem Tomato - może to wytargać nawet 50 osób (to nie żarty) :D
  • #12 3571491
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    A możę jakiś link?
    Ile to kosztuje bendę miał do wydania na to około 300-400zł to bym chciał coś co napewno się sprawdzi:)
  • #13 3573383
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    D-Linków nie polecam - sprzęt do piaskownicy dzieciom...
  • #14 3574592
    ŁukaszN
    Poziom 16  
    Linksys WRT54GL mówisz oblukam
    A może ktoś inne syę wypowie na temat tego sprzętu??
    A może coś droszszego co by się na przyszłość przydało tak około 300-350zł tylko żeby antenki były odkręcane.
  • #15 3574732
    macos87
    Poziom 13  
    #MacGyver wisp nie znajduje się na appro tylko na oryginalnym sofcie ovislinka i jest to niepotrzebny bajer . Appro nie jest darmowe ale co za tym idzie ma gwarancję kupujując urządzenie wraz z tym softem masz pełen support. Co do linksysa to nie będe się wypowiadał za dużo gdyż za mało ich miałem ale widać w nich ręke cisco to fakt. Jednak czy warto? Do profesionalnej sieci i tak to za słaby sprzęt a 50 osób no cóż "możliwe" .

A tu masz linka jak wgląda appro (nowe) http://demo.appro54g.cz/[/url]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada sieć bezprzewodową dla 6 osób z łączem 1,3 Mb/s, planuje zwiększyć prędkość do 6 Mb/s i potrzebuje urządzenia do efektywnego zarządzania ruchem i podziałem pasma. Obecnie używa Access Pointa Edimax z anteną szczelinową i anteną Yagi, ale brak mu funkcji zarządzania pasmem. W dyskusji polecano urządzenia Mikrotik RouterBoard, szczególnie model RB112, który obsługuje do 20-25 sesji użytkowników, posiada wejście RJ45 do podłączenia modemu DSL i umożliwia konfigurację przez program Winbox. Jednak pojawiły się opinie, że Mikrotik może być zbyt rozbudowany i kosztowny dla małej sieci. Alternatywnie rekomendowano urządzenia Ovislink z oprogramowaniem APPro, które oferują QoS, limitowanie i priorytetyzację łącza oraz łatwą konfigurację przez WWW, a także Linksys WRT54GL z darmowym oprogramowaniem Tomato, które może obsłużyć nawet do 50 użytkowników i ma odkręcane anteny. Dyskusja zawierała także krytykę sprzętu D-Linka jako mniej profesjonalnego. Użytkownik poszukuje rozwiązania w budżecie około 300-400 zł, z możliwością podłączenia do neostrady DSL i anten zewnętrznych. Podano linki do instrukcji Mikrotik i demonstracji oprogramowania APPro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA