logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wymiary prostokątnego portu bass reflex do obudowy głośnika?

czarnymati 14 Lut 2007 23:47 15060 13
REKLAMA
  • #1 3573091
    czarnymati
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jest jakis sposob na wyliczenie takiego portu?

Ja zrobilem w taki sposob,ze obliczylem objetosc bass reflexow ktore wskazal producent do zalecanej obudowy ( 2x port 100mm na 260mm ) wyszlo mi okolo 4082 cm szesciennych.szerokosc obudowy to 44 cm z plyty 22 mm, czyli prostokatny port szeroki na 39,6 cm ( 44cm - 2x 2,2 cm=39,6cm)Wiec pomyslalem i wymyslilem ze port o dlugosci 26 cm (tak jak zaleca prducent) pomnozylem przez szerokosc czyli 39,6 i brakowalo mi wysokosci.W zaokragleniu wysokosc wyniosla 3,8 cm czyli mnozac wysokosc, szerokosc i glebokosc prostokatnego portu (39,6 x 3,8 x 27) wyszlo mi objetosc podobna do tych rur bass reflex ( okolo 4080 cm szesciennych) i wydaje mi sie ze tak by moglo byc? Zalacze jeszcze rysunki:
    Załączniki:
    • Jak obliczyć wymiary prostokątnego portu bass reflex do obudowy głośnika? OBUDOWA MAGNAT XTC 1500.JPG (40.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3573199
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    a jakie strojenie wychodzi przy tym BR?? probowales sie bawic programikiem do symulowania tego??

Dodano po 20 [minuty]:

nobo widze ze lubisz chyba matematyke :) w takich przypadkach przydatny jest programik :) ktory za ciebie obliczy dugoscc tego portu w zaleznosci jaka bedziesz miał szczeline BR a zaleznie od strojenia nie zawsze skonczy sie BR przed tylna scianka :) jesli bedziesz miał niskie strojenie to moze ci wyjsc ze bedziesz musiał zakrecic z BR rownolegle do tylnej scianki :) a czemu niechcesz miec okragłego BR ?? przy obudowie 80L masz na tyle miejsca by sie zmiescic z BR okragłym ktorego duzo łatwiej idzie wyreulowac a BR prostokatny bedziesz musiał docinac lub bedziesz musiał wycinac kolejna nowa scianke :)

Dodano po 9 [minuty]:

fabryczne strojenie na 2 okragłych prtach wychodzi ci gdzies w granicach 42Hz chcac zachowac to strojenie edziesz musiał zastosowac port wysoki na 39.6cm szczelina BR 3cm a jej dłygosc 20cm da ci to samo strojenie co fabryczne stosujac długosc BR 35cm otrzymasz strojenie 34Hz :) wiec czekam tylko na opinie fachowcow zeby mnie poprawili w razie pomylek :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3574002
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    Polecam program bassbox6 pro jest dużo łatwiejszy w obsłudze i ma mniej błędów niż winisd
  • REKLAMA
  • #5 3574045
    B_A_R_T_E_K_120
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Dokładnie jak crazy_88 BassBox 6 PRO
  • REKLAMA
  • #6 3574170
    DrumAnDBass
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    czarnymati
    hehe poszedles troche inna droga choc chyba tez poprawna.
    Mozna to obliczyc duzo latwiej:

rura ma srednice 10cm czyli jest to 78,5cm²
    masz 2 rury czyli 150cm² dlugosc zostawiasz ta sama co rur i gotowe:)
    Mozesz rozplanowac te 150cm jak chcez jak Ci wygodnie.
    Wazne jest zeby taki port NIE PRZYLEGAL DO ZADNEJ SCIANY SKRZYNI. Jesli przylega np. do 3 scian to powinienes skrocic, zrobic port 0,6-0,75 dlugosci co bylo wczesniej. Nie wytlumacze Ci dlaczego ma to zawiazek z jakims prawami akustyki ktorych nie znam, za to recze ze tak jest ;)
    Jesli chcesz to zrobic porzadnie zeby mucha nie siadala to:
    Najlepiej gdy port "zawiesisz" w skrzyni, oczywiscie musisz jego obietosc (ktora juz policzyles ;) ) dodac do litrazu budujac skrzynie.
    I gra i tyka :)
    Załączniki:
    • Jak obliczyć wymiary prostokątnego portu bass reflex do obudowy głośnika? pict00610cxji6.jpg (55.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obliczyć wymiary prostokątnego portu bass reflex do obudowy głośnika? pict0016tb1.jpg (60.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3574235
    DrumAnDBass
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Tak to moze wygladac. Wazne jeszcze zebys krawedzie ladnie zaokraglil.
  • #8 3574270
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    czarnymati twoje obliczenia sa poprawne chociaż dałbym zamiast tych 3,8 cm 4cm i było by si jeśli chcesz być dokładny. Wiesz jeśli chcesz możesz zrobić wyzszy port wtedy wystarczy przedłużyć port , moze on nawet iść po tylnej ściance

te ostatnie zdjecie to moja skrzynia zrobiona do alx'a 122 sp :D
  • #9 3575236
    czarnymati
    Poziom 18  
    W moim przypadku gdybym zaokraglil port jak bbartasswlkp przedstawil to na zdjeciach to musial bym go przedluzyc, czyli nie mial by 26 cm tylko wiecej :)
  • #10 3575352
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    nipisałem że jest taka możliwość powiekszenia basrefleksu żeby poterzniej wyglądał , oczywiście wiązało by to sie z przedłużeniem portu.
    Tak jak chcesz robić to dobre rozwiązanie.
  • #11 3576259
    czarnymati
    Poziom 18  
    Gdzie mozna sciagnac ten programik bassbox 6 pro?? ciezko go znalezc bo szukalem go troche..........
  • Pomocny post
    #12 3576304
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    ja go ściągnołem prze emule zajmował 28Mb razem z serialem :D
  • #13 3577179
    czarnymati
    Poziom 18  
    " Pe " to moc nominalna czy muzyczna?

Juz posiadam ten program ale mam problemy bo nie posiadam wszystkich parametrow, a miedzy innymi "Sd" , "Le" no i nie posiadam wymiarow glosnika, znam tylko srednice (38cm) :/
  • #14 3577915
    bbartasswlkp
    Poziom 31  
    Pe to moc nominalna RMS , Wymiary głośnika:
    średnica montażu 353mm
    głąbokość montażu 180mm
    średnica magnesu 185mm

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody obliczania wymiarów prostokątnego portu bass reflex do obudowy głośnika. Autor obliczył objętość portów okrągłych zalecanych przez producenta (2x port 100 mm na 260 mm), co dało około 4082 cm³, a następnie próbował przeliczyć to na port prostokątny, uwzględniając szerokość obudowy i grubość płyty. Wskazano, że można uprościć obliczenia, traktując port jako kanał o powierzchni przekroju równoważnej sumie przekrojów rur okrągłych i zachowując ich długość. Podkreślono, że port nie powinien przylegać do ścianek obudowy, co wymaga korekty długości portu. Zalecane jest zaokrąglenie krawędzi portu, co może wymagać jego wydłużenia. Wskazano na możliwość stosowania programów symulacyjnych, takich jak BassBox 6 PRO, który jest polecany jako łatwiejszy i mniej błędny niż WinISD, do precyzyjnego obliczania długości i strojenia portu bass reflex. Poruszono także kwestie parametrów głośnika potrzebnych do symulacji, takich jak moc nominalna (Pe), średnica montażu, głębokość montażu i średnica magnesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA