logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CW-28C75V ch.KS3A rev.01 - TV włącza się tylko do trybu czuwania

chres37 15 Lut 2007 11:12 3928 20
REKLAMA
  • #1 3574135
    chres37
    Poziom 16  
    TV trafił do mnie po nieudanej próbie naprawy a konkretnie wymiany trafopowielacza i procesora SDA5555A 042 .
    Objaw jest mianowicie taki że tv włącza się tylko do trybu czuwania , napięcia z przetwornicy stabilne ,5V i 3,3V w normie , świeci ciągle czerwona dioda,choć przez ułamek sekundy przy włączaniu pojawia się zielona.
    Brak przebiegów Hsync i Vsync oraz na szynie IC2 (main SCL,SDA)poziom wysoki >3V,za to na szynie ROM SCL,SDA przebiegi są poprawne przy poziomie około 1,6-1,7V, Xin,Xout również są poprawne.
    W pierwszym rzędzie podstawiałem czystą pamięć 24C16 (nie wiem czy ma ruszyć na czystej ?) , odłączałem od szyny IC2: MSP oraz VDP niestety bez żadnych efektów więc szyny chyba nic nie obciąża.
    Następnie "czepiłem się " zgodnie z zaleceniem serwisówki Q910 i Q910 (2N2700) -podstawienie ich nie przyniosło też żadnej zmiany, myślałem tez jeszcze podstawić układ resetu KIA7025 ( na 33 n. CPU jest jakieś 3,2V) ale niestety nie mam go pod ręką .
    Czy sądzicie że to może być SDA5555A czy raczej stawiać na pewną zaprogramowaną pamięć ?
    chres.

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

Dodam jeszcze że w tej wersji chassis (rev.01) w miejscu VDP3120 jest wmontowany moduł 100Hz o oznaczeniu: AA41-00475A , jest to osobna,pionowa płytka z trzema procesorami SDA,VPC i chyba DPU (zaklejony) w obudowach SMD.
    Jest on zasilany z dwóch stabilizatorów regulowanych 5V i 8V sterowanych przez SDA za pomocą Q907 Hpower i Q908 power , po sztucznym wysterowaniu ich baz napięcia na module są prawidłowe ale impulsów synchro brak w dalszym ciągu.
    Jest on do zamówienia w Aswo za bagatela 508PLN...
    Czy ktoś miał podobny problem z tym chassis ?

Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

Ponawiam prośbę o pomoc , czy ten TV powinien startować na czystej pamięci ?
  • REKLAMA
  • #2 3578965
    chres37
    Poziom 16  
    Nikt nie pomoże ???:cry::cry::cry:
  • #4 3581739
    chres37
    Poziom 16  
    Napięcia przetwornicy w stdby +148,+11,7,+17,2,+6V , pod obiązeniem +B (żarówką 60W) stabilne.
    Pion LA7845 wygląda na sprawny , diody wokół na pomiar też , pion raczej nie obciąża ,pamięć czystą już podstawiałem, nie wstaje wogóle wysokie,brak impulsów synchro oraz na szynie IC2 (main SCL,SDA), nie mam testera magistrali i brak mi już koncepcji...
    Może ten reset procesora KIA7025 jego nota podaje że jest na 2,5V ( na 33 n. CPU jest jakieś 3,2V) ?
    Czy można coś podstawić innego za KIA7025AP - mam go tylko na zamówienie ?
    chres.
  • #5 3583898
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Możesz wyjąć pamięć i ot powinien się dać uruchomić tj. ma wejść wysokie - na ok. 6-7 sekund (w tym czasie dioda LED mruga czerwonym światłem), potem ot się wyłącza i sobie 'tyka' wysokim napięciem 8 do 9 razy (w tym czasie dioda nie świeci), potem wyłącza się do czuwania.
    Napięcie na 33. pinie proca masz prawidłowe (co nie znaczy jeszcze, że układ resetu jest sprawny).

To wszystko stwierdzono w otc z takim samym rozwiązaniem układowym (mam na myśli moduł, o którym piszesz i procesor).
  • REKLAMA
  • #7 3589579
    chres37
    Poziom 16  
    Można podstawić coś innego za KIA7025AP,albo sprawdzić go na 100% ?
    Pamięć wstawiałem 24C16.
    +B na żarówce ok. 136 V,pozostałe napięcia też są w normie.
    Dzisiaj przyjrze się gałęzi X-RAY.
  • REKLAMA
  • #8 3589695
    amik9m
    Spec od TV
    Układ KIA można sprawdzić w b.prosty sposób:
    - wyjmujesz ten układ,
    - włączasz zasilanie - dioda LED świeci na pomarańczowo
    - dotykasz końcówką miernika nóżki 33 proca,
    po 2-3 sek. ot powinien przejść do czuwania (dioda LED świeci na czerwono) lub do stanu pracy - w zależności od tego, w jakim stanie zostało wyłączone zasilanie.
  • #9 3589788
    chres37
    Poziom 16  
    Dzięki amik9m , biorę się za sprawdzanie KIA, tylko że mi led świecił cały czas na czerwono...
    i ten brak impulsów (mimo podmiany procesora) na magistrali IC2 main SCL,SDA...
    chres
  • #10 3591087
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Zauważ, że oryginalna pamięć to 24L161 zasilana 3,3V.

+2,5V masz poprawne? Jeśli procesor nie chce podjąć normalnej pracy /ani na moment nie gaśnie czerwony LED/ to i ipumulsów H i V nie będzie.
  • #11 3591201
    amik9m
    Spec od TV
    Tak, ale pamięć na razie nie ma tu nic do rzeczy - można ją wyjąć i ot ma dać się włączyć do pracy.
    Co do reszty - pełna zgoda.
    Dodam jeszcze, ze magistrala I2C nie pracuje tutaj w sposób ciągły, a jedynie podczas wykonywania jakichś 'działań' (włączanie do pracy, przełączanie programów, regulacje).
  • #13 3595074
    chres37
    Poziom 16  
    Wyjąłem KIA i jest tak:
    włączam, dioda świeci na pomarańczowo,
    dotykam do 33n. miernikiem dalej świeci na pomarańczowo,
    napięcie 3,2V, brak jakiiejkolwiek reakcji,na szynie IC2 "cisza" tak i z oryginalną pamięcią (A51DC) jak i bez , z tym że jak jest pamięć to procesor z nią "gada" na n.3 i 2 (ROM SCL,SDA)są przebiegi jak złoto.
    Nie sprawdzałem jeszcze gałęzi X-RAY - po włączeniu na dzieńdobry jest na 23n. 3,2V- czyżby tu był pies pogrzebany ?
    :arrow: mirex o które +2,5V Ci chodzi ,o te po resecie ?
    chres
  • #14 3595175
    amik9m
    Spec od TV
    SDA i SCL to raczej nóżki 5 i 6 pamięci A51DC (jak i wielu innych z tej 'rodziny').

Chodziło o napięcie +2,5V zasilające procesor (jest on zasilany dwoma napięciami:
    +2,5 i +3,3V).
  • #15 3595273
    chres37
    Poziom 16  
    5 i 6 pamięci A51DC ale n.3 i 2 (ROM SCL,SDA) procesora...
    n.13 i n.37 CPU 2,5V ,
    n.30 i n.40 CPU 3,3V stabilne, bez zastrzeżeń
  • #16 3595329
    amik9m
    Spec od TV
    Czy próbowałeś wyjąć pamięć i włączyć tv bez niej? Pisałem o tym 3 dni temu, a odpowiedzi brak...
  • #17 3595391
    chres37
    Poziom 16  
    Próbowałem... i to nie jeden raz i z wyjętym resetem i wymieniałem Q909 i Q910 (2N2700) i nic , żadnych efektów...
    Nie wiem czy z Xray-em dobrze go podniosłem (n.23) bo dalej na nim jest 3,2V

Dodano po 17 [minuty]:

teraz wiem już napewno , izolowanie nóżki 23 procesora (Xray) nic nie zmienia jest na niej cały czas 3,2V
    jeśli "test" resetu który wcześniej wykonywałem wyklucza KIA to chyba niewiele już zostało...
  • REKLAMA
  • #18 3595542
    amik9m
    Spec od TV
    Zostały układy podłączone do magistrali - trzeba by zapiąć tester i zobaczyć, jak wygląda 'dogadywanie się' procesora z tymi układami; przy braku odpowiedzi od któregoś mogą być właśnie takie objawy.
  • #19 3595575
    chres37
    Poziom 16  
    Niestety nie dysponuje obecnie takim testerem, ale chyba nie będzie wyjścia i trzeba będzie zainwestować.
  • #20 3596547
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    amik9m napisał:
    Układ KIA można sprawdzić w b.prosty sposób:
    - wyjmujesz ten układ,
    - włączasz zasilanie - dioda LED świeci na pomarańczowo
    - dotykasz końcówką miernika nóżki 33 proca,
    po 2-3 sek. ot powinien przejść do czuwania (dioda LED świeci na czerwono) lub do stanu pracy - w zależności od tego, w jakim stanie zostało wyłączone zasilanie.

To jest sprawdzone doświadczalnie, podobnie jak sztuczka z pamięcią.
    Przypuszczam, że przy braku komunikacji na szynie MAIN reakcja na reset powinna być podobna.

U ciebie nie działa ten patent. Zakładając, że obecnie w TV masz sprawny procesor a nie ten pierwszy, oryginalny, który może być uszkodzony, moim zdaniem dalej masz coś w okolicach procka. Posprawdzaj dokładnie wszystkie diody, szczególnie D909 jeśli jest /upływność może powodować właśnie brak chwilowego niskiego poziomu przy starcie, czyli brak resetu. Przy okazji - sprawdzałeś może jak się zachowa, jeśli pin33 na moment zwierasz do masy?

Sprawdź czy pin4 /BUS-stop/ na pewno masz podwieszony do +.
    Może odepnij klawiaturę i IR, choć nie sądzę aby to było to.
  • #21 3603865
    chres37
    Poziom 16  
    Przepraszam że długo nie odpisywałem ale niestety miałem dużo innych obowiązków .
    W tej chwili sytuacja jest taka : diody i pojemności w okolicach procesora na pomiar wyglądają sprawne ale i tak je spróbuję wymienić , D909 na tej płycie nie ma wogóle ( w jej miejscu jest C925)
    Pin33 przywarty na chwilę do masy powoduje , zmianę koloru diody z czerwonego na pomarańczowy i zadziałanie przekaźnika po czym następuje (za około 3s.) powrót do stanu poprzedniego.
    Chyba bez testera magistrali nic dalej nie ruszę ...
    chres

Podsumowanie tematu

✨ Samsung CW-28C75V ch.KS3A rev.01 po wymianie trafopowielacza i procesora SDA5555A 042 uruchamia się tylko do trybu czuwania, świecąc czerwoną diodą, z krótkim pojawieniem się zielonej. Napięcia zasilania przetwornicy i procesora (+5V, +3,3V, +2,5V) są stabilne i mieszczą się w normie. Brak impulsów synchronizacji Hsync i Vsync oraz brak aktywności na magistrali IC2 (main SCL, SDA), podczas gdy magistrala ROM SCL, SDA działa poprawnie. Próby wymiany pamięci 24C16, tranzystorów Q909 i Q910 (2N2700) oraz testy układu resetu KIA7025AP nie przyniosły efektów. Wyjęcie układu resetu powoduje świecenie diody na pomarańczowo, ale procesor nie przechodzi do normalnej pracy. Napięcie na nóżce 23 procesora (Xray) utrzymuje się na 3,2V, a izolacja tej nóżki nie zmienia stanu. Brak testera magistrali I2C utrudnia dalszą diagnostykę, jednak podejrzewa się uszkodzenie elementów w okolicach procesora lub problemy z komunikacją na magistrali. Sprawdzono diody i kondensatory w pobliżu procesora, pin 33 procesora reaguje na zwarcie do masy, co powoduje zmianę koloru diody i załączenie przekaźnika, lecz po kilku sekundach powraca do stanu czuwania. Zalecane jest dalsze testowanie układów podłączonych do magistrali oraz ewentualna wymiana elementów w gałęzi Xray i resetu procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA