logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony kv-c 2171k, zachowuje się jakby chciał się wyłączyć, trzaski.

jabi 14 Lut 2007 12:30 1207 16
REKLAMA
  • #1 3552379
    jabi
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam. Tv załącza się lecz co jakiś czas zachowuje się tak jakby chciał się wyłączyć trzaski w głośnikach i widoczne na ekranie zaniki obrazu zachwuje się jakby gdzieś zimny lut. Sprawdziłem wszystko pod tym kątem ale ten efekt jest niezależnie od tego czy płyta ruszam czy tez nie. Czasem ruszam płytą i wszystko jest oki. Efekt taki dzieje sie zazwyczaj zaraz po włączeniu Tv. A jednym razem całkiem stracił treść obrazu i był na ekranie tylko śnieg po wyłączeniu i ponownym włączeniuy było znowu oki. sugerowało by to na uszkodzenie w tunerze ale tam też prawie wszystko przelutowałem. Może ktoś miał podobny problem. A może to od układu odchylania od pionu ?? napięcia z zasilacza są poprawne.prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3552398
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Glowica trzeba przelutowac wszystkie masy.Tymczasem.
  • #3 3552914
    jabi
    Poziom 12  
    Dzięki po przelutowaniu masy narazie jest oki. Muszę go jeszcze potestować bo taką głowice trudno jest kupić a pewnie najlepsza była by podmianka by problem nie wrócił.

Dziękije za pomoc.
  • #4 3562611
    Giciomen
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Jak działa to już bedzie działać.To jest wada wszystkich Soniaczy.... Zimne luty.
  • REKLAMA
  • #5 3562835
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Masz racje.Jak dziala to znaczy ze bedzie dzialac i bedzie wszystko ok.
  • #6 3569367
    jabi
    Poziom 12  
    Witajcie. Przez pare dni było oki a teraz znowu wraca ta usterka. Wylutowalem głowice otwarłem i wszystkie masy na około polutowałem. Złącze całego tunera też przelutowałem. I dalej pare minut po włączeniu dzieje sie to samo. jakby chciał się wyłączyć. Pomożcie może coś przeoczyłem ??
  • #7 3569389
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam .

Kwarc 503 kHz wymień .

Przepraszam , to nie to , pomyliłem model .
  • #8 3569696
    jabi
    Poziom 12  
    Witam. Tv załącza się lecz co jakiś czas zachowuje się tak jakby chciał się wyłączyć trzaski w głośnikach i widoczne na ekranie zaniki obrazu zachwuje się jakby gdzieś zimny lut. Sprawdziłem wszystko pod tym kątem ale ten efekt jest niezależnie od tego czy płyta ruszam czy tez nie. Czasem ruszam płytą i wszystko jest oki. Efekt taki dzieje sie zazwyczaj zaraz po włączeniu Tv. A jednym razem całkiem stracił treść obrazu i był na ekranie tylko śnieg po wyłączeniu i ponownym włączeniuy było znowu oki. sugerowało by to na uszkodzenie w tunerze ale tam też prawie wszystko przelutowałem. Może ktoś miał podobny problem. A może to od układu odchylania od pionu ?? napięcia z zasilacza są poprawne.prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #9 3569710
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Na 100% zimne luty.Sprawdź wszystkie luty od zasilacza i połączenia. pozdrawiam.mon
  • #10 3569723
    jabi
    Poziom 12  
    Temat został zamnkiety choć wcale tego nie chciałem:( Może przez nieuwage kliknąłem jesli tak to przepraszam. Ale nadal jest aktualny bo TV nie jest jeszcze sprawny dzieje się to samo.
    Aluś mówiłeś aby przelutować kwarc 503 khz ale gdzie ten kwarc na płycie tunera mam 3 kwarce 4.4Mhz, 3,5Mhz i 13,875khz wiec gdzie szukać 503 khz??

ps Masy w głowicy przelutowałem oraz sprawdziłem płytę pod kątem zimnych lutów.
  • Pomocny post
    #11 3569780
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Jeszcze to połączenie w głowicy
    Sony kv-c 2171k, zachowuje się jakby chciał się wyłączyć, trzaski.
  • REKLAMA
  • #12 3569816
    jabi
    Poziom 12  
    Dzięki Tenap dostałem maila i Właśnie przelutowałem ide podłączać
  • #14 3569959
    jabi
    Poziom 12  
    A co to za link?? - Tenap??
    Tv narazie działa bez problemu ale muszę go potestować bo juz tak było że kilka dni nic się nie działo a potem problem powrócił
    Moderowany przez obcy7:

Proszę przeczytać regulamin, zwłaszcza pkt 10.1 i 10.5.
    Następnym razem będzie ostrzeżenie. Tematy scaliłem.

• #15 3571783
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Przykro ale głowica będzie do wymiany .
  • Pomocny post
    #16 3574370
    Janusz501
    Poziom 10  
    Witam problem lezy w szynie bus trzeba dobrze przelutowam masy ale przy obu scalakach najlepiej polaczyc glowice kabelkami i na wyciagnietej glowicy to zrobic dzala na 100%
    milego dnia
  • #17 3629380
    jabi
    Poziom 12  
    Dziękuje Tenap miałeś racje ten felerny punkt do przelutowania rozwiązał sprawe. dziękuje za rysunek dzięki niemu bez trudu go odnalazłem.

Jeszcze raz serdeczne dzieki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor Sony KV-C 2171K uruchamia się, lecz po chwili pojawiają się trzaski w głośnikach oraz zaniki obrazu, co sugeruje problem z zimnymi lutami. Pomimo przelutowania mas na głowicy i płycie tunera, usterka powraca, a objawy występują głównie zaraz po włączeniu. Sprawdzono również napięcia zasilacza, które są poprawne. Wskazano, że problem leży w zimnych lutach na masach głowicy oraz szynie bus, szczególnie przy obu scalakach. Zalecane jest dokładne przelutowanie wszystkich mas, a także połączenie głowicy kabelkami podczas lutowania na wyciągniętej głowicy, co skutecznie rozwiązuje problem. Wymiana głowicy jest ostatecznością, gdyż jest trudno dostępna. Próby wymiany kwarcu 503 kHz okazały się nieadekwatne, gdyż na płycie tunera znajdują się inne kwarce. Ostatecznie poprawne przelutowanie mas i połączeń na głowicy i szynie bus rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA