logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzony Pen Drive widoczny w systemie, ale niefunkcjonalny?

jarus2 14 Lut 2007 10:49 19461 10
REKLAMA
  • #1 3569308
    jarus2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam !
    Czy da się uratować Pen Drive.
    System go widzi, ale nic się nie da zrobić.
    Sformatować też nie.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• REKLAMA
  • #2 3569330
    slavmen
    Poziom 12  
    Troszeczkę jaśniej . Co to znaczy ze go widziale nie da sie nic zrobić.
    Wykrywa go jako urządzdenie podlaczone pod port usb ale nie widzi jako dysk logiczny lub widzi ale nie pozwala wykonać kompletnie żadnych operacji?
    Czy jest to typowy pendrive czy mp3 player który słuzy jako pendrive?

Troszke wiecej informacji na temat twego problemu a na pewno znajdzie się ktoś kto ci pomoze.
  • #3 3569437
    jarus2
    Poziom 10  
    Widzi go jako dysk logiczny ale tak jak piszesz żadnych operacji się nie da wykonać. Acha zapomniałem dodać że stało się to wtedy jak był włożony do innego kompa. I potem gdy włożyłem do swojego już nic nie dało się zrobić. Jest to typowy pen
  • REKLAMA
  • #4 3569555
    slavmen
    Poziom 12  
    1.Czy z tego sdrugiego kompa był wyłączany z ikonki Bezpiecznego odłaczania sprzętu? (jak nie tomoze i to być przyczyną - uszkodzenie)
    2. Czy da się chociaz odtworzyć taki aby było widać jakie pliki/foldey są na nim. Przy czym jesli nie próbowałes spróbuj równiez przy uzyciu menadzerów plików innych niz Eksplerator windowsowy.
    3 Spróbuj go diagnozować jakimś programem do diagnostyki dysków (te nowsze w pełni obsługuja pendrive i mozliwiaja wykrycie-niestety to nie oznacza usunięcie ewentualnych - równiez fizycznych usterek)
  • #5 3570693
    jarus2
    Poziom 10  
    Nie prawdopodobnie nie był użyty proces bezpiecznego odłączania od kompa.
    Pokazuje że widać go w kompie, ale nie można zrobić nawet formatu
    Jak naprawić uszkodzony Pen Drive widoczny w systemie, ale niefunkcjonalny?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Przypomnę jeszcze koledze ...... że nie interesuje nas co kolega ma na pulpicie :!:
    Fotka przed zamieszczeniem na forum powinna być jeszcze odpowiednio z kadrowana !
    Następnie zaś dopiero umieszczona na forum.
    Oczywiście powinna być na tyle ostra by można odczytać tekst (nie tak jak w Twym wypadku) ... :idea:
  • REKLAMA
  • #6 3570745
    kotecci
    Poziom 12  
    Jesli masz mozliwosc sprobuj podlaczyc do innego komputera
  • #8 3571051
    jarus2
    Poziom 10  
    Słuchajcie poradziłem sobie. Tak jak widzicie na zdjęciu które wcześniej przesłałem, zobaczyłem że dysk jest nie przydzielony. Kliknołem prawym myszką i wybrałem właściwości i system zapytał mi się czy chce przydzielić nr dysku- dalej i później już dało się sformatować i jest wszystko ok.
  • #9 3711060
    steelq
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    O co chodzi z tym bezpiecznym odłączaniem sprzętu (ja sobie nie zawracam tym głowy już w różnych sytuacjach pena odłączałem, zapis odczyt, usuwanie eraserem i wszystko z nimi git (512mb kingston dti, i 1gb kingston dtiII).
  • #10 3711541
    Roman-Pila
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Z tym bezpiecznym odłączaniem chodzi o to, że system operacyjny, podczas wydania takiego polecenia poinformuje cię, jeżeli będzie wykonywał jakąś operacje na przyłączonym urządzeniu i powie Ci, że np. "w tej chwili nie można usunąć tego urządzenia..... " wyjęcie pendrive-a lub odtwarzacza mp3 w takim momencie może spowodować programowe uszkodzenie urządzenia, a nawet (choć zdarza się to niezwykle rzadko) nawet i elektryczne...
    lub uszkodzi się sam port w komputerze ( raz miałem taki przypadek w serwisie ) jeżeli system nie dokonuje akurat żadnej operacji na urządzeniu, dowiesz się, że sterownik urządzenia został "wygaszony" (na przykład zniknie ikonka dysku wymiennego) i masz wtenczas pewność że należycie wyhamowałeś urządzenie.
    Warto tego przestrzegać... Człowiek dużo kłopotów może sobie zaoszczędzić.
    A tak na marginesie, gdyby czasem szanowny kolego stelq nie wiedział, gdzie "panel" czy też ikonka takowej aplikacji to informuje, że jest ona "osiągalna" koło zegarka na pasku systemowym (mówię o windows oczywiście a nie o linux-ie) i "ujawnia się" tylko podczas użytkowania urządzeń USB i PCMCIA i im podobnych .... wymiennych ;-)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 3711569
    steelq
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Dzięki za odpowiedź.

PS. O ikonce wiedziałem :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył pendrive'a widocznego w systemie jako dysk logiczny, lecz niefunkcjonalnego i niemożliwego do sformatowania. Przyczyną mogło być niepoprawne odłączanie urządzenia od innego komputera bez użycia opcji bezpiecznego usuwania sprzętu, co mogło spowodować uszkodzenie logiczne. Rozwiązaniem okazało się sprawdzenie w zarządzaniu dyskami, gdzie pendrive był widoczny jako obszar nieprzydzielony. Po ręcznym przydzieleniu litery dysku i sformatowaniu urządzenie zaczęło działać poprawnie. W dyskusji podkreślono znaczenie bezpiecznego odłączania pendrive'ów, aby uniknąć uszkodzeń programowych lub sprzętowych. Zalecano także użycie narzędzi diagnostycznych do dysków oraz próby podłączenia pendrive'a do innego komputera w celu weryfikacji problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA